واکنش به دولتی کردن کارت های خبرنگاری

نویسنده

po_memarian_01.jpg

امید معماریان

فشار دولت برای تضعیف فراگیرترین نهاد صنفی روزنامه نگاران ایران ادامه دارد. درآخرین اقدام، نهادهای امنیتی با بازجویی خبرنگاران اعزامی به یک دوره آموزشی درهلند توسط انجمن صنفی روزنامه نگاران ایران، فشار خود بر این نهاد صنفی را به اوج رساندند.

badrosadat_mofidi.jpg

در روزهای اخیر، اعلام اعطای کارت روزنامه نگاری توسط وزارت ارشاد وبی اعتبار دانستن هر گونه کارت غیردولتی - درحالی که کارت روزنامه نگاری صادر شده توسط این انجمن مورد تایید نهادهای صنفی بین المللی روزنامه نگاری است - عملا گام دیگری در راستای مقابله با این انجمن به شمار می رود. این درحالی است که انجمن صنفی روزنامه نگاران ایران به عنوان تنها مرجع رسمی صنفی روزنامه نگاران، کارت روزنامه نگاری بین المللی که توسط “فدراسیون بین المللی روزنامه نگاران” منتشرمی شود را در اختیار خبرنگاران قرار می دهد.

بدرلسادات مفیدی دبیر انجمن صنفی روزنامه نگاران ایران در این ارتباط به ایلنا گفته است که در جلسه اخیر این انجمن درخصوص اعطای کارت خبرنگاری توسط وزارت ارشاد گفت وگو شده است و اعضای هیات مدیره انجمن خواستار آن هستند که طرح اعطای کارت های خبرنگاری در چارچوب نهادهای صنفی مرتبط تحقق یابد.

وی با تاکید بر این که”دولتی کردن میثاق حرفه‌‏ای روزنامه نگاری با اعطای کارت خبرنگاری با معیارهای عرف روزنامه نگاری جهان در تعارض است” خاطر نشان کرده: “انجمن صنفی روزنامه نگاران امیدوار است انگیزه اصلی صدور این کارت‌‏ها در جهت ساماندهی بحث خبرنگاران باشد، اما در هر صورت نسبت به عواقب این اقدام به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هشدار می دهد و معتقد است نباید در ساختار دولتی آن را به سرانجام رساند، چرا که طرح نپخته و نسنجیده‌‏ای مانند طرح فوق نتیجه ای نخواهد داشت.”

دبیر انجمن صنفی در بخش دطگری از سخنان خود همچنین از مجموعه ای دیگر از تحرکات در حال انجام در حوزه مطبوعات در جهت محدود کردن روزنامه نگاران و نشریات خبرداده است. جابه جایی‌‏ها و اخراج تعدادی از اعضای انجمن صنفی روزنامه نگاران که در روزنامه همشهری فعالیت می کرده اند، بی پاسخ ماندن نامه 160 روزنامه‌‏نگار کشور به شهردار تهران درهمین زمینه، احضار های تلفنی، درخواست های تلفنی برخی دستگاه ها از روزنامه ها برای پوشش دادن یا ندادن برخی رویدادها وهمچنین اقدام اخیرمقامات امنیتی دربازجویی دستجمعی چند ساعته روزنامه نگارانی که ازیک دوره آموزشی (آن هم با تایید انجمن صنفی روزنامه نگاران وفدراسیون بین المللی روزنامه نگاران) بازمی گشتند، ازجمله این موارد است.

طی روزهای گذشته، انجمن صنفی روزنامه نگاران ایران با صدور بیانطه ای نسبت به برخورد صورت گرفته در فرودگاه مهرآباد با روزنامه‌‏نگاران اعتراض کرده بود. مفیدی خواستار حضور نماینده‌‏ای از انجمن صنفی روزنامه نگاران در تمامی احضارهای روزنامه‌‏نگاران شرکت کننده WORK SHOP کشور هلند شده و گفته است که “علاوه بر این باید تمامی این احضارها در چارچوب مسائل حقوقی و بر پایه برگه احضاریه دادگاه صالحه باشد.” مفیدی درهمین زمینه افزوده است‌‏: “احضاریه های تلفنی که در رابطه با این افراد صورت می گیرد فاقد وجاهت قانونی است که ما ضمن بیان اعتراض به این برخوردهای نسنجیده اعلام می‌‏کنیم که مسوولیت برگزاری کارگاه آموزشی و کلیه جوانب آن بر عهده انجمن صنفی روزنامه نگاران ایران بوده است .”

تلاش برای محدود کردن انجمن صنفی روزنامه نگاران درحالی صورت می گیرد که این انجمن تنها نهاد صنفی است که به توقیف غیرقانونی مطبوعات اعتراض کرده و اقدامات غیرقانونی برعلیه روزنامه نگاران را مورد پیگیری حقوقی قرار می دهد.

محافظه کاران که طی سالهای گذشته با راه اندازی نهادهای موازی دربرابر نهادهای مدنی واقعی تلاش کرده اند به کاهش اثرگذاری این نهادهای جامعه مدنی بپردازند، طی دوسال گذشته فربه کردن از بالا به پایین “انجمن روزنامه نگاران مسلمان” رانیز به عنوان یک نهاد موازی انجمن صنفی روزنامه نگاران ایران در دستور کار قرار داده اند.

این در حالی است که تشکل موسوم به “انجمن روزنامه نگاران مسلمان” اساسا یک تشکل صنفی نیست، و برخلاف انجمن صنفی روزنامه نگاران ایران، در کمیسیون ماده 10 (مربوط به احزاب و تشکل های سیاسی) ثبت شده است.