نادر کرمی
این روزها اگر محمود احمدی نژاد هم مانند سلف خود محمد خاتمی مدعی شود که هر 9 روز با یک بحران روبه رو بوده، شاید حرف نادرستی نباشد. با این تفاوت که خاتمی از جانب مخالفان خود تحت فشار بود ولی احمدی نژاد توسط حامیان پر و پاقرص اش. امروز امکان سلب اعتماد از دولت، جدی ترین بحران پیش روی دولت نهم است.
کابینه محمود احمدی نژاد که هفته گذشته با خبر جدی شدن طرح استیضاح علیرضا علی احمدی، وزیر آموزش و پرورش می رفت تا با سلب اعتماد رو به رو شود و اولین کابینه ای باشد که با تغییر بیش از نیمی از اعضایش، به رای اعتماد مجددمجلس نیاز دارد، یکشنبه این هفته با انجام رایزنی ها که گفته نشد حول چه محورهایی بوده، از این خطر عمده جست تا لااقل برای چند روز خیالش از تهدیدات دایمی مجلس هشتمی ها در امان باشد.
با این حال گرچه معاون حقوقی امور مجلس و استانهای وزارت آموزش و پرورش روز یکشنبه در گفتگو با فارس تنها به این نکته بسنده کرده که “نگرانیهای نمایندگان مجلس شورای اسلامی درباره مسائل آموزش و پرورش برطرف شده است”. اما با خبری که روز گذشته (دوشنبه) خبرگزای مهر منتشر ساخت، سایه استیضاح یکبار دیگر بر بالای سر دولت نهم قرار گرفت.
بر این اساس رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس طی گفتگویی با خبرگزاری مهر با اشاره به تحویل طرح استیضاح وزیر ارتباطات به هیات رئیسه مجلس گفت: “این طرح باید از طرف هیات رئیسه اعلام وصول شود”.
سلیمان جعفرزاده اظهار داشت: “این طرح با بیش از 40 امضا به هیات رئیسه مجلس تحویل داده شده است”.
نماینده ماکو تاکید کرد: “این طرح به احتمال زیاد روز سه شنبه یا چهارشنبه از سوی هیات رئیسه اعلام وصول خواهد شد”.
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات البته از معدود وزارتخانه هایی است که از ابتدای روی کار آمدن دولت نهم دست نخورده باقی مانده اما محقق نشدن برخی از اهداف برنامه ریزی شده، نارضایتی عمومی و سرویس دهی نامطلوب از جمله عواملی است که از چندی پیش برخی از نمایندگان مجلس هشتم را به فکر استیضاح سلیمانی، وزیر بی سر و صدای دولت نهم انداخته است.
با این حال در راهروهای مجلس شنیده شده است که عامل بازدارنده ای که موجب منتفی شدن استیضاح وزیر آموزش و پرورش شد، می تواند در راه استیضاح سلیمانی نیز نقش ایفا کند؛ عاملی که به اعتقاد ناظران ناخشنودی مقام عالیرتبه نظام از سلب اعتماد از کابینه ای است که او چندی پیش آن را موفق ترین دولت دانسته است.
مقایسه با فرقان و مجاهدین خلق
درحالی که احتمال می رود کابینه نهم اولین تجربه رای گیری مجدد برای کلیت کابینه در تاریخ سیاسی بعد از انقلاب را تجربه کند، رییس این دولت در وضع مشابهی درگیر ثبت یک رکورد دیگر نیز هست:طرح سئوال از رئیس دولت.
طرح سوال از رییس جمهور که به حکم قانون اساسی نیازمند امضای یک چهارم نمایندگان مجلس است، گرچه یکبار به رغم پیگیری های اعلمی نماینده اصلاح طلب مجلس هفتم ناکام ماند، اما این بار از سوی یکی از حامیان سابق محمود احمدی نژاد یعنی علی مطهری و با همراهی تعدادی از سرشناس ترین نمایندگان اصولگرا از جمله احمد توکلی، الیاس نادران و… در مجلس هشتم پی گیری می شود.
فرزند آیت الله مطهری روز گذشته با تاکید بر اینکه “سئوال از رئیس جمهور در خصوص اظهارات مشایی است” اظهار داشت که تا ظهر دیروز (یکشنبه) این طرح به امضای بیش از 30 نماینده مجلس رسیده است.
مطهری که با فارس گفتگو می کرد محورهای سوال را اینگونه بر شمرده است: “اظهارات مشایی در خصوص دوستی با مردم اسرائیل، دامن زدن به تعصبات قومی توسط مشایی و بیان این جمله که در دنیای امروز یک دین نمیتواند حاکم باشد. “
نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی افزوده است: “ما نمایندگان با توجه به سکوت رئیس جمهور در خصوص اظهارات اسفندیار رحیم مشایی رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در سه محور یاد شده، این طرح سئوال را پیگیری میکنیم”.
مطهری همچنین خطاب به احمدی نژاد گفته است: “گذشته از ادعای سخیف مشایی مبنی بر دوستی مردم ایران و مردم اسرائیل آیا جناب عالی قبول دارید که «دوره آن کسی که بخواهد دین را بر دنیا حاکم کند گذشته است و هر منطقی که به خط کشی بین انسان ها بینجامد منطقی است که در دنیا خریدار ندارد»؟ در این صورت تکلیف دستور تولی و تبری و ولا مثبت با مسلم و ولا منفی با کافر و اینکه مسلمین یک پیکره را تشکیل می دهند و غیر مسلمان پیکر دیگر را و روابط اعضای پیکر اسلامی با یکدیگر و روابط آنها با اعضای پیکر غیراسلامی یکسان نیست و هر عملی که موجب تقویت پیکر غیراسلامی می شود حرام است. آری تکلیف اینها چه می شود؟”
نماینده تهران با طرح این پرسش که “آیا آقای مشایی دین جدیدی آورده و قائل به صلح کل شده یا از پلورالیسم دینی و کثرت پذیری در دین سخن می گوید” افزوده: “آیا وی انسان گرا شده و مانند آگوست کنت ملاک انسانیت را مشخصات زیست شناسی می داند و برای ایمان و فکر و عقل و اراده و آنچه انسان را از حیوان متمایز می کند ارزش قائل نیست؟ آیا گروهی شبیه گروه فرقان درحال تکوین است که اعتقادی به مفسران رسمی دین نداشت و معتقد بود که هر کسی می تواند اسلام شناس باشد و دین را تفسیر کند.“
علی مطهری همچنین با مقایسه دولت نهم با گروه هایی مانند فرقان و مجاهدین خلق گفته است: “گروه هایی مانند فرقان و مجاهدین خلق از همین نقطه منحرف شدند که خود را در شناخت دین خودکفا و بی نیاز از علمای ربانی و اسلام شناسان حقیقی پنداشتند.”
وی افزوده است: “وجود این تفکر در دولت نهم خطری است که کیان جمهوری اسلامی را تهدید می کند”.
حال باید دید که آیا اولا امضاهای پای این طرح سوال از رییس جمهور به حدنصاب لازم می رسد و ثانیا واکنش مقام رهبری که اخیرا در سخنان خود به مناسبت هفته دولت حمایت بی سابقه ای از دولت نهم کرده است چه خواهد بود.