شروین امیدوار
اعتراض یک هفته ای بیش از 2 هزار و 200 تن از کارگران کاشانی جمعه شب و در آستانه برگزاری مراسم 22 بهمن به دستگیری بیش از 20 کارگر معترض منجر شد. کارگران شبانه توسط نیروهای ضد شورشی دستگیر و توسط اتوبوس به بازداشتگاه نامعلومی منتقل شدند. دلیل این بازداشت ها جلوگیری از اخلال در مراسم 22 بهمن کاشان اعلام شده است.
کارگران کاشانی اعتراضات خود را از فروردین ماه گذشته آغاز کرده اند. آنها پس از ده ها بار نامه نگاری و تجمع سرانجام در 25 دی با تجمع در برابر محل سکونت نماینده ولی فقیه و امام جمعه کاشان، خواستار پاسخ گویی به درخواست های خود شدند.
امام جمعه کاشان نیز جمعه گذشته با انتقاد از مسئولان محلی در عدم رسیدگی به وضعیت کارگران معترض به کارگران توصیه کرد از تجمع بپرهیزند و اعتراض خود را به اشکال قانونی بیان کنند. این در حالی است که کارگران معترض کاشان روز 25 دی با تجمع در برابر محل سکونت وی اعتراض خود را به صورت مسالمت آمیزمطرح کرده بودند.
بعد از آن و در یک هفته گذشته کارگران معترض با برگزاری مداوم تجمع در میدان کاشانی، خواستار پاسخ گویی مقامات محلی وپرداخت حقوق چندین ماهه و بازگرداندن کارگران اخراجی شدند. در همین ارتباط ماشاالله زهتابی دبیر اجرایی خانه کارگر کاشان در سخنانی که ایلنا منتشر کرد اعلام کرد: “با توجه به اینکه سال جدید در پیش است و کارگران باید برای افراد خانواده خود خرید کنند، از مسوولین ذیربط استانی در خواست رسیدگی سریع به مشکل کارگران مخمل و ابریشم کاشان را داریم”.
سوم بهمن ماه هم فرماندار کاشان اعلام کرد: “به دنبال پیگیری و مذاکره چند تن از مسوولان استان و شهرستان کاشان با وزیر کار و امور اجتماعی، هیاتی از سوی وی مامور بررسی مشکلات کارخانجات ریسندگی و بافندگی این شهرستان شد”.
به گفته فرماندار کاشان این هیات قرار بود از روز چهارشنبه گذشته با حضور در کاشان کار خود را در کارخانجات ریسندگی و بافندگی این شهر آغاز کند. حسینعلی حاجی در عین حال تایید کرده بود که کارخانجات هفتاد ساله ریسندگی و بافندگی کاشان “در چند سال اخیر دچار مشکلاتی از جمله کمبود نقدینگی و مدیریتی شدهاست، بطوریکه کارگران شاغل آن حدود ۱۵ماه حقوق معوقه طلب دارند” و “تعدادی از کارگران بازنشسته این واحد نیز حق سنوات دوران کاری خود را دریافت نکردهاند”.
اما اقدامات به جایی نرسید و کمتر از یک هفته پس از اظهارات فرماندار کاشان که برای گزارش وخیم بودن اوضاع این شهر به تهران رفته بود، کار به اعتراضات گسترده تر کشید.
و این وضعیت در شهرهای دیگر ایران نیز صورتی مشابه دارد. همین هفته گذشته 350 کارگر پوشینه بافت قزوین شب سرد زمستانی را در مقابل دفتر ریاست جمهوری در تهران گذراندند. به گفته عیدعلی کریمی، یکی از نمایندگان کارگری قزوین “کارگران پوشینه بافت به دلیل عملی نشدن قول رییس جمهوری در رفع مشکلات کارخانه و از سرگیری کار مجدد، با عزیمت به تهران در مقابل این دفتر تجمع کرده بودند که این تجمع در مقابل نهادهای مربوطه همچنان ادامه دارد”.
وی با اشاره به اینکه این کارگران با بلاتکلیفی و سرگردانی یک ساله، تاوان سیاست غلط خصوصی سازی و عدم مدیریت را پس میدهند، گفت: ”پیش از این با سفر رییس جمهور به استان قزوین و بررسی مشکلات این واحد تولیدی، قرار شده بود مشکلات شرکت مرتفع و مالکیت شرکت از بخش خصوصی به صندوق بازنشستگی کشوری بازگشت داده شود”.
به گفته کریمی “این کارگران تا گرفتن جواب نهایی در خصوص رفع مشکلات کاری و راه اندازی دوباره کارخانه، در تهران باقی خواهند ماند”.
مقامات دولت تاکنون از ابراز نظر درباره گسترش اعتراضات کارگری، از دستگیری کارگران کاشانی گرفته تا تحصن کارگران قزوینی خودداری کرده اند، اما سرکوب اعتراضات در کاشان و دیگر نقاط کشور، ظاهرا نشانگر آن است که دولت راه حل سرکوب به جای پرداخت حقوق کارگران را برگزیده است.