شروین امیدوار
وزارت بهداشت، تازه ترین آمار مبتلایان به ایدز در ایران تا اول مهر 87 را 18 هزار و 320 نفر اعلام کرد. بنابر این آمار که براساس اطلاعات جمع آوری شده از دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور ارائه شده، در مجموع افرادی که به ویروس اچ آی وی و کسانی که وارد مرحله حاد بیماری ایدز شده اند به 18 هزار و 320 نفر رسیده است.
آمار مبتلایان به ایدز در پایان خرداد ماه امسال یعنی 3 ماه پیش 17 هزار و 815 نفر اعلام شده بود که بدین ترتیب طی 3 ماه اخیر 605 نفر در کشور به این بیماری آلوده شده اند.
در آماری که وزارت بهداشت به طور رسمی در اختیار خبرگزاری ها و از جمله خبرگزاری ایسنا قرار داده، همچنین تاکید شده که 1592 نفر از مبتلایان به ویروس اچ آی وی وارد مرحله حاد بیماری ایدز شده اند، و 2800 نفر نیز در اثر ابتلا به آن جان باخته اند.
گروه سنی جوانان بین 25 تا 34 سال که 39.3 درصد از جمعیت مبتلا به ایدز در کشور را به خود اختصاص داده اند در صدر گروه های سنی مبتلایان به ایدز قرار گرفته است. وزارت بهداشت همچنین اعلام کرده که 93.7 درصد از 18 هزار و 320 مبتلا به ایدز را مردان و 6.3 درصد را نیز زنان تشکیل می دهند.
ابتلا به ایدز از طریق روابط جنسی در 3 ماه دوم سال 87 نسبت به 3 ماه نخست سال 87 رشد چشمگیری یافته است. در حالی که آمار مبتلایان به ویروس اچ آی وی از طریق ارتباط جنسی در 3 ماه اول امسال 7.7 درصد اعلام شده بود، اعلام شده که در کسانی که در 3 ماه دوم سال 87 به این بیماری مبتلا شده اند، میزاان ابتلا به ویروس اچ آی وی از طریق روابط جنسی به 11.9 درصد رسیده است.
وزارت بهداشت همچنین دو آمار متفاوت در خصوص نحوه آلودگی به ویروس اچ آی وی در کشور را در گزارش جدید خود ارائه کرده است.
در آمار اول اعلام شده که علل ابتلا به اچ آی وی در بین کل مواردی که از سال 1365 تاکنون در کشور به ثبت رسیدهاند، به ترتیب 69 درصد بر اثر تزریق با وسایل مشترک در مصرف کنندگان مواد مخدر، 7.9 درصد بر اثر رابطه جنسی، 1.3 درصد در اثر دریافت خون و فراوردههای خونی آلوده بوده، و 6 دهم درصد از مبتلایان به این بیماری بر اثر انتقال از مادر به کودک دچار آن شده اند. این وزارتخانه راه انتقال در 21.2 درصد از مبتلایان به ویروس اچ آی وی را “نامشخص” اعلام کرده است.
اما آمار دوم به موارد شناسایی شده از مبتلایان به ویروس اچ آی وی در 6 ماه اخیر مربوط است. در این آمارها وزارت بهداشت اعلام کرده که الگوی آلودگی به ویروس اچ آی وی از طریق اعتیاد تزریقی با 11.8 درصد افزایش در سال 87 به 80.8 درصد رسیده است. الگوی ابتلا به این بیماری از طریق ارتباط جنسی در 3 ماه اخطر نسبت به کل موارد از سال 65 تاکنون 4 درصد رشد داشته و از 7.9 درصد به 11.9 درصد رسیده است.
در آمار ارائه شده همچنین الگوی انتقال ویروس اچ آی وی از مادر به فرزند نیز یک دهم درصد رشد داشته و از شش دهم درصد به هفت دهم در صد رسیده است.وزارت بهداشت همچنین اعلام کرده که عدم شناسایی علت ابتلا به این بیماری که قبل از این 21.2 درصد “نامشخص” اعلام می شد، کاهش یافته و در 6 ماه اخیر فقط در 6.5 درصد از افراد جدیدی که به این بیماری آلوده شده اند نتوانسته نحوه انتقال را شناسایی کند.در این آمار همچنین تاکید شده که در نیمه اول سال 87 هیچ کسی از طریق استفاده از فرآورده های خونی به این بیماری مبتلا نشده است.
ادعاها و آمارها
در آخر پاییز سال 84 یعنی ماه های نخست آغاز به کار دولت نهم خبرگزاری ایسنا به نقل از مسئولان وقت وزارت بهدشت آمار مبتلایان به ویروس اچ آی وی و ایدز در ایران را 12 هزار و 556 نفر اعلام کرد.
یک سال بعد در مهرماه سال 85 کامران باقری لنکرانی وزیر بهداشت نگرانی برخی از فعالان مبارزه با ایدز در ایران را رد و ادعا کرد که در یک سال اول وزارت خود رشد ابتلا به این بیماری را نه تنها متوقف کرده بلکه آن را کاهش داده است. وی همچنین در جمع خبرنگاران گفت “برای اولین بار در کشور آمار موارد جدید آلوده شدن به ایدز نسبت به 10 سال قبل کاهش قابل توجهی پیدا کرد.“
وزیر بهداشت همچنین گفته بود “بیماری ایدز در کشور ما بیماری مخصوص گروههای خاص محسوب می شود و بیماری عمومی کشور نیست، و در بدبینانه ترین حالت باز هم تعداد مبتلایان به این بیماری در کشور در مقایسه با بسیاری از کشورهای همسایه چندان زیاد نیست و پیش بینی می شود حدود 60 تا 70 هزار نفر در کشور ایدز داشته باشند.“
اندکی بعد از آن باقری لنکرانی در مصاحبه با روزنامه کیهان از ساخت داروی درمان ایدز در ایران سخن گفت، و سایر رسانه های نزدیک به دولت نیز همزمان “از کشف حیرت آور داروی درمان ایدز در کشور” خبر دادند.
با این حال برخلاف ادعای وزیر بهداشت در خصوص توقف رشد ابتلا به ایدز در کشور اکنون آمار اعلام شده از سوی خود وزارت بهداشت نیز از رشد 50 درصدی مبتلایان شناسایی شده به این بیماری طی 3 سال اخیر خبر می دهد؛تا جایی که آمار مبتلایان از 12 هزار و 556 نفر در پایان پاییز سال 84 با گذشت 3 سال به 18 هزار و 320 نفر رسیده است.
آمار مرگ مبتلایان به ایدز نیز با وجود ادعای وزیر بهداشت مبنی بر “کشف داروی ایدز”، نیز رشد چشمگیری داشته است.
درحالی که آمار مرگ مبتلایان به ایدز از ابتدای شناسایی اولین بیمار ایدزی در ایران به سال 1365 تا پاییز سال 84 تعداد 1457 نفر بود، در 3 سال اخیر با مرگ 1343 نفر دیگر آمار مرگ مبتلایان به ایدز به 2800 نفر رسیده است که نشان می دهد تعداد کسانی که در 3 سال اخیر و با وجود انکارها و ادعاهای وزیر بهداشت بر اثر ایدز جان باخته اند تقریبا برابر با کل مبتلایان به ایدزی است که از سال 65 تا زمان وزارت کامران باقری لنکرانی فوت کرده بودند.