ناصر کریمی- ویلیام جی کول
پس از آنکه رسانه های دولتی از کشته شدن دست کم 10 نفر دیگر در جریان ناآرامی های پس از انتخابات حکایت می کنند و اخباری از دستگیری (و سپس آزادی) دختر هاشمی رفسنجانی و چهار نفر از بستگان وی مخابره شده، خیابان های تهران در روز یکشنبه در آرامش اسرارآمیزی فرو رفته است.
این گزارش ها، آمار مجموع کشته شدگان در رویاروئی های خشونت آمیز هفته گذشته را به 17 تن رساند. تلویزیون دولتی ایران اعلام کرد در جریان برخوردهای روز شنبه میان معترضان به نتایج انتخابات 22 خرداد و پلیس های سیاه پوش مجهز به باتوم، گاز اشک آور و کپسول های آب پرفشار، 10 نفر کشته و 100 نفر زخمی شده اند.
پلیس و شبه نظامیان بسیج بعداز ظهر یکشنبه به استقرار مواضع در خیابان ها و میادین اصلی شهر دست زدند، خصوصاً در مناظقی که شاهد اوج درگیری های روز شنبه بود. با این حال، هیچ خبرفوری از احتمال گردهم آمدن معترضان مخابره نشده است.
رژیم ایران به سانسور جدی ترین مناقشه داخلی کشور از زمان انقلاب اسلامی سال 1357 ادامه می دهد.
همزمان با تلاش ایرانیان داخل و خارج کشور برای مطلع شدن از ابعاد یک هفته مقاومت حیرت آور دربرابر محمود احمدی نژاد تندرو و آیت الله علی خامنه ای رهبر عالی کشور، تصاویر جدید و اتهامات مربوط به خشونت های صورت گرفته پیش چشم مردم قرار گرفته است.
همایش بین المللی حقوق بشر ایران در نیویورک اعلام کرد معترضان زخمی که پس از درگیری های روز شنبه برای دریافت خدمات درمانی مراجعه کرده بودند، در بیمارستان های پایتخت توسط نیروهای امنیتی دستگیر شده اند.
از سوی دیگر، تلویزیون دولتی پرس تی از دستگیری فائزه هاشمی، دختر بزرگ اکبرهاشمی رفسنجانی، به همراه چهار تن از اعضای دیگر خانواده در عصرگاه شنبه خبر داد. در این خبر، چهار عضو دیگر معرفی نشدند.
تلویزیون دولتی ایران هفته گذشته تصاویری از فائزۀ 46 ساله را در حال سخنرانی در جمع طرفداران میر حسین موسوی نامزد مخالف نشان داده بود. به گزارش رادیوی دولتی ایران، پس از حضور وی در این مراسم، دانشجویان تندرو با گردهمائی در مقابل دفتر دادستانی تهران، فائزه هاشمی را به خیانت (به کشور) متهم کردند.
اکبر رفسنجانی 75 ساله از ابراز مخالفت با احمدی نژاد که انتخابات مجدد وی در انتخابات 22 خرداد از سوی موسوی پذیرفته نشده، هیچ مخفی کاری نکرده است. احمدی نژاد نیز رفسنجانی و خانواده اش را به فساد متهم کرده است.
رفسنجانی به عنوان یک چهره بانفوذ، بر دو نهاد قدرتمند ریاست می کند. مهمترین آنها، مجلس خبرگان است که از روحانیون ارشد تشکیل یافته و مسؤول عزل و نصب رهبر عالی کشور است. نهاد دیگر، مجمع تشخیص مصلحت نظام نام دارد که اختلافات میان مجلس و شورای نگهبانِ غیرانتخابی را حل و فصل می کند. شورای نگهبان قادر به توقف لوایح و قوانین مصوب مجلس است.
در همین حال، تلویزیون دولتی ایران از وقوع یک انفجار انتحاری در مقبره آیت الله روح الله خمینی رهبر انقلاب اسلامی در روز شنبه خبر داد که به کشته شدن بمبگذار و زخمی شدن پنج نفر دیگر منجر شد.
فضائی از ابهام درباره آمار مربوط به کشته شدگان حوادث اخیر وجود دارد. تلویزیون دولتی انگلیسی زبان پرس تی وی که برنامه های آن فقط برای خارج از کشور پخش می شود، مجموع کشته شدگان را 13 نفر اعلام کرده و آنها را «تروریست» خوانده است. هیچ توضیحی برای اختلافات موجود در تعداد کشته شدگان وجود ندارد.
عفو بین الملل هشدار داد تعیین تعداد تلفات “به طرز خطرناکی مشکل” است.
دروری دایک مسؤول امور ایران در عفو بین الملل به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: “فضای ترس ونگرانی بر کل اوضاع سایه افکنده است. من این کشور را طی 10 سال گذشته دنبال کرده ام و هیچوقت تا این اندازه، مبهوت نمانده ام. همه چیز متوقف شده است.”
گزارشگران بدون مرز اعلام کرد ظرف هفته گذشته، 20 خبرنگار بازداشت شده اند. شبکه بی بی سی روز شنبه اعلام کرد از جان لاین خبرنگار دائمی آن شبکه در تهران خواسته شده تا خاک کشور را ترک کند. با اینحال به گفته این شبکه خبری، دفتر بی بی سی در تهران باز خواهد ماند.
دولت ایران وب سایت هائی نظیر بی بی سی فارسی، فیس بوک، تویتر و تعدادی از سایت های حامی موسوی را که از سوی مردم برای گزارش اعتراضات و خشونت ها ها به دنیا استفاده می شود، مسدود کرده است. سیستم پیام کوتاه تلفن همراه در ایران از هفته گذشته از کار افتاده است و خدمات تلفن همراه نیز گاه و بیگاه مختل می شود.
با این حال به گفته سامی الفرج رئیس مرکز مطالعات استراتژیک کویت، این اقدامات شبکه مخالفان را از بین نمی برد.
وی گفت: “آنها به شیوه درگوشی متوصل خواهد شد…به شیوه ای قدیمی.”
منبع: بوستون گلوب- 21 ژوئن
www.boston.com/news/world/middleeast/articles/2009/06/21/defiant_tehran_protesters_battle_police/