دیوید بلر و راجر هایفیلد
ایران اورانیوم را از کجا تهیه می کند؟
بخش مهمی از اورانیوم از داخل ایران تهیه می شود. ایران دارای منابع اندک اورانیوم به ظرفیت 3000 تن است، لیکن ناظران معقدند میزان واقعی آن شاید تا 10 برابر این مقدار باشد. بدین ترتیب ایران برای تولید انرژی هسته ای برای مصارف تولید برق و انرژی قطعا با کمبود اورانیوم روبروست ولی برای تولید سلاح اتمی به قدر کافی اورانیوم دارد.
آیا ایران اورانیوم وارد می کند؟
براساس برخی گزارشات ایران در پی خرید و وارد کردن اورانیوم از جمهوری دموکراتیک کنگو بوده است چرا که در این کشور کنترلی در مورد صادرات وجود ندارد. این موضوع البته به اثبات نرسیده است. ایران برای تولید سلاح هسته ای به اندازه کافی اورانیوم در اختیار دارد.
چرا غرب این اندازه در مورد فعالیت های هسته ای ایران در نطنز نگران است؟
نطنز جایی است که اورانیوم در آن تغلیظ می شود. این عملیات بسیار حساس است چرا که محصول آن می تواند درتولید سلاح هسته ای و مواد ضروری برای تولید بمب هسته ای بکار رود. به همین دلیل سازمان ملل تاکنون سه قطعنامه صادر کرده و طی آن ها از ایران خواسته است عملیات غنی سازی را متوقف سازد. ادامه غنی سازی اورانیوم در مقیاسی صنعتی توسط ایران نمونه بارز عدم پیروی از این قطعنامه هاست.
سانتریفوژ چیست؟
سانتریفوژ ماشینی است که آن بخش از اورانیوم را که در سوخت هسته ای و بمب هسته ای بکار میرود جدا می سازد. اورانیوم در شکل طبیعی خود از دو ایزوتوپ تشکیل شده است: اورانیوم 235 و اورانیوم 238. ایران نیاز به اورانیوم 235 دارد که بتواند مورد شکافت هسته ای قرار گیرد و انرژی آزاد کند. این انرژی می تواند در تولید برق بکار آید؛ ضمن آنکه می تواند در بمب هسته ای نیز کاربرد پیدا کند.
چه مدت لازم است تا ایران به تولید اورانیوم کافی برای تولید بمب دست یابد؟
ایران ادعا می کند 3000 سانتریفوژ در نطنز دارد. متخصصین می گویند این رقم اغراق آمیز است و ایران احتمالا 1000 سانتریفوژ دارد. اگر این درست باشد، بنا بر تخمین دیوید آلبرایت، رئیس انجمن علم و امنیت در واشنگتن، ایران در ظرف دو سال می تواند به بمب هسته ای دست یابد. اگر ایران 3000 سانتریفوژ را به راه اندازد آنگاه خواهد توانست ظرف یک سال به بمب هسته ای دست یابد ولی این کاری شدیدا چالش بر انگیز است.
مساله از دیدگاه ایران چگونه است؟
ایران می گوید برنامه هسته ای خود را برای تولید برق دنبال می کند. جمعیت ایران از مرز 70 میلیون نفر گذشته است و تقاضای انرژی در این کشور به شدت افزایش یافته است. ایران هر گونه کوشش برای تولید بمب هسته ای را انکار می کند.
آیا ایران حقیقت را می گوید؟
دولت های غربی توضیحات ایران را قبول ندارند. ایران دومین ذخایر نفت و گاز را در دنیا دارد لذا چگونه میتواند به انرژی هسته ای نیاز داشته باشد؟ علاوه بر اینکه انرژی هسته ای در این شرایط غیر اقتصادی است، بلکه کشور را به واردات اورانیوم نیز وابسته خواهد کرد. از این گذشته میزان اورانیوم غنی شده توسط ایران بیش از مقداری است که در سوخت نیروگاه در دست ساختمان بوشهر بکار رود. و بالاخره آنکه بازرسان سازمان ملل آثاری از اورانیوم بیش از حد غلیظ شده در ایران یافته اند که هیچ گونه مصرفی در تولید انرژی در نیروگاه های این کشور ندارد.