لباس ضخیم بپوشید!

نویسنده

mosavabe_shahrood.jpg

نوید احمدی

براساس دستورالعمل جدیدی که در پایان سال 85 و همزمان با ترم دوم تحصیلی دانشگاهها، در دانشگاه شاهرود تصویب وبه دانشجویان اعلام شد، دانشجویان باید درنحوه پوشیدن لباس و ارتباط با یکدیگر تجدید نظرکنند.

براساس این دستورالعمل پوشیدن لباس کوتاه و نازک وهمچنین استفاده از لوازم آرایش و ارتباط دانشجویان دختر و پسر با یکدیگر از موارد تخلف تلقی شده و به شدت با آن برخورد می شود.

متن کامل مصوبه “شورای فرهنگی دانشگاه” شاهرود بر روی دو تابلوی بسیار بزرگ در مقابل در اصلی دانشگاه و در بوستان دانشگاه نوشته شده است. مسوولین دانشگاه دلیل نوشتن این موارد را برروی تابلو “آگاه شدن دانشجویان از مقررات جدید و سلب هرگونه بهانه ازآنان در هنگام مشاهده تخلف” و بر اساس مصوبه شورای فرهنگی عنوان کرده اند.

در این مصوبه از جمله آمده است. “از آنجا که دانشگاه مکانی مقدس و نمادی کامل از آرمانهای فرهنگی، مذهبی و علمی جامعه اسلامی و مظهر فرهیختگی دانشجوی مسلمان می باشد و نظر به مصوبات شورای فرهنگی، رعایت مصادیق ذیل برای دانشجویان گرامی الزامی است”.

در ادامه متن می خوانیم: “استفاده از مانتو، شلوار و مقنعه مدل ساده و بلند تهیه شده از پارچه هایی با ضخامت و رنگهای مناسب، داشتن ظاهری آراسته و پرهیز از الگو های غیر متعارف، عدم استفاده از لباسهای کوتاه وچسبان، استفاده از کفش و جوراب مناسب، پرهیز از هرگونه زیوزآلاتی که در شان دانشجو نمی باشد، پوشش مواضع حرمت اسلامی، عدم استفاده از لوازم آرایشی، پرهیز از ارتباط غیر ضروری با نامحرم را رعایت نمایند”.

درآخراین متن تاکید شده: “بدیهی است در صورت عدم رعایت موارد فوق مطابق بند 2 آئین نامه کمیته انضباطی رفتار خواهد شد”.

این مصوبه انتقادات وموضع گیری بسیار شدید دانشجویان دانشگاه را به دنبال داشته تا جایی که آنان اعتراض خود را با جمع آوری طوماری با هزار امضاء به مدیریت دانشگاه اعلام کرده اند.

یکی از دانشجویان دانشگاه شاهرود در همین زمینه به خبرنگار”روز” می گوید: “این متن نشان دهنده موضع چماق وهویج دردانشگاه است. آنان در حالی که زمینه این تابلو را به گلی زیبا مزین کرده اند از برخورد با دانشجویانی حرف می زنند که سعی دارند از عبوس بودن و غم دوری کنند”.

وی همچنین در ارتباط با ملاک اعمال این مصوبه گفت: “ به نظر می رسد در برخورد با دانشجویانی که به اصطلاح شامل این مصوبه می شوند هیچ ملاکی وجود نداشته باشد چرا که طی پرس و جوی ما نیز اعلام کرده اند هیچ ملاکی وجود ندارد. بنابراین همه چیز سلیقه ای می شود”.

این در حالی است که پیش از این نیز یکی از کارمندان زن دانشگاه که اکنون به عنوان کارشناس امور فرهنگی در این دانشگاه فعالیت می کند از سوی مسوولین دانشگاه مسولیت یافته بود تا در مقابل در اصلی دانشگاه به بررسی پوشش دختران دانشجو بپردازد و در صورت مشاهده مواردتخلف ظاهری به آنها تذکر دهد.

همچنین از ترم گذشته در دانشکده برق دانشگاه شاهرود، کلاس “حل تمرین” با تفکیک جنسیتی مواجه شد و به دستور رئیس دانشکده به صورت دو کلاس مجزا برای خانم ها و آقایان برگزار شد درحالی که استاد حل تمرین هر دو کلاس از دانشجویان دختر همین دانشکده است.

یکی از دانشجویان دختر دانشگاه شاهرود در مورد سختگیری های پوشش در مورد دختران به “روز” می گوید: “ حراستی های جدید اصلا به حرف کسی گوش نمی کنند و تنها ملاکهای شخصیتی خودشان را اعمل می کنند و همه چیز بسته به جوی است که در آن رشد کرده اند”.

وی افزود: “اگر یکی از اینها در خانواده ای تندرویی بزرگ شده باشد می گوید بر اساس قانون تو باید همه جایت را بپوشانی و حتی یک نخ از موهایت بیرون نباشد و حراستی دیگری که در خانواده ای معتدل تر بوده می گوید بر اساس قانون نمی توان به این نوع پوشش متداول گیر داد”.

این دختر دانشجو در پایان می افزاید: “همه چیز سلیقه ای است و در نهایت آنانی موفق می شوند که دید بسته تری دارند. حراست که قبلا هم بدون هیچ مانعی ده ها نفر را به کمیته می کشاند و بهانه همه آنها هم بی حجابی و رفتار غیر اسلامی بود، حالا با این مصوبه جدید می تواند همه به کمیته انضباطی بکشاند”.

دانشجویان دانشگاه شاهرود و البته بیشتر از همه دختران دانشجو بیش از همه نگران این هستند که با مصوبه جدید شدت اعمال سلایق بیشتر شود. معلوم نیست معیار تنگی و یا گشادی لباس چیست. همچنین معیار استفاده از زیوزآلات و آرایش را اعلام نکرده اند. همچنین ارتباط غیر ضروری با نامحرم نیز از جمله مسائلی است که بسیار کلی بوده و راه اعمال سلیقه را به راحتی باز می گذارد.

در سال گذشته حدود 60 نفر به دلیل نوع پوشش خود به کمیته انضباطی دانشگاه شاهرود فراخوانده شدند و اکنون با توجه به مصوبه جدید، دانشجویان بیم آن دارند که در ترم جاری این نرخ با افزایش مواجه شود.

سال گذشته همچنین اردوهای مختلط دانشگاه شاهرود ممنوع شد و در همین راستا اردوی تشکیلاتی انجمن اسلامی که به لحظ بحث های تشکیلاتی باید مختلط برگزار می شد علی رغم تاکید ها و تعامل بسیار زیاد انجمن اسلامی با دانشگاه مجوز برگزاری اخذ نکرد.

از نظر مسوولین جدید دانشگاه شاهرود که همزمان با دولت نهم انتخاب شده اند، شورای فرهنگی مسوول جهت دهی به امور فرهنگی دانشگاه است و برای این امر مجبور است مصوبات جدیدی را اعمال کند. این در حالی است که تصویب قانون توسط شورای فرهنگی به عنوان یکی از زیر مجموعه های شورای عالی انقلاب فرهنگی مورد تردید قرار دارد.