تشکیل یک نیروی انتظامی تحت امر قالیباف

نیوشا صارمی
نیوشا صارمی

» روزمنتشر می کند: اسنادی از یگان حفاظت شهرداری

محمدباقر قالیباف که در پیمودن راه شهرداری تهران تا ریاست جمهوری ناکام مانده، بار دیگر در راس یک نیروی مسلح قرار خواهد گرفت. البته بنا نیست سردار کت و شلوار پوش، شهرداری تهران را ترک کند بلکه یک نیروی مسلح تحت فرمان او قرار می‌گیرد؛ نیروی مسلحی به نام یگان حفاظت شهرداری تهران. طبق اعلام رسمی، این نیروها حافظ اماکن، تاسیسات و تجهیزات شهرداری خواهند بود اما اسناد رسیده به روزآنلاین نشان می‌دهد که نیروهای مسلح تحت امر مستقیم شهردار تهران، اختیارات و حوزه نفوذ گسترده‌ای دارند، از اجرای طرح امنیت اخلاقی و گشت ارشاد گرفته تا استفاده از دوربین‌های مداربسته شهرداری برای جمع‌آوری اطلاعات.

 

 

شهر در دست سرداران

یگان حفاظت، طرح جدیدی نیست و تنها به شهرداری تهران اختصاص ندارد. اما آنچه یگان حفاظت شهرداری را متمایز می‌کند، دایره حضور و نفوذ این نیرو در پایتخت بزرگ و پرجمعیت ایران و از سوی دیگر حضور فرماندهان سابق نیروی انتظامی در راس مدیریت شهری است.

دستورالعمل تشکیل یگان‌های حفاظت و دستگاههای کشوری در تابستان ۱۳۷۹ به امضای رهبر جمهوری اسلامی رسیده و توسط ستاد کل نیروهای مسلح ابلاغ و اجرایی شده است. بر طبق این دستورالعمل، نهادها، سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها می‌توانند از نیروی انتظامی درخواست تشکیل یگان حفاظت کنند.

سرلشکر فیروزآبادی، رییس ستاد کل نیروهای مسلح در خرداد ماه ۱۳۹۱ با ارسال نامه‌ای به شهردار تهران، از تصویب تشکیل یگان حفاظت شهرداری تهران خبر داد و اعلام کرد که این یگان مستقیما زیر نظر شهردار تهران فعالیت خواهد کرد و دو سال اجرای آزمایشی برای آن درنظر گرفته شده است.

اکنون چند ماه از اجرای آزمایشی این طرح گذشته و با انتخاب فرمانده یگان حفاظت شهرداری تهران و فرماندهان مناطق شهرداری تهران زمان اجرای طرح فرا رسیده است. سردار علی‌پور، فرمانده یگان حفاظت شهرداری پیش از این رییس پلیس اطلاعات و امنیت تهران و همچنین جانشین فرمانده انتظامی تهران بوده است. روزآنلاین در دو گزارش اسنادی از حیطه و شرح وظایف این یگان منتشر می‌کند.

شهرداری هم مجری گشت ارشاد می‌شود

در دستورالعمل تشکیل یگان حفاظت شهرداری تهران ۱۸ وظیفه برای این نیرو در نظر گرفته شده و ماموریت آن نیز “حفاظت از اماکن و تاسیسات طبقه‌بندی شده، تجهیزات، اموال منقول و غیرمنقول شهرداری و واحدهای تابعه آن و اقدامات پیشگیرانه حفاظتی در این راستا و جلوگیری و برخورد با هرگونه اقدام غیرقانونی” تعریف شده است.

از جمله وظایف درنظر گرفته شده نیز می‌توان به “پیشگیری انتظامی از وقوع جرایم مشهود از قبیل سرقت، مزاحمت، نزاع، درگیری، چاقوکشی و خرابکاری در حوزه استحفاظی و همکاری با ناجا در برخورد و مقابله با آنها” و همچنین “تعامل با سازمان‌ها، نهادها، مراجع نظامی، انتظامی، قضایی و سایر دستگاه‌ها به منظور اجرای بهینه وظایف و ماموریت‌های یگان و پیگیری و مقابله با جرایم و مجرمین در حوزه استحفاظی” اشاره کرد.

این وظایف تا حدی گسترش پیدا می‌کند که شامل “اجرای طرح‌های امنیت اخلاقی و انضباط اجتماعی ابلاغی از سوی ناجا در شهرداری و واحدهای تابعه با هماهنگی و همکاری ناجا” هم می‌شود. به زبان ساده‌تر، شهرداری، در طرح‌هایی مانند گشت ارشاد همکار ناجا خواهد شد و خود راسا می‌تواند در این موضوع ورود کند.

یکی از بندهای مهم وظایف این یگان به “استفاده از سامانه مانیتورینگ شهر تهران اعم از سامانه‌های مرکزی و محلی برای جمع‌آوری اطلاعات مرتبط با ماموریت‌های یگان و اتخاذ تدابیر لازم حفاظتی و مراقبتی” می‌پردازد. حدود وثغور این وظیفه نیز با مصوبات شورای امنیت کشور و تایید شهردار تعیین خواهد شد.

یک بند دیگر هم به “طراحی و نظارت بر نصب سامانه‌های کنترل هوشمند حفاظتی(دوربین‌های مداربسته)، ایجاد موانع و کنترل‌های محسوس و نامحسوس” اختصاص دارد و در تبصره آن تاکید شده که “پایش تصویری در تهران” توسط یگان حفاظت شهرداری باید “مطابق ابلاغیات ناجا” و دستورالعمل شورای امنیت کشور باشد.

در یک بند مبهم و مهم دیگر هم آمده که در “شرایط خاص امنیتی و انتظامی” ماموریت‌ها و وظایفی از سوی ناجا به این یگان ابلاغ خواهد شد.