هنر روز، در بخش کتاب روز می کوشد کتاب ها و نشریاتی را که در حوزه اندیشه و هنر مباحث نظری را منعکس می کنند یا در مسائل اجتماعی و سیاسی مسائلی درخور دارند را به خوانندگان خود معرفی کند. ارجحیت با کتاب های روز خواهد بود و این به معنای غفلت از آثارمنتشر شده در گذشته دور یا نزدیک نیست. کتاب های منتشره از پدیدآورندگان ایرانی به زبان های دیگر یا ترجمه شده به این زیان ها هم در کتاب روزجای ویژه ای خواهند داشت. ناشران و پدید آورندگان آثار می توانند برای معرفی یک نسخه کتاب به نشانی زیر بفرستند.
po box 94000 creteil cedex
France10014
خاطرات مادری یگانه
مادر و خاطرات پنجاه سال زندگی در ایران
کار مشترک: توران میرهادی، سیمین ضرابی
224ص، تهران: نشر قطره، 1384، چاپ سوم
این کتاب که از زبان خانم «توران میرهادی» روایت می شود، زندگینامه و گوشه هایی از خاطرات مادر آلمانی اوست از پنجاه سال زندگی در ایران. خانم «گرتا دیتریش»، همراه با شوهر ایرانی خود که در آلمان تحصیل کرده بود، در سال 1919 میلادی عازم ایران شد. خانم «توران میرهادی»، بنیانگذار و مدیر مدرسه «فرهاد» که سال های بسیار از زندگی پربار خود را وقف خدمت به آموزش و پرورش کودکان ایران کرده، فرزند این خانواده است. او که اکنون خود مادر بزرگ و کهنسال است، در کتاب حاضر به مرور خاطرات زندگی پنجاه ساله مادرش در ایران می پردازد، شمه ای از راه کارهای تربیتی گوناگون را با خواننده در میان می گذارد، و از عشق، جوانی، پذیرش فرهنگ ها و نشیب و فرازهای یک زندگی سرشار از شور و شوق سخن می گوید.
پزشکی در میان مردم
خاطرات و زندگی دکتر ایراندخت میرهادی
به کوشش: آذر میرهادی
278 ص، تهران: نشر قطره، 1384، چاپ اول
این کتاب، گوشه هایی از زندگی و خاطرات خانم دکتر «ایراندخت میرهادی» است که به کوشش دختر او گردآوری و منتشر شده است. خانم «میرهادی» در سال 1299 خورشیدی در خانواده ای ایرانی – آلمانی متولد شد. او که بعدها به تحصیل پزشکی پرداخت، انسانی پرشور، زنی ساده و مهربان و نویسنده و هنرمند بود. در این خاطرات می خوانید که کدامین انگیزه ها باعث گردید که این پزشک به انسانی آزاده، وطن دوست، با وجدان نیک دل مبدل گردد. پزشکی که با همان لباسی ساده روستا، با اراده ای محکم و قلبی مهربان، چهل سال در استان همدان و دهات و شهرهای اطراف آن به مردم ایران خدمت کرد و در میان مردم محبوبیتی بزرگ یافت.
سی سال با رضا شاه
در قزاقخانه و قشون (خاطرات صادق کج کلاه)
به کوشش: خسرو معتضد
292ص، تهران: نشر البرز، 1385، چاپ اول
این کتاب، گوشه ای از خاطرات و یادداشت های «صادق ادیبی»، از قزاقان دوره «رضا شاه» و از همراهان و یاران اوست. نویسنده که با نام های «صادق کلاه کج» یا «صادق زنجیر طلا» معروف بود در یادداشت های خود که در سال های 1334 تا 1335 خورشیدی نوشته شده، با زبانی رک و راست و بی شیله و پیله، به شرح وضعیت و فعالیت های قزاقخانه در سال های نخست قرن بیستم در ایران می پردازد. این یادداشت ها همچنین شامل اطلاعاتی درباره حوادث تاریخ ایران در فاصله سال های 1290 تا 1315 خورشیدی است. خاطرات «صادق کج کلاه»، تاریخ خشک و خالی نیست و تنها حوادث سیاسی و تاریخی را بیان نمی کند. این خاطرات، تصویری از جامعه آن روزگار ایران را نیز ارائه می کند؛ سیری است در مناسبات اجتماعی؛ چشم انداز و نور افکنی است به جامعه ای محروم، محقر، آشوب زده، فقیر و بحران زده که در آن همه سعی می کنند لقمه نانی به دست آورند و به لطایف الحیل جان خود را از بلایای ناگهانی حفظ کنند.
پروانه و تانک
(مجموعه 4 داستان کوتاه از جنگ داخلی اسپانیا)
نویسنده: ارنست همینگوی
ترجمه: رضا قیصریه
107ص، تهران: انتشارات مان کتاب، 1385، چاپ سوم
به هنگام جنگ های داخلی اسپانیا، در فاصله سال های 1936 تا 1939، «ارنست همینگوی» به عنوان خبرنگار جنگی، چهار بار به این کشور سفر کرد و ماه ها در آنجا گذراند. کتاب حاضر، مجموعه چهار داستان کوتاه اوست که در حال و هوای آن سال ها شکل گرفته و تصویر گر تلاش و جانبازی آزادیخواهان اسپانیا و سایر کشورهای جهان برای مبارزه با فاشیسم در آن دوره است. بعدها، این داستان های زیبا با عنوان های «خبرچینی»، «پروانه و تانک»، «شب قبل از نبرد» و«در زیر ستیغ»، زمینه ساز شاهکار بزرگ نویسنده یعنی رمان «برای که زنگ ها به صدا در می آیند؟» شد.
رمان دیکتاتور
نویسنده: تامس کنیلی
ترجمه: حسن افشار
244ص، تهران: نشر اختران، 1385، چاپ اول
این کتاب از جمله آثار «تامس کنیلی»، نویسنده معاصر استرالیایی است. فیلم معروف «فهرست شیندلر» بر اساس یکی از رمان های معروف او به نام «کشتی شیندلر» ساخته شده است. «کنیلی» با بیش از 40 سال پیشینه کار، صاحب آثاری در انواع ادبی گوناگون است که افزون بر 20 قلم از آن ها را رمان های او تشکیل می دهند. گرایش های سیاسی و مذهبی و اجتماعی در آثار او نمایان است و رمان های او از نظر موضوع طیف گسترده ای را در بر می گیرند: پیدایش کشور استرالیا، جنگ داخلی آمریکا، جنبش ضد اشغال ایرلند و…
از پست و بلند ترجمه
(جلد دوم)
نویسنده: کریم امامی
تدوین: عبدالحسین آذرنگ، مژده دقیقی
426ص، تهران: انتشارات نیلوفر، 1385، چاپ اول
این کتاب، جلد دوم مجموعه «از پست و بلند ترجمه» و شامل درس گفتارها، گفتگوها و مقالاتی در زمینه های گوناگون مربوط به ترجمه در ایران است. «امامی»، مترجمی امین، دقیق، نکته شکاف، مسئول و معتقد به تحقیق در کار ترجمه بود. اشتغال ذهنی دیرپا و عمیقش به مسائل ترجمه، و به ویژه «ترجمه دقیق»، با برداشت و تعریف خاص خود او از این گونه ترجمه، در نوشته ها و گفتگوهای این کتاب آشکار است. نوشته های این مجموعه در سه بخش با عنوان های «درباره ترجمه»، «فرهنگ های زبان انگلیسی» و «کارگاه ترجمه»، گردآوری و تدوین شده و در پایان کتاب نیز نمونه هایی از ترجمه شعر به زبان انگلیسی برای آموزش علاقمندان آمده است.
آغاز چپ در ایران
تاریخچه فرقه جمهوری انقلابی ایران و «گروه ارانی»
نویسنده: حمید احمدی
228ص، تهران: نشر اختران، 1385، چاپ اول
این کتاب، کوششی است در راستای بررسی دوره ای از تاریخ جنبش چپ دمکراتیک ایران در فاصله سال های 1304 تا 1316 خورشیدی؛ دوره ای که به قول «بزرگ علوی» سال ها به قصد بهره برداری سیاسی و اغراض شخصی به گونه ای مخدوش و نادرست معرفی شده است. در اسناد و نوشته های موجود درباره تاریخ جنبش چپ در ایران، با تاکید بر دوران های سوسیال دمکراسی، حزب کمونیست ایران و سرانجام جریان های چپ سال های پس از شهریور 1320، جریان فعالیت های «دکتر تقی ارانی» و یارانش را معمولا در دوره دوم محسوب کرده اند و به این ترتیب «ارانی» را از فعالین حزب کمونیست ایران معرفی نموده اند. کتاب حاضر در واقع به این تحریف بزرگ تاریخی می پردازد و نادرستی آن را از اساس نشان می دهد. نویسنده با کوشش و دقت علمی بسیار نه تنها چهره جدید و واقعی «دکتر ارانی» را از پس انبوهی از مدارک نشان می دهد، بلکه شیوه بسیار پرارزشی از نحوه بررسی اسناد و مدارک تاریخی را ارائه می کند که می تواند راهنمای بسیاری از پژوهندگان تاریخ جنبش چپ ایران باشد.
تجدد آمرانه
جامعه و دولت در عصر رضا شاه
گردآوری و تالیف: تورج اتابکی
ترجمه: مهدی حقیقت خواه
286ص، تهران: انتشارات ققنوس، 1385، چاپ اول
مقالات این کتاب، به جز چند استثناء، در نتیجه یک کار گروهی در مورد «تجدد آمرانه در ترکیه و ایران»، که در بهار 1999 در «پژوهشکده بین المللی تاریخ اجتماعی» سازمان داده شده، فراهم آمده است. قصد از دنبال کردن این طرح، انجام دادن مطالعه ای تاریخی – تطبیقی، سنجشی و جامع درباره مدرن سازی در ترکیه و ایران پس از جنگ جهانی اول بود. عناوین مقالات این مجموعه عبارتنداز: «جامعه و دولت در دوره رضا شاه/محمد علی همایون کاتوزیان»، «خلافت، روحانیت و جمهوریت در ترکیه و ایران: برخی ملاحظات تطبیقی/تورج اتابکی»، «ایران نو و زوال سیاست های حزبی در دوره رضا شاه/متیو الیوت»، «ارتش، جامعه مدنی و دولت در ایران: 1305 -1300/استفانی کرونین»، «مقررات لباس پوشیدن برای مردان در ترکیه و ایران/هوشنگ شهابی»، «اصلاح زبان در ترکیه و ایران/جان آر. پری» و «رفع ابهام: سیاست خارجی وثوق الدوله در 98-1297/اولیور باست».
جهان کتاب جدید
جهان کتاب: شماره های 212 و 213 /آذر و دی 1385
«جهان کتاب» ماهنامه ای است با روش خبری، آموزشی و اطلاع رسانی که از سال 1374 تاکنون به طور منظم منتشر می شود. این ماهنامه به طور عمده به نقد و معرفی کتاب های منتشر شده در ایران و درباره ایران می پردازد. در شماره های 212 و 213 «جهان کتاب» می خوانیم:
• روایت هایی از تجدد در شعر فارسی: دو نقد درباره کتاب «طلیعه تجدد در شعر فارسی»، نوشته: احمد کریمی حکاک/علی محمد هنر، کامیار عابدی
• شاهنامه و عرفان: نقد کتاب «تجلی عرفان و داستان های شاخص شاهنامه»، نوشته: ماندانا هاشمی/سجاد آیدنلو
• جمهوری متفکران اخلاق: معرفی کتاب «حکمت در دوران شکوفایی یونانیان»، اثر: فریدریش نیچه، ترجمه: کامبیز گوتن
• همه زن ها بی گناه اند: نگاهی به جهان داستانی آلبادسس پدس/مریم سیدان
• معرفی چهار کتاب در ادبیات گیلکی/محمد رسول دریا گشت
• عصر انقلاب در ماوراء النهر: معرفی کتاب «انقلاب و ضد انقلاب در آسیای میانه: شورش باسماچیان»، اثر: گلندا فریزر، ترجمه: کاوه بیات/محسن جعفری مذهب
• معرفی کتاب «مغولان در ایران»، نوشته یودیت کل باس، چاپ لندن
• میلتون فریدمن در گذشت/فرخ امیر فریار
• آینده ناروشن نشر ایران/مجید رهبانی