هنر روز، در بخش کتاب می کوشد کتاب ها و نشریاتی را که در حوزه اندیشه و هنر مباحث نظری را منعکس می کنند یا در مسائل اجتماعی و سیاسی مباحثی درخور دارند، به خوانندگان خود معرفی کند. ارجحیت با کتاب های روز خواهد بود، ولی این امر به معنای غفلت از آثارمنتشر شده در گذشته دور یا نزدیک نیست. کتاب های منتشره از پدیدآورندگان ایرانی به زبان های دیگر یا ترجمه شده به این زیان ها هم در کتاب روزجای ویژه ای خواهند داشت. ناشران و پدید آورندگان آثار می توانند برای معرفی یک نسخه کتاب به نشانی زیر بفرستند.
P.O.Box 94000 creteil cedex
France10014
یاد نامه چشمان هشیار
بیست و هشتمین شماره دو ماهنامه ادبی “شوکران” ویژه هشتاد سالگی احسان نراقی منتشر شد. این مجموعه پر بار در حالی منتشر می شود که احسان نراقی هشتاد و دومین سال زندگی خویش را پشت سر می گذارد. در این ویژه نامه گفت و گوها و هم چنین شعرها و مقالاتی از نخبگان نسل های مختلف ایران در باره روشنفکری روشنگر که سیمین بهبهانی “چشمان بیدار” می نامدش به چاپ رسیده است.
احسان نراقی در این مجموعه با عناوین دیگری نیز نامیده شده: “جامعه شناس واقع بین”، “ایران دوست معقول”، “عمل گرای بی پایان”، “مردی برای تمام فصول” که همگی در یک واژگان به هم می رسند: ”اعتدال”.
پونه ندائی صاحب امتیاز و سردبیر نشریه، روحیه اعتدالی او رامی شکافد: “نراقی زندگی را آن گونه که در واقعیت تجلی می یابد می بیند. خیال باف نیست. اوضاع را تیره و تار نمی بیند.با یاس و ناامیدی غریبه است. همواره چشم امید به تغییر، اصلاح و آشتی دارد. با سخت ترین آدم ها به راحتی سخن می گوید. با کسانی که به او دشنام می گویند یا درگذشته به او لطمه ای وارد کرده اند، همواره از در صلح و دوستی در می آید. از دشمنان خود کینه به دل نمی گیرد، چنان که دشمنش را اگر بر خاک افتاده بیند، حتما به رسم جوانمردی دستش را می گیرد و نجاتش می دهد.“
آخرین شماره شوکران که با سالشمار زندگی در پایان و آلبوم عکس های نراقی زینت یافته، نشریه ای پر بار است اما هنوز صفحه ای از زندگی احسان نراقی را نمی پوشاند.
خاطره دلبرکان غمگین من
نویسنده: گابریل گارسیا مارکز
ترجمه: کاوه میرعباسی
124 ص، تهران: انتشارات نیلوفر، 1386، چاپ اول
این کتاب، آخرین رمان «گابریل گارسیا مارکز»، نویسنده و روزنامه نگار برجسته کلمبیایی است. او در این رمان، حال و روز روزنامه نگاری را توصیف می کند که همه عمرش را بی زن و فرزند و در تنهایی گذرانده و در نود سالگی، بار دیگر عشق را تجربه کرده است. دلدادگی پیرانه سر، زندگی روزنامه نگار را دگرگون می کند. نگاهش به محیط اطراف و آشنایانش، سمت و سویی دیگر می گیرد و تصویری تازه از عالم و هستی در برابرش ظاهر می شود. معشوقش دخترکی است چهارده ساله و عامی و بی سواد. عشق او باعث می شود که روزنامه نگار پیر، گذشته اش را به گونه ای نو باز شناسد و آینده مبهم و ظاهرا پایان یافته، پیش رویش یکباره نوید بخش شود. ترجمه زیبا و روان “کاوه میرعباسی” نیز که از زبان اصلی (اسپانیایی) انجام شده، بر جذابیت و دلنشینی این رمان، برای خوانندگان فارسی زبان، افزوده است.
آثار اعضای انجمن هنرمندان نقاش ایران (مصور، رنگی)
گردآورنده: نعمت لاله ئی
ترجمه متن فارسی به انگلیسی: فریبا خطیب شهیدی، نغمه شریفی
541 ص، تهران: سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، 1386، چاپ اول
این کتاب، آلبومی زیبا از آثار نقاشان عضو “انجمن هنرمندان نقاش ایران” است. این انجمن در دی ماه 1377 به کوشش گروهی از هنرمندان برجسته ایران در حوزه نقاشی و مجسمه سازی تشکیل شد. آثار گردآوری شده در مجموعه حاضر، به وسیله نقاشانی با گرایش های مختلف، جایگاه های اجتماعی گوناگون و دیدگاه های متفاوت، خلق شده اند و بیانگر تنوع و گوناگونی نقاشی کنونی ایران هستند. این مجموعه شامل 216 اثر از 216 تن از اعضاء “انجمن هنرمندان نقاش ایران” است.
دولت مدرن در ایران
به اهتمام: دکتر رسول افضلی
497 ص، قم: انتشارات دانشگاه مفید، 1386، چاپ اول
این کتاب، مجموعه ای از مقالات و نوشته های استادان دانشگاه و پژوهشگران ایرانی، درباره شکل گیری دولت مدرن در ایران و مسائل و مباحث مربوط به آن است. عناوین بخش های اصلی کتاب و نویسندگان آنها عبارتنداز: “چیستی دولت مدرن/دکتر رسول افضلی”، “نظریه های دولت مدرن در ایران/دکتر عباس حاتمی”، “ریشه ها و زمینه های شکل گیری ساخت دولت مدرن در ایران/دکتر پرویز دلیر پور”، “مطالعه تطبیقی تحول دولت مدرن در غرب و ایران/دکتر احمد نقیب زاده”، “تکوین دولت مطلقه مدرن در ایران/دکتر مسعود مطلبی”، “نگاهی جامعه شناختی به ساخت دولت در جمهوری اسلامی ایران/دکتر حسین سیف زاده”، ”رویکردی نظری به رابطه جمهوریت و اسلامیت در نظام جمهوری اسلامی ایران/دکتر محمد حسین حافظیان”، “دولت مطلقه مدرن و عدم شکل گیری توسعه سیاسی در ایران/دکتر خلیل الله سرداری” و “دولت مدرن و اقوام ایرانی: شالوده شکنی پارادایم های رایج/دکتر حمید احمدی”.
مبانی درست نویسی زبان فارسی معیار
نویسنده: ناصر نیکوبخت
176 ص، تهران: نشر چشمه، 1386، چاپ اول
در این کتاب، نویسنده کوشیده است بر اساس مبانی و اصول دستور زبان فارسی، پاره ای از اشتباهات رایج در متون علمی فارسی را متذکر شود. فصل اول کتاب به کلیات و تعاریفی درباره ویرایش و زبان فارسی معیار اختصاص دارد. موضوع فصل دوم، اصلی ترین مبحث کتاب، یعنی درست نویسی زبان فارسی معیار است. در این فصل، نویسنده به پرکاربردترین غلط های رایج در زبان فارسی معیار می پردازد. فصل سوم در بردارنده شیوه املای کلمات فارسی است. در این فصل، ملاک کتاب تا حد زیادی به روش کتاب “شیوه خط فارسی”، مصوب “فرهنگستان زبان و ادب فارسی” نزدیک است.
جامعه شناسی خانواده ایرانی
نویسنده: تقی آزاد ارمکی
175 ص، تهران: سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه ها، 1386، چاپ اول
این کتاب بر اساس فهم معاصر از جامعه شناسی، با مرکزیت مفهوم مدرنیته، نوشته شده است. از این رو، نویسنده ضمن اختصاص فصلی به جایگاه جامعه شناسی خانواده از دیدگاه تفکر معاصر، به بحث و بررسی مفهومی و تجربی درباره سرنوشت خانواده ایرانی از گذشته تا امروز پرداخته و چالش ها و تحولات آن را بررسی کرده است. عناوین مباحث اصلی کتاب عبارتنداز: “مفاهیم و نظریه ها”، “خانواده و مدرنیته”، ”تاریخچه خانواده در ایران”، “ویژگی های خانواده در ایران معاصر”، “ازدواج و مسائل آن”، “چالش های اساسی پیش روی خانواده” و “ارتباط بین نسلی و خانواده ایرانی”.
نگاهی از درون به جنبش چپ ایران/گفتگو با محسن رضوانی
گفتگوگر: حمید شوکت
440 ص، تهران: نشر اختران، 1386، چاپ اول
این کتاب، آخرین دفتر از گفتگوهای “حمید شوکت” با رهبران “سازمان انقلابی حزب توده ایران” است. گفتگوهای این کتاب که در فاصله ماه های فوریه و مارس 2004 انجام شده است، تصویرگر گوشه هایی از فعالیت های “سازمان انقلابی حزب توده ایران” در دوران پیش از انقلاب، و جریان شکل گیری |حزب رنجبران” و فعالیت ها و سرانجام کار این حزب، در دوره پس از انقلاب است.
جهان بینی در ایران پیش از انقلاب (تحلیل ادبی آثار چند نویسنده در بافت تاریخ افکار)
نویسنده: کلاوس پدرسن
گزارش: احمد سمیعی (گیلانی)
99 ص، تهران: فرهنگستان زبان و ادب فارسی، 1386، چاپ اول
در این کتاب که به عنوان ضمیمه شماره 29 “نامه فرهنگستان” منتشر شده، مؤلف این پرسش را مطرح می کند که طی دوره تاریخی از 1920 تا 1970، کدام ایدئولوژی ها و جهان بینی ها در ایران پدید آمدند و میان ایدئولوژی و جهان بینی دوران پس از انقلاب و پیش از انقلاب، چه رابطه و نسبتی وجود دارد. او برای پاسخ این سوال، به تحلیل داستان هایی کوتاه از پنج نویسنده صاحب نام و تاثیر گذار ایرانی یعنی “سید محمد علی جمالزاده”، “صادق هدایت”، “صادق چوبک”، “جلال آل احمد” و “هوشنگ گلشیری” می پردازد.
سپس، ضمن مرور نوشته های چهار متفکر و مرام پرداز ایرانی، یعنی “سید جمال الدین اسد آبادی”، “احمد کسروی”، “سید حسین نصر”، و “علی شریعتی”، نتایج حاصل از این تحلیل را جمع بندی می کند. مؤلف بر آن است که داستان کوتاه، یگانه نوع ادبی در ادبیات نوین ایران است که پروردگی تمام یافته و سراسر موضوع مطالعه را در بر می گیرد. وی همین ویژگی ها را، دلیل انتخاب داستان کوتاه، برای کار تحلیلی خود شمرده است.
تحولات اقتصادی ایران (1)
نویسندگان: دکتر علی قنبری، دکتر حسین صادقی
573 ص، تهران: سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه ها، 1386، چاپ اول
این کتاب، جلد اول از مجموعه ای است که با هدف بررسی اقتصاد ایران در دوران معاصر تدوین شده است. این مجموعه دارای ویژگی هایی است که آن را خواندنی می کند. به روز بودن اطلاعات و آمار مربوط به اقتصاد کنونی ایران، تقسیم بندی فصل ها و بخش های مناسب با اقتصاد ایران به طور جامع، و مباحثی نظیر نقش دولت در اقتصاد ایران، بخش های خدمات، تعاونی و خصوصی و… از جمله این ویژگی هاست. عناوین فصل های دوازده گانه جلد اول عبارتنداز: 1- تاریخ اقتصادی ایران، 2- جغرافیای اقتصادی ایران، 3- جمعیت و نیروی انسانی ایران، 4- بخش کشاورزی ایران، 5- بخش صنعت ایران، 6- بخش صنعت نفت، گاز و پتروشیمی ایران، 7- بخش خدمات در ایران، 8- نقش دولت در اقتصاد ایران، 9- بودجه ریزی در ایران، 10- برنامه ریزی در اقتصاد ایران، 11- بخش تعاون در اقتصاد ایران، 12- بخش خصوصی در اقتصاد ایران.