به گفته دو نماینده اصولگرای مجلس نهم،علی جنتی٬وزیر ارشاد٬ در آستانه استیضاح است و برخی نمایندگان مشغول جمعآوری امضا برای استیضاح او هستند.
این دومین بار طی هفتههای اخیر است که بحث استیضاح وزیر ارشاد و جمعآوری امضا برای آن در مجلس مطرح میشود. دو هفته پیش هم حمید رسایی٬ عضو جبهه پایداری٬ گفته بود طرح استیضاح جنتی در هشت بند آماده شده است.
اکنون نیز علیمحمد بزرگواری خبر از جمعآوری امضا برای نامه استیضاح علی جنتی داده. وی با اشاره به اینکه به دلیل احترام به احمد جنتی٬ پدر علی جنتی٬ این نامه را امضا نکرده٬ گفته: “من هم معتقدم باید رویه فعلی در وزارت ارشاد تغییر کند اما باز هم معتقدم باید به آقای جنتی فرصت داد تا جوابگوی دغدغه نمایندگان باشد”.
همزمان مفید کیایینژاد، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، نیز تهدید کرده در صورت اکران هشت فیلمی که مورد اعتراض اصولگرایان و نمایندگان مجلس قرار گرفته٬ وزیر ارشاد استیضاح خواهد شد.
پیش از این احمد سالک٬ رییس کمیسیون فرهنگی مجلس٬ و محمدعلی پورمختار٬ رییس کمیسیون اصل ۹۰ در نامههایی به حجتالله ایوبی، معاون سینمایی وزارت ارشاد و علی جنتی٬ خواستار جلوگیری از اکران این فیلمها شده بودند.
اصولگرایان معتقدند این فیلمها “مرتبط با فتنه ۸۸” هستند و از معترضان به انتخابات ریاستجمهوری سال ۸۸ حمایت میکنند.
پیش از این حمید رسایی٬ نایبرییس کمیسیون اصل ۹۰ دلیل استیضاح جنتی را اصرار او “بر سیاستهای غلطی” دانسته بود که “موجب اعتراض و نگرانی متدینین و دلسوزان و علما شده”. او اضافه کرده بود طرح استیضاح علی جنتی قرار بود قبل از برگزاری نمایشگاه کتاب تهران تحویل داده شود که به تاخیر افتاد، اما در حال حاضر “بیش از این نمیتوان مماشات کرد”.
علی جنتی، وزیر ارشاد، از جمله وزرایی است که پیش از این از نمایندگان مجلس کارت زرد گرفته بود؛ کارت زردی که به عقیده رسایی “سبب نشد تا وی در سیاستها و جهتگیریهایش تامل کند بلکه تاکنون چند بار با ادبیات توهینآمیزی اعلام کرده که اگر ۱۰ کارت زرد هم از مجلس بگیرد برایش مهم نیست”.
جنتی طی ماههای گذشته بارهابا انتقادات اصولگرایان درباره سیاستهای فرهنگی اش مواجه شده بود؛ طرفداری از رفع فیلتر شبکه های اجتماعی و آوازخوانی زنان، دیدار نوروزی با محمد خاتمی و نیز وضعیت مطبوعات و در نهایت بحث نمایش برخی فیلمها از جمله محورهای انتقاد اصولگرایان از علی جنتی بود. او در نهایت،به خاطر “تساهل و تسامح” در برابر توهین به مقدسات و “ترویج اباحه گری با پرداختن به موضوعات محل اختلاف و غیرضروری” از نمایندگان کارت زرد گرفت.
دامنه این هشدارها به رهبر جمهوری اسلامی نیز رسیده است. آیتالله خامنهای تاکنون چندین بار مستقیم یا غیرمستقیم نارضایتی خود را از سیاستهای فرهنگی دولت نشان داده.
در یکی از این موارد، وی در دیداری با اعضای هیات دولت، نسبت به سیاستهای فرهنگی و وضعیت فرهنگ، هشدار داده بود.
همان زمان یکی از مسوولان وبسایت مشرقنیوز، نزدیک به اصولگرایان، در اکانت توییتر خود نوشت که رهبر جمهوریاسلامی بعد از سلام و علیک با علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، خطاب به وی گفت: “ما با شما خیلی حرف داریم؛ حرفهای جدی هم داریم”.
وی در آن دیدار با اشاره به اینکه “خطاها و اشتباهات فرهنگی به راحتی قابل جبران نیست”، گفته بود: “ضروری است در عرصه فرهنگی سیاستهای نظام به درستی درک و اِعمال شود”.
رهبر جمهوریاسلامی اسفندماه سال گذشته نیز در دیدار با اعضای مجلس خبرگان، از وضعیت فرهنگی کشور ابراز نگرانی کرده و گفته بود: “من هم از مسایل فرهنگی نگرانم… دولت محترم باید به این موضوع توجه کند و مسوولان فرهنگی نیز باید توجه داشته باشند که چه میکنند، زیرا در مسایل فرهنگی نمیتوان بی ملاحظگی کرد”.
چند ماه پیش نیز وبسایت شبکه هزارهسوم - نزدیک به اصولگرایان - نوشته بود : “وقتی محمدحسین صفارهرندی در سال ۸۴ و در دولت نهم در راس این وزارتخانه قرار گرفت رهبر انقلاب با لحنی تلخ به وی فرمودند: شما فرش نجسی را تحویل گرفتید و روی همان نشستید. پس وزیر فرهنگ - هر که هست - باید ابتدا عین نجاست را برطرف کند و سپس فرش را آب بکشد و پاک کند”.
اصولگرایان پس از سخنان رهبر جمهوریاسلامی انتقاد از وزارت ارشاد را شدت بخشیدند؛ انتقادهایی که پس از دیدار نوروزی علی جنتی با سیدمحمد خاتمی بیشتر هم شد.
علی جنتی اما در گفتوگویی با روزنامه شرق، بخشی از انتقادها نسبت به وضعیت فرهنگی دولت را ناشی از “بولتنسازی نهادهای ارزشی” دانسته بود که “در اختیار مقامات کشور” قرار میگیرد و “از طرف برخی نهادهایی است که از بودجه دولتی استفاده میکنند… سر تا پایشان دروغ است. وقتی نگاه میکنیم میبینیم از ابتدا تا انتها جعل و تحریف است”.
اخیرا محمدعلی موحدیکرمانی، امام جمعه موقت تهران، در دانشگاه امام حسین - وابسته به سپاه پاسداران - درباره وضعیت فرهنگی کشور و وزارت علی جنتی گفت: “میخواهند شبیخون فرهنگی کنند. از ابتدا تا آخر حمله نمیکنند بلکه شیوه این است که لابهلای کتابها ممکن است چند حرف کتاب بزنند اما حرفها و هجمههای فرهنگی خودشان را بین کتابها به خورد فرزندان ما میدهند و من این را به فرزند آیتالله جنتی که وزیر ارشاد هستند یادآوری کردم و هشدار دادم که اگر زنان و فرزندان ما این کتابها را به خانه ببرند و فاسد شوند ما در برابر اینها مسوول هستیم”.
جهاننیوز، وبسایت نزدیک به مخالفان دولت هم در گزارشی پیرامون عملکرد وزارت ارشاد، نوشت که احمد مسجدجامعی، گزینه نخست برای تصدی این پست بود که در نهایت این اتفاق رخ نداد. اما “پس از گذشت چیزی حدود ۷ ماه از استقرار علی جنتی در این وزارتخانه، حضور احمد مسجدجامعی و تیم وی در وزارت ارشاد پررنگ و پررنگتر میشود. ظاهرا علی جنتی با این پیششرط وزیر شد که وزارت فرهنگ عملا سهم اصلاحطلبان در کابینه خاتمی بماند. حضور احمد مسجدجامعی و تیمش در همه حوزهها نمود پیدا کرده است”.