بسیج در برابر دانشجویان

نویسنده

این روزها بازداشتگاه 209 زندان اوین به یکی از بحث های اصلی گروه های حقوق بشری تبدیل شده است. در این بند تعداد قابل توجهی فعال دانشجویی و سیاسی از جمله کیانوش سنجری، خیرالله درخشندی، ابولفضل جهاندار زندانی هستند.

هفته گذشته خانواده خیرالله درخشندی موفق شدند با او ملاقات کنند. بعد از این ملاقات آنها خبر دادند که فرزندشان از سلول انفرادی به بند عمومی منتقل شده است، بندی که البته یک کریدور کوچک با 9 سلول درباز است و مطابق استانداردها، بند عمومی به آن اطلاق نمی شود.

خیرالله درخشندی از فعالان دانشجویی دانشگاه یزد که دارای مدرک فوق لیسانس از دانشگاه مفید قم می باشد، در تاریخ 29 مرداد ماه امسال بازداشت شده و هنوز از دلایل بازداشت او اطلاع دقیقی در دست نیست. خانواده درخشندی در گفتگویی با ادوار نیوز، ضمن ابراز نگرانی نسبت به وضعیت سلامت فرزندشان از مسئولین درخواست کردند با توجه به گذشت بیش از 70 روز از بازداشت سعید [خیر الله] درخشندی امکان تبدیل قرار بازداشت وی را فراهم سازند.

ابولفضل جهاندار دیگر فعال دانشجویی که در بند 209 وزارت اطلاعات زندانی شده، دارای وضعیت مشابهی است. البته اطلاعات دقیقی از او منتشر نشده و خانواده اش نیز در نگرانی به سر می برند. پیش از این مقامات قضائی و امنیتی چندین بار قول آزادی ابولفضل جهاندار را داده و از خانواده او خواسته بودند مصاحبه نکنند اما با این حال هنوز تغییری در وضعیت وی حاصل نشده است.

از سوی دیگر کیانوش سنجری فعال دانشجویی و وبلاگ نویس که در برابر منزل کاظمینی بروجردی دستگیر شده همچنان در بند 209 زندان اوین به سر می برد. سازمان عفو بین الملل در اطلاعیه ای نسبت به بازداشت او اعتراض کرده و از همگان خواسته است نسبت به آزادی وبلاگ نویسان و فعالان اینترنتی در سراسر جهان تلاش کنند. عفو بین الملل در اقدام دیگری فراخوانی منتشر کرده و از ایرانیان خواسته است با ارسال نامه هایی به مقامات قضائی و امنیتی ایران، آزادی کیانوش سنجری را طلب کنند.

در بیانیه سازمان عفو بین الملل آمده است: “کیانوش سنجری یکی از اعضای جبهه متحد دانشجویی، بر اساس گفته ها به منزل آیت الله بروجردی در پایتخت ایران، تهران رفته بود تا یک گزارش از درگیری ها تهیه کند. او در آنجا به همراه حامیان آیت الله بروجردی دستگیر و به مکانی نامعلوم منتقل شده است.”

مادر کیانوش سنجری بارها به دادگاه انقلاب و سازمان زندان ها مراجعه کرده، اما مقامات مسئول پاسخی به او نداده اند. او که از ناراحتی های فراوان جسمی رنج می برد، نسبت به وضعیت فرزندش ابراز نگرانی می کند و می گوید فقط به من گفته اند: “نام فرزند تو در لیست زندانیان ما نیست.”

دکتر کیوان انصاری عضو شورای مرکزی و شورای سیاستگزاری سازمان دانش آموختگان ایران اسلامی، دیگر زندانی بند 209 است که صبح روز سه شنبه 27 شهریور در مقابل منزلش توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شد و همچنان در سلول انفرادی به سر می برد. نعمت احمدی وکیل مدافع او می گوید: “با اخذ وکالتنامه و قرارداد امضاءشده، به شعبه‌ 14 بازپرسی دادسرای انقلاب مراجعه می‌کنم تا ترتیب ملاقات حضوری با موکلم داده شود.”

همزمان برخورد با دانشجویان و فعالان دانشجویی نیز ادامه دارد. در تازه ترین اقدامات نهادهای برخورد کننده، تعداد دیگری از دانشجویان به زندان و محرومیت از تحصیل محکوم شده اند.

احکام جدید

مرتضی حسین زاده عضو سابق شورای مرکزی انجمن دانشجویان دانشگاههای بوعلی سینا و علوم پزشکی همدان در ارتباط با اعتراضات دوره دانشجویی، در شعبه یک دادگاه انقلاب استان همدان به ریاست قاضی خزایی، به دو سال حبس که به مدت چهار سال تعلیق می باشد محکوم شد. به گزارش ادوار نیوز، اتهامات این عضو سازمان ادوار تحکیم ، توهین به رهبری، اقدام علیه امنیت ملی و تشکیل گروه جهت اغتشاش عنوان شده است.

از سوی دیگر، وحید عابدینی یکی از اعضای سابق انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران باحکم بدوی کمیته‌ انضباطی این دانشگاه به توبیخ کتبی همراه با درج در پرونده محکوم شد.

به گفته وی، این حکم مربوط به تجمعات خردادماه دانشگاه تهران در اعتراض به بازنشستگی و اخراج برخی استادان بوده است و از آنجاکه مسوولان دانشگاه، این تجمعات را غیرقانونی می‌دانستند، بر اساس آن حکم صادر کردند.

در حکمی مشابه، احمد خداداد، دانشجوی دانشکده ادبیات، به اتهام اخلال در نظم دانشگاه به توبیخ کتبی و درج در پرونده محکوم شده که اتهام وی نیز مربوط به اعتراض به بازنشستگی برخی استادان بوده است.

همچنین حامد توفیق، دانشجوی دانشگاه تبریز و عضو انجمن اسلامی این دانشگاه به یک ترم محرومیت از تحصیل به همراه محرومیت از امکانات رفاهی دانشگاه تا پایان دوران تحصیل محکوم شده است.

در هفته گذشته نیز حسین جاودانی دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دموکراسی خواه دانشگاه تهران و علوم پزشکی به دو ترم محرومیت از تحصیل با احتساب سنوات محکوم شده بود.

در همین حال عباس حکیم‌زاده، از فعالا دانشجویی دانشگاه امیرکبیر در گفت و گویی با ایسنا اعلام کرد: “از ورود رضا دلبری، روزبه ریاضی و هادی لطفی، یاشار قاجار و مسعود دهقان از اعضای سابق انجمن اسلامی به دانشگاه جلوگیری می‌شود.”

عباس حکیم‌زاده که به گفته خودش پیش از این و حتی پیش از ابلاغ حکم یک ترم تعلیق از تحصیل از ورود به دانشگاه منع شده بود، گفت: “در هیچ‌ آیین‌نامه‌ ای نیامده که مجری قانون حق دارد با منع موقت از تحصیل دانشجویی کل فعالیت‌های او، منجمله ورود او به دانشگاه را هم به حالت تعلیق درآورد.”

همکاری نهادهای برخورد کننده

برخورد با دانشجویان در حالی اتفاق می افتد که روز به روز مدارک جدیدی دال بر همکاری نزدیک نهادهای برخورد کننده منتشر می شود. در همین زمینه دانشجویان دانشگاه امیر کبیر در طی چند نوبت افشا کرده اند که سرکوب دانشجویان با دستور نهادهای بیرون دانشگاه و با هماهنگی بین نهادهای داخل دانشگاه صورت می گیرد.

اقدام اخیر سایت بسیج دانشجویی دانشگاه امیرکبیر که خبر از صدور حکم قطعی تعلیق برای یکی از دانشجویان این دانشگاه داده، نشان می دهد که بسیج دانشجویی قبل از ابلاغ حکم از صدور آنها مطلع است.

سایت بسیج دانشجویی امیرکبیر در خبر خود که با تیتر “آغاز ممنوع الورود شدن اراذل و اوباش به پلی تکنیک تهران” شروع می شود، نوشته است: “علی عزیزی دانشجوی ورودی 80 معدن، پس از صدور حکم کمیته انضباطی به مدت یک ترم از تحصیل محروم و از ورود و فعالیت در دانشگاه نیز در این مدت ممنوع شد.”

به گزارش خبرنامه امیر کبیر، پیش از این نیز دانشجویان احضار شده به کمیته انضباطی مطلع شده بودند که بعضی از اعضای بسیج از دفاعیات ایشان اطلاع کامل دارند. این در حالی که است که بر اساس شیوه نامه اجرایی انضباطی دانشجویان، کلیه اطلاعات مربوط به تخلف دانشجو محرمانه تلقی می شود. پس از فاش شدن این خبر، دانشجویانی که به خاطر دفاعیاتشان توسط بسیج مورد اهانت قرار گرفته بودند مجددا به کمیته انضباطی احضار شدند و در آن جا مورد تهدید کارمند این کمیته قرار گرفتند.

سایت بسیج در ادامه خبر خودآورده است: “این حکم در پی آشوبها و اغتشاشات ترم گذشته که عزیزی از سردمداران آن بود صادر شد. بویژه حمله به نمایشگاه بزرگ سوم خرداد جهت از بین بردن و غارت اموال آن صورت گرفت که البته حضور به موقع دانشجویان و کارکنان مانع از اجرای این حرکت شد. در این اقدام علی عزیزی، آرمین سلماسی و علی صابری نقش محوری در بین ارذال و اوباش داشتند.”

البته تا به حال شکایت دانشجویان از روندی که کمیته انضباطی در پیش گرفته، نزد مسئولین دانشگاه چندان مورد توجه قرار نگرفته و معاونت دانشجویی دانشگاه امیرکبیر که رئیس شورای بدوی و دبیر شورای تجدید نظر انضباطی است از روند فعالیت کمیته انضباطی دفاع کرده است.

این در حالی است که تجمعات مختلفی نیز در بعضی دانشگاه ها در اعتراض به مشکلات صنفی و فشارهای مضاعف به دانشجویان ـ از جمله تجمع در خوابگاه طرشت دانشگاه علامه تهران ـ برگزار شده که در پی آن سعید ایزد بخش، از اعضای انجمن اسلامی دانشکده روانشناسی دانشگاه علامه طباطبائی و تعداد دیگری از دانشجویان، پس از تجمع در خوابگاه طرشت به حراست احضار شدند.