جاش سالیوان
سناتور باراک اوباما و جان مک کین در اظهارات جداگانه ای به مشاجره در مورد سیاست خارجی آمریکا پرداختند. موضوع اصلی تنش میان این دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، انتخاب رویکرد مناسب درقبال ایران بود.
مک کین نامزد قطعی جمهوری خواهان درانتخابات ریاست جمهوری آمریکا، در بخشی از بحث خود در مورد دیپلماسی خارجی آمریکا از عزم آقای اوباما در دیدار با رهبران ایران انتقاد کرده است و موضع او را ساده لوحانه خواند و گفت سیاست فعلی علیه ایران بدرستی معرفی نشده است.اوباما گفته بود رهبران ایالات متحده حاضر بودند حتی با رهبران اتحاد جماهیر شوروی که تهدید بزرگتری برای آمریکا محسوب می شدند نیز گفتگوکنند.
سناتور مک کین در نشست مجمع ملی رستوران داران کشور در شیکاگو، مقایسه صوری ایران با شوروی را که توسط اوباما صورت گرفت رد کرد و گفت: «مسلماً ایران یک ابرقدرت نیست و صاحب قدرت نظامی شوروی سابق نیست. اما به این معنی نیست که تهدید ایران چشمگیر نیست».
او سخنان اوباما را که گفته بود مایل است به عنوان یک رییس جمهور، بدون پیش شرط با رهبران ایران دیدار کند، به عنوان «نشانی عمیق از بی تجربگی و قضاوت بی ملاحظه اوباما» توصیف کرد.
اوباما نیز دوشنبه به پاسخگویی پرداخت و گفت سیاست دستگاه دیپلماسی بوش در خاورمیانه، تنها به قدرت گرفتن ایران منجر شده و تاکید کرد دیدار با ایرانی ها «اقدام معقولی» است.
آقای اوباما گفت: «تهدیدی که از سوی ایرانوجود دارد مهم است، اما چیزی که من گفتم این بود که ما نباید تنها با دوستانمان صحبت کنیم، بلکه باید با دشمنانمان هم تعامل کنیم. دیپلماسی یعنی همین».
آقای اوباما در جریان سخنرانی اش در بیلینگ ایالات مونتانا که یک روز قبل از انتخابات مقدماتی حزب دموکرات در اورگان و کنتاکی صورت گرفت، گفت جان اف کندی در مقطع خطرناکی از جنگ سرد، خواستار دیدار با شوروی ها به منظور فرونشاندن بحران موشکی کوبا شده بود.
او گفت: «این کاری است که یک کشور قدرتمند انجام می دهد. این کاری است که یک رئیس جمهور قوی انجام می دهد».
در همین حال، سناتور اوباما با نزدیک شدن به پایان رای گیری های مقدماتی، موفق شد حمایت یکی دیگر از رهبران ارشد حزب دموکرات را نیز جلب کند. سناتور رابرت سی بیرد، از ویرجینیای غربی با خطاب قرار دادن اوباما به عنوان «یک جوان درخشان پیشرو»، به پشتیبانی از او پرداخت. آقای بیرد به عنوان قدیمی ترین عضو سنا هر دو نامزد دموکرات را «افراد خارق العاده» خواند. با اینحال، او که خود مخالف سفت و سخت جنگ عراق بوده، اوباما را فردی خواند که «دارای وجود و شهامت شخصی لازم برای خلاص کردن کشور از جنگ ناگوار و پرهزینه عراق» است.
منبع: نیویورک تایمز- 20 مه