بعد از بنزین، سهمیه بندی برق

نویسنده

آرش معتمد

محمود احمدی نژاد یک هفته بعد از اجرای طرح جیره بندی بنزین از تمایل دولت برای تکرار این الگو در برق سخن گفت.

رئیس جمهور که در مراسم افتتاح سد شهیدرئیس‌علی دلواری در استان بوشهر سخن می راند، با اشاره به بحث صرفه‌جویی بنزین و اهمیت صرفه‌جویی مردم در این خصوص گفت: “این صرفه‌جویی می‌تواند در مصرف برق نیز انجام شود.”

سخنان احمدی نژاد که بعد از تائید رهبر جمهوری اسلامی از سهمیه بندی بنزین عنوان می شود، در روزنامه اعتماد ملی منتشر شد.

این روزنامه از قول محمود احمدی نژاد نوشته است : “ما 3 میلیون واحد تجاری صنفی و 17 میلیون خانوار داریم که روی هم می‌شود 20 میلیون و اگر این 20 میلیون در ساعت پیک مصرف هر خانواده فقط یک لا‌مپ 100 را خاموش کنند، ما شاهد صرفه‌جویی نزدیک به دو هزار مگاوات برق خواهیم بود که برابر با ظرفیت دو نیروگاه اتمی بوشهر است. “

به نوشته روزنامه اعتماد ملی “او با این سخنان تلویحا از تمایل خود نسبت به اجرای همان الگوی بنزین در وزارت نیرو خبر داد.”

رئیس جمهوری اسلامی در شرایطی از لزوم “صرفه جویی” در مصرف برق سخن گفت که وزیر نیرو هفته گذشته با تاکید بر رکورد شکنی تولید برق در سال جاری گفته بود:” اگر مشکل خاصی پیش نیاید و مصرف برق در پیک به میزان غیر متعارفی رشد نکند خاموشی برنامه ریزی شده نخواهیم داشت”.

پرویز فتاح، وزیر نیرو، که در جمع خبرنگاران و در مقایسه میزان خاموشی‌های سال جاری نسبت به سال قبل” از کاهش ۳۶ درصدی میزان خاموشی‌های ر‌خ داده تا ۳۱ خرداد سال جاری نسبت به سال قبل” خبر می داد، تأکید کرد: “ظرفیت تولید برق کشور در‌حال حاضر ۳۳ هزار و ۷۰۰ مگاوات است و تا شهریور ماه این میزان به ۳۹ هزار مگاوات می‌رسد”.

وی پیش از آن نیز در مصاحبه با واحد مرکزی خبر “ ظرفیت تولید برق کشور” را پاسخگوی نیاز مصرف دانسته و اعلام کرده بود:” سرمایه گذاری نظام از اول انقلاب تا امروز موجب شده در نقطه ای بایستیم که بتوانیم ادعا کنیم، ایران با ظرفیت اسمی تولید ۴۵ هزار مگاوات برق جزو برترین کشورها در منطقه است.”

اما این سخنان وزیر نیروی دولت نهم در شرایطی مطرح شد که کشور در چند هفته گذشته باخاموشی‌های گسترده رو به رو بوده است. امری که به گفته صاحبنظران به “فرسودگی و محدود بودن ظرفیت شبکه‌های توزیع برق” درکشور که برخی حدود ۵۰ سال عمر دارند و به‌اصلاح و نوسازی نیاز دارند” باز می گردد.


بر همین اساس است که احمدی نژاد با اشاره به پایین آمدن میزان مصرف بنزین تا حد 20 درصد سخن از این می گوید که “وزارت نیرو می‌تواند در زمینه‌برق هم این کار را انجام دهد”.

بحثی که موجب این نتیجه گیری روزنامه اعتماد ملی شده است که: “‌با این حساب اگر در آینده‌ای نزدیک، نسخه‌ای مشابه با آنچه برای بنزین پیچیده شده در بخش برق شاهد باشیم، چندان عجیب نخواهد بود.”

این نتیجه گیری وقتی بیشتر قابل توجه می شود که به هشدار سازمان توانیر توجه کنیم. این سازمان هفته گذشته مردم را به صرفه جویی در برق فراخوانده بود و با این تاکید که “اگر صرف جویی نکنید برق می رود”. تاکیدی که در تیتر روزنامه هشمهری خود را نمایاند.

از طرف دیگر برخی صاحب نظران معتقدند دولت با صرفه جویی در مصرف انرژی در واقع می خواهد زمینه را برای اقدامات دیگری که برای مقابله با تحریم های احتمالی شورای امنیت دردستور کار قرار دارد مهیا سازد. در همین ارتباط خبرگزاری فارس روز گذشته گزارش مرکز بررسی امنیت جهانی آمریکا تحت عنوان “انقلاب احمدی نژاد در حوزه انرژی برای شکست تحریم های اقتصادی” را منتشر کرد. در این گزارش آمده است: “محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران کاملا از پاشنه آشیل کشورش آگاه است و برای کاهش وابستگی کشورش به بنزین وارداتی از طریق یک استراتژی در سه محور فعالیت هایی را جهت مقابله با تحریم های اقتصادی آمریکا در دست اجرا دارد.”