آزاده میررضی
همزمان با تشدید افشاگریهای حامیان احمدینژاد و قالیباف علیه یکدیگر و انتشار خبر دیدار لاریجانی و قالیباف که از سوی اکثر رسانهها “رایزنی انتخاباتی” و از سوی حامیان احمدینژاد “یک دیدار غیر انتخاباتی” خوانده شد، اظهارات اخیر برخی سران و گزارشهای سایتهای جناح اصولگرا نشان میدهد که پس از ناکامی طرحهای این طیف برای عبور از احمدینژاد، محافظهکاران در تلاشاند تا احمدینژاد را به پذیرش یک کابینه ائتلافی و سهامی وادار کنند.
در همین راستا صبح دیروز علی لاریجانی و محمدباقر قالیباف در ساختمان مجلس در بهارستان با هم دیدار و طبق گزارشهای رسمی “درباره مسائل مختلف کشور گفتوگو کردند.” هرچند بهانه اصلی این دیدار “طرح جامع شهرداری برای میدان بهارستان” عنوان شده، اما در اکثر بازتابهای رسانهای، این دیدار در چارچوب تحرکات انتخاباتی منتقدان اصولگرای احمدینژاد مورد ارزیابی قرار گرفته است؛ آنچنانکه در برخی گزارشها نیز به این موضوع اشاره شده که قالیباف و لاریجانی قرار گذاشتهاند از این پس به طور ماهانه با یکدیگر جلسه داشته باشند.
در واکنش به این دیدار، خبرگزاری دولتی ایرنا در گفتوگویی از قول محسن کوهکن، عضو هیات رئیسه مجلس، ”انتخاباتی بودن دیدار لاریجانی و قالیباف را تکذیب” و از اینکه “برخی افراد با عینکهای بدبینی به شکل دیگری به این دیدار نگاه میکنند”، انتقاد کرد.
اما تلاش بعدی ایرنا در اخذ گفتوگوهای اینچنینی آنقدر ناکام بود که کل این خط خبری را از دور خارج کرد؛ چرا که نه تنها محمدرضا باهنر که در همین روز مصاحبهاش در صفحه اول روزنامه کارگزاران منتشر شده بود، از مصاحبه با ایرنا امتناع کرد، بلکه “امیر مقدم” مسئول دفتر وی نیز سخنان ناامیدکنندهای به ایرنا زد و حاضر نشد “احتمال حمایت لاریجانی از نامزدی قالیباف در انتخابات ریاستجمهوری” را رد کند.
در آن بخش از سخنان این فعال اصولگرا که در خبرگزاری دولت منتشر شده، آمده است که: “جریان اصولگرا از ابتدای اسفندماه که ورود به مقوله بررسی کاندیداها را در دستور کار خود قرار میدهد، برنامه ارائه شده توسط کاندیداهای مختلف را بررسی میکند و آقای احمدینژاد هم یکی از نامزدهای اصولگرایان است.“
مسئول دفتر باهنر در حالی احمدینژاد را “یکی از نامزدهای مطرح اصولگرایان” خواند که روزنامه کارگزاران در مصاحبه اختصاصی با باهنر، از قول وی نوشته بود که علاوه بر احمدینژاد، پورمحمدی، جهرمی و قالیباف نیز نه فقط قصد نامزدی دارند، بلکه فعالیتهای خود را هم برای انتخابات آغاز کردهاند.
باهنر در عین حال به موضوعی اشاره کرد که به نظر میرسد در یکی دو روز اخیر به زمزمه غالب محافظهکاران در قبال احمدینژاد تبدیل شده است.
”سهمخواهی” با شعار “کارآمدی بیشتر”
فعالان جناح اصولگرا که تلاشهایشان برای عبور از احمدینژاد، با تصریحات رهبر بر کارآمد بودن احمدینژاد و دولت نهم ناکام مانده بود، اکنون بر روی همین نکته تمرکز کردهاند تا هم به مخالفت به رهبر متهم نشوند و هم دستکم سهمی از دولت آینده را در قبال فعالیت به نفع احمدینژاد از آن خود کنند.
در همین راستا بود که باهنر دیروز به کارگزاران گفت: “ما برای حمایت از احمدینژاد شرط داریم، دولت آینده باید از دولت فعلی کارآمدتر باشد.”
وی همچنین برای آنکه منظور خود را واضحتر گفته باشد، تاکید کرد که احمدینژاد در دولت آینده باید از ”ژنرالها و آدمهای کارکرده و تجربه کسب کرده اصولگرا” استفاده کند.
باهنر در حالی بر لزوم “کارآمدی بیشتر” دولت آینده از طریق استفاده از “ژنرالهای اصولگرا” تاکید کرد که همزمان سایت تابناک هم با انتشار یادداشتی، به دفاع از تشکیل دولت ائتلافی پرداخت و فلسفه تشکیل چنین دولتی را “کارآمدی بیشتر” ذکر کرد.
موضوع “دولت ائتلافی” هفته پیش از سوی محسن رضایی مطرح شد و بلافاصله حزب موتلفه به مخالفت با آن برخاست و طرح آن را به معنای تضعیف دولت مورد حمایت رهبری دانست. اما این بار سایت تابناک، برخلاف گزارشهای قبلی خود در این باره، تاکید کرد که: “افراد اصولگرا که تاکنون برنامهها و کارهای دولت را نقد دلسوزانه کردهاند، اعتقادی به عبور از احمدینژاد ندارند، بلکه وی را رئیسجمهور اصولگرا دانسته و خواستار تقویت و کارآمدی وی و دولت اصولگرا هستند.“
این سایت محافظهکار همچنین در تشریح این پروژه جدید انتخاباتی، با اشاره به نظرات طرفداران تز دولت وحدت ملی و ائتلاف ملی افزود: “این افراد در تحلیلهای خود، خواستار آن شدهاند تا احمدینژاد نیز با پذیرش برخی انتقادهای دلسوزانه، به کارآمدی دولت بیفزاید. این چهرههای اصولگرا، نه اعتقادی به عبور از احمدینژاد دارند و نه به تسلیم شدن یا بودن در برابر وی ملتزمند و از همین رو، موافق طرح دولت ائتلافی هستند تا ضمن قرار دادن احمدینژاد در این زمره، در نتیجه زمینه ائتلاف گسترده اصولگرایان فراهم شود.“
این سخنان در زمانی مطرح شد که بیشتر مطبوعات، سخنان روز قبل محمدجواد لاریجانی را منتشر کرده بودند که در آن وی بر لزوم حمایت اجماعی جناح اصولگرا از احمدینژاد تاکید کرده و در عین حال خواستار آن شده بود که: “احمدینژاد از بین کسانی که بیشترین همراهی را با او دارند، باید یک مجموعه وسیع را با خود همراه کند تا کارها را به پیش ببرد.“
جالب اینجاست که در همین روز رسانههای جناح حامی احمدینژاد نیز چرخشی به سمت مقابل داشتند و برخلاف روزهای قبل که تلاش میکردند اصولگرایان را یکدست نشان دهند، این بار تاکید کردند که خبر چرخش اصولگرایان منتقد به سمت احمدینژاد، “القائات رسانههای اصلاحطلب” است! رسانههای جناح دولتی پیش از این هم بارها نسبت به هرگونه “سهمخواهی” اصولگرایان هشدار دادهاند.
تخریبهای غیر انتخاباتی
طرح دوباره موضوع فعالیتهای انتخاباتی قالیباف و انتشار همزمان خبر دیدار وی با لاریجانی در رسانهها، با منازعات شدید رسانههای حامی احمدینژاد و قالیباف در دو روز اخیر همراه شد.
رسانه رسمی دولت (ایرنا) که دیروز تلاش داشت تا تحرکات سیاسی قالیباف و لاریجانی را “غیر انتخاباتی” القا کند، همزمان گزارشی شدیداللحن علیه قالیباف منتشر و در آن شهرداری تهران را متهم کرد که ساختن جوی آب را به عنوان پروژه بزرگ عمرانی تبلیغ میکند!
در این گزارش با اشاره به فعالیتهای تبلیغاتی جدید قالیباف از جمله افتتاح پروژه های عادی در محلهها و طرحهایی که جزو وظایف و خدمات روزمره شهرداری است، قالیباف متهم شده که به بهانه سیامین سالگرد انقلاب به فعالیت تبلیغاتی میپردازد و “حتی از خط کشی معابر و نصب تابلوها و علام راهنمایی و فنی به همراه چراغ راهنمایی نیز به عنوان پروژههای عمرانی مناطق”یاد می کند.
در مقابل، رسانههای محافظهکار منتقد دولت نیز به طور گسترده اظهارات رضا عبدالهی، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس هشتم را منعکس کردند که گفته بود دولت با تعلل در پرداخت به موقع بودجه مترو، باعث شده هر واگن مترو 52 میلیون یورو گرانتر خریداری شود.
این نماینده اصولگرای منتقد دولت نهم همچنین با اشاره به بیپاسخ ماندن نامه علی لاریجانی به احمدینژاد در خصوص پرداخت بودجه 87 مترو، خواستار آن شده بود که: “دادستانی کل کشور و دستگاههای بازرسی بررسی کنند چرا باید خسارت رفتارهای سئوال برانگیز دولت از محل بیتالمال پرداخت شود.“
در هر حال مشخص نیست این جدالها تا چه میزانی بر فضای انتخابات اثرگذار است و هواداران قالیباف تا چه حد بنا دارند نزاع رسانهای خود را با نزدیک شدن به انتخابات، تداوم دهند.