الکساندر سیروا
دیگر نباید پرسید آیا ایالات متحده به ایران حمله خواهد کرد یا خیر. اکنون بهتر است از خود بپرسیم: این حمله چه زمانی به وقوع خواهد پیوست؟
این موضوعی است که اریک لوران، روزنامه نگار و نویسنده فرانسوی، در کتاب اخیر خود تحت عنوان “بوش، ایران و بمب” به چاپ رسانده. او در این کتاب قریب الوقوع بودن یک “جنگ برنامه ریزی شده” بین واشنگتن و تهران را پیش بینی کرده است.
او می نویسد: “دولت بوش قصد دارد علیه ایران مداخله نظامی انجام دهد و معتقد است که برنامه هسته ای ایران بزرگ ترین تهدید برای صلح جهانی است.“
این روزنامه نگار همچنین می نویسد: “تمامی آنچه که به حملات بالقوه و شیوه های نظامی قابل استفاده مربوط می شود، از مدت ها قبل برنامه ریزی شده. در اواخر سال 2003 و اوایل 2004 همه چیز توسط پنتاگون به روی کاغذ آورده شده.“
اریک لوران که کتاب قبلی او تحت عنوان “بوش و جهان مرموزش” شناخته شده تر است، در این کتاب بیشتر به بحث پیرامون نیات رییس جمهور فعلی امریکا و نزدیکی این نیات با پرونده ایران پرداخته است.
او می نویسد نومحافظه کاران که در سال های اخیر الهامات بسیاری به جرج بوش بخشیده اند، در زمان برنامه ریزی جنگ عراق، برای جنگ علیه ایران نیز برنامه ریخته اند.
و آنچه که به هیچ وجه اطمینان بخش به نظر نمی رسد این است که کارشناسان جنگ همان اشتباهات پرونده عراق را در پرونده ایران نیز تکرار کرده باشند. او می نویسد: “سرویس های اطلاعاتی امریکا در ابهام مطلق قرار دارند و اطلاعات جامع و کاملی درخصوص واقعیات برنامه ایران، به ویژه وسعت و حجم خطرات هسته ای این کشور، در اختیار ندارند.“
جعبه پاندورا
یکی از دلایل مهمی که دولت بوش را مجاب کرده تا نقشه حمله علیه حکومت آیت الله ها را طرح کند، ابهامات موجود در این پرونده است. بازهای امریکایی از خود می پرسند: “آیا بهترین راه برای نابود کردن تأسیساتی که در عمق زیاد زیر زمین قرار گرفته اند، استفاده از سلاح های هسته ای تاکتیکی است؟”
اریک لوران می نویسد: “در تصمیم گیری بازهای امریکایی نشانه هایی وجود دارد که طی آن قصد دارند ممنوعیت ها را از میان بردارند. آنها برای اولین بار از زمان بمباران هیروشیما می خواهند استفاده از سلاح اتمی را عادی جلوه دهند و جعبه پاندورای خود را باز کنند.“
این نویسنده و روزنامه نگار فرانسوی برای نگارش کتاب خود از چندین گزارشگر امریکایی مطلع و خبره کمک گرفته است. تلاش او این بوده تا صحت اطلاعات به دست آمده را به کمک مصاحبه با منابع بسیار [که نام هیچ یک نیز فاش نشده] مشخص سازد. این درحالی است که اشخاص مصاحبه شونده را اغلب نزدیکان دولت و خانواده بوش تشکیل می دهند.
حتی دموکرات ها
او می نویسد تماس با این شخصیت ها را به دلیل اقامت یک سال و نیمه خود در اواسط سال های 80 که در یک مؤسسه تحقیقاتی مشهور در واشنگتن فعالیت می کرده به دست آورده است: مرکز وودرو ویلسون.
این شخصیت ها اکنون خاطرنشان کرده اند که حتی اگر بوش نیز حمله به ایران را آغاز نکند، جانشین او این کار را خواهد کرد؛ حتی اگر دموکرات باشد. او می نویسد: “دولتمردان ایرانی باید امتیازاتی را واگذار کنند. به نظر من، اینکه آنان به طور ناگهانی 180 درجه تغییر موضع دهند، غیرممکن است. این یک پرونده بسیار پردردسر می باشد که به عقیده من قابل حل نیست، مگر به واسطه زور و خشونت.“
منبع: لاپرس، 30 نوامبر 2007
مترجم: علی جواهری