مخالفت جنتی با صندوق‌های شفاف رأی

نویسنده
حسین محمدی

» علیرغم درخواست روحانی و آمادگی وزارت کشور

حدود یک ماه و نیم پس از درخواست حسن روحانی برای استفاده از صندوق‌‌های رای “شفاف” در انتخابات، دبیر شورای نگهبان از مخالفت با این پیشنهاد خبر داد.

احمد جنتی با اشاره به این‌که شفاف شدن صندوق‌های انتخاباتی “برخلاف محرمانه و محفوظ بودن آرای مردم است”، گفت که به همین دلیل “صندوق‌های اخذ آرا نمی‌تواند شیشه‌ای باشد”. دبیر شورای نگهبان اضافه کرد که “باید در این زمینه بررسی بیشتری انجام شود”.

چندی پیش حسن روحانی خواستار شفاف شدن صندوق‌های انتخاباتی شده بود تا “همه، آرای درون صندوق را از دور ببینند… و فردا به دروغ… نگویند که این صندوق یک‌سومش پر بود”. به گفته رئیس‌جمهوری “برای چه دور صندوق پارچه‌ای پیچیده می‌شود تا اتهامات زده شود؟ باید این رفتار را ترک کرد و نگذاریم به نظام تهمت زده شود”.

پس از برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۸۸ و اعتراض‌ها به نتایج اعلام شده آن، بحث سلامت انتخابات از جمله بحث‌های مورد توجه محافل سیاسی است. در آن زمان معترضان به نتایج مدعی بودند که برخی از صندوق‌های رای پیش از شروع رای‌گیری پر شده بودند.

روحانی در همان سخن‌رانی گفته بود که “مبادا در شهرستانی به گوش برسد که یک وقت دولت، سپاه، ارتش، صداوسیما، استاندار، فرماندار و دفتر امام جمعه طرفدار این یا آن هستند که این یعنی سم برای انتخابات”. هشداری که از جمله مسایل مورد اشاره معترضان در سال ۸۸ بود.

با این حال اکنون دبیر شورای نگهبان با پیشنهاد حسن روحانی مخالفت کرده است. آرای انتخاباتی در ایران مخفی است. مساله‌ای که در اصل شصت و دوم قانون اساسی - درباره انتخابات نمایندگان مجلس - نیز به آن اشاره شده است.

هم‌زمان، خبرگزاری‌ها در ایران گزارش مشابهی را منتشر کرده‌اند که به نظر می‌رسد از سوی روابط عمومی یکی از نهادهای دولتی تهیه شده باشد. این گزارش با عنوان “تکاپو برای صیانت از حق‌الناس در فاصله هفت ماه تا انتخابات” به فعالیت‌های انتخاباتی مجریان و ناظران انتخابات می‌پردازد.

در بخشی از این گزارش آمده: “تشکیل ستاد امنیت انتخابات از این جهت اهمیت دارد که در یکسال گذشته گروه‌های موسوم به گروه‌ فشار یا خودسر فعال شده و چندین جلسه قانونی گروه‌های سیاسی را برهم زده یا نامه‌های تهدیدآمیز برای جلوگیری از برگزاری این جلسات را امضا و منتشر کرده‌اند. یکی از خواسته‌های اصلی احزاب، تشکل‌ها و گروه‌های سیاسی هم از وزیر کشور، تامین امنیت جلسات و میتینگ‌های سیاسی در آستانه برگزاری انتخابات است”.

انتخابات مجلس دهم و مجلس خبرگان رهبری هفتم اسفندماه سال جاری برگزار خواهد شد. انتخاباتی که برای جناح‌های سیاسی باقی‌مانده در عرصه سیاسی ایران اهمیت زیادی خواهد داشت.

دبیر شورای نگهبان همچنین تاکید کرده که از نظر این شورا «مقدمات برگزاری الکترونیکی انتخابات مجلس فراهم نیست».

حسن روحانی، رئیس جمهور، روز شنبه، ۹ خرداد، خواستار استفاده از صندوق‌های “پلاستیکی شفاف” برای اخذ رای در انتخابات پیش روی مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری شد.

سه روز پس از این درخواست نیز عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور، از “هماهنگی” دولت با شورای نگهبان برای برگزاری الکترونیکی انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری در کلان شهرها خبر داد.

دبیر شورای نگهبان در بخش دیگری از سخنان خود درباره انتخابات پیش روی مجلس خبرگان رهبری نیز گفت: “گزارشاتی به شورای نگهبان می‌رسد که… برای ما نگرانی‌هایی را ایجاد کرده است.”

وی اضافه کرد: “به نظر می‌رسد عده‌ای می‌خواهند رنگ سیاسی به خبرگان بدهند، در حالی که خبرگان رهبری هیچ بعد سیاسی ندارند و وظیفه آنها تعیین رهبر است.”

این چندمین بار است که آقای جنتی درباره ترکیب آینده مجلس خبرگان رهبری هشدار می‌دهد. وی پیش از این نیز بارها هشدار داده است که “برخی به فکر قبضه کردن مجلس خبرگان رهبری هستند”.

از سوی دیگر، ابوالقاسم خزعلی، عضو مجلس خبرگان رهبری، به صراحت گفته ‌است که “برنامه‌های هاشمی برای مجلس خبرگان عملی نخواهد شد”.

در همین حال احمد خاتمی، عضو هیات رئیسه مجلس خبرگان رهبری، روز جمعه، ۲۴ بهمن ۹۳، گفت که اصلاح‌طلبان موفق به تشکیل یک اقلیت قدرتمند در دوره بعدی این مجلس نخواهند شد و این مجلس به گفته او “ولایی” خواهد ماند.

اکبر هاشمی رفسنجانی گفته است که “برنامه خاصی” برای حضور در هیات رئیسه آینده مجلس خبرگان رهبری ندارد، اما احتمال نامزدی خود برای این انتخابات را رد نکرده است.

دبیر شورای نگهبان همچنین با تاکید بر این که این شورا تحت تاثیر فشارها قرار نمی‌گیرد افزود: “بیشترین فشارها در دوره ششم مجلس شورای اسلامی به این شورا وارد شد.”

آقای جنتی همچنین خبر داد که با آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، درباره طرح استانی شدن انتخابات مجلس “صحبت‌هایی شده بود”، اما وی “مقید” بود که نظری ندهد تا “این طرح سیر قانونی خودش را طی کند”.

وی کاهش مشارکت مردم در انتخابات را از جمله “مشکلات” این طرح ذکر کرد.

مجلس شورای اسلامی دوم اردیبهشت‌ماه کلیات طرح استانی شدن انتخابات مجلس را تصویب کرد، اما شورای نگهبان این طرح را هم دارای “ایرادات متعددی” دانست و آن را رد کرد.