بروجردی: آزادی دیپلمات ها، پیش شرط مذاکره

نویسنده

larijani461.jpg

وحید ثابتیان

علی لاریجانی تنها دوروزمانده به اجلاس شرم الشیخ با آیت الله سیستانی درنجف دیدار کرد تا حجم دیدارهای مقامات ایرانی درآستانه کنفرانسی که گفته شده می تواند دیدارمقامات تهران و واشنگتن راپس از28 سال رقم بزند، به بالاترین حد خود برسد. آیت الله سیستانی، ازبانفوذترین شخصیت های مذهبی درعراق به شمار می رود ودیدارلاریجانی با وی حاوی پیام های مهمی برای طرف آمریکایی است.

احمد دعیبل، سخنگوی استانداری نجف تاکید کرد که روزگذشته علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی وارد نجف شده و آیت‌الله سیستانی دیدار کرده است. این دیدار درخصوص مرورآخرین تحولات عراق ونقش ایران دربرقراری ثبات وامنیت عراق بوده است. لاریجانی پس ازدیدارخود درجمع خبرنگاران درمیان خبرنگاران حاضر شده وبه سوالات آنها پاسخ داده است. وی اتهامات مقامات آمریکایی درخصوص تجهیزشورشیان شیعه وسنی عراقی را به کل رد کرده وگفته است: “هیچ نگرانی در این خصوص وجود ندارد، آمریکایی‌ها به خوبی می‌دانند که ایران همواره از روند سیاسی عراق حمایت می‌کند. عملیات‌های تروریستی که در عراق روی می‌دهد نتیجه‌ی برخورد‌ها و روش‌های غلط آمریکاست.” طی روزهای گذشته کاندولیزا رایس مدعی شد که از ایران خواهد خواست که به چنین اقداماتی که تهران آن را بارها رد کرده است پایان دهد.

همزمان با نزدیک شده به نشست دوروزه شرم الشیخ مصر به منظور بررسی وضعیت عراق وکمک به ثبات این کشور با کمک کشورهای همسایه وهمچنین دیگرکشورهای قدرتمند جهانی وسازمان ملل مارگارت بکت وزیرامورخارجه انگلستان گفته است درصورتی که با منوچهر متکی وزیرامورخارجه ایران درحاشیه کنفرانس شرم الشیخ دیدارداشته باشد، پیام مهمی را به وی منتقل خواهد کرد. اودرخصوص محتویات این پیام سخنی به میان نیاورده است. او پس ازانکه ماه گذشته 15 ملوان انگلیسی توسط ایران دستگیر شدند، دستوربازنگری درروابط میان لندن با تهران را صادر کرد. بکت درگفت وگو با روزنامه ایندیپندنت گفته است که موضع انگلستان درخصوص مساله هسته ای ایران همچنان به قوت خود باقی است.

با این وجود، اگرچه ازواشنگتن خبرهایی مبتنی بردیداراحتمالی تیم ایران وآمریکا درنشست مصرمی رسد، اما ارسال علائم متضادی که می تواند جو بین مذاکرات را ازخود متاثرکند نیز همچنان ادامه دارد. اظهارات رییس جمهوری امریکا مبنی بر ضرورت استفاده سیستم موشکی در اروپا برای جلوگیری از تهدید ایران، ازجمله اظهاراتی است که واکنش مقامات تهران را برانگیخته است. بوش روزگذشته گفته بود که اگر رایس با وزیرامورخارجه ایران روبروشود، متین ومودب، اما راسخ خواهد بود. سیدمحمد علی حسینی سخنگوی وزارت خارجه اولین کسی است که به اظهارات بوش واکنش نشان داد. او مدعی شد که “سخن بوش ادعاهایی ساختگی وخیالی است که واقعیت نداشته واین موضوع برای برای افکار عمومی جهان و به ویژه آمریکا و نمایندگان مجلس این کشور به وضوح روشن است.”

حسینی اظهارات مقامات آمریکایی درخصوص استقرار سپر موشکی دراروپا را اینچنین ارزیابی کرده است: “روسیه و بسیاری از کشورهای اروپایی به خوبی دریافته‌اند که آمریکا در چارچوب رویکرد‌های سلطه‌گری و یکجانبه گرایی خویش استقلال امنیت منافع ملی آنها را به چالش کشیده و با فرصت طلبی و بزرگ نمایی در عرصه جهانی درصدد هنجارشکنی فزون طلبی و بازگشت به دوران جنگ سرد می‌باشد. “

ازجمله رویدادهای دیگری که درفاصله اندکی نسب به برگزاری اجلاس شرم الشیخ، وگمانه زنی برای دیدارمسئولین ایرانی وآمریکایی مطرح شده، گزارش سالیانه وزارت امورخارجه آمریکا درخصوص تروریسم است. دراین گزارش ایران درصدر کشورهای حامی تروریسم قرارداده شده است. بر اساس گزارش وزارت امور خارجه آمریکا، تنها در سال 2006 میلادی، بیش از 13 هزار شهروند غیرنظامی عراقی، بر اثر حملات شورشیان جان خود را از دست داده اند. بنابراین گزارش ایران ازبرخی ازشورشیان یاد شده حمایت می کند.

آمریکا جمهوری اسلامی را متهم کرده است در سال 2006 میلادی که حملات تروریستی در عراق نزدیک به 25 درصد افزایش یافته و موجب شده تا آمار قربانیان عملیات تروریستی در این کشور، نسبت به سال 2005 میلادی، 40 درصد رشد کند، دست داشته است.

سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ووزارت اطلاعات ایران به صورت مستقیم درگزارش وزارت امورخارجه به حمایت ازبسیاری ازگروه های تندرو متهم شده اند. دراین گزارش آمده است: “وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، مستقیما در طراحی و حمایت از اعمال تروریستی دست دارند و گروه‌های مختلفی را به چنین اعمالی تشویق می‌کنند؛ به ویژه گروههای فلسطینی که کادر رهبری آنها در سوریه مستقر هستند و گروه حزب‌الله لبنان را تشویق می‌کنند که در مسیر منافع جمهوری اسلامی ایران، دست به اقدامات تروریستی بزنند.”

درادامه این گزارش پخش مواد منفجره ای که به مرگ نیروهای ائتلاف می انجامد وآموزش به گروه های شیعه عراقی برای ساخت بمب، به سپاه پاسداران نسبت داده شده است. تشوق اقدامات ضد اسراییلی وفاش نکردن هویت عضو ارشد القاعده که درسال 2003 درایران بازداشت شده وعدم تلاش برای تحویل وی نیزازموارد دیگری است که دراین گزارش مورد اشاره قرارگرفته است.

حسینی سخنگوی وزارت خارجه درواکنش به این گزارش نیزبا اشاره به اقدامات آمریکا درزندان گوانتاناموگفته است: “رویکردهای فزاینده غیر انسانی کارگزاران آمریکا در اعمال انواع شکنجه‌های ضد بشری در عراق گوانتانامو بازداشتگاه‌های سیار در اروپا و حمایت بی‌محابا از رژیم صهیونیستی در شعله‌ور ساختن جنگ 33 روزه لبنان و هدف قرار دادن کودکان زنان و مردان مظلوم بی‌پناه لبنان و فلسطین، قرائن روشنی از پرونده سنگین مقامات آمریکاست.”

در اظهار نظرط جداگانه، علاء الدین بروجردی رییس کمیسیون امنیت ملی وسیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تصریح کرده است که هیچ زمینه ای برای ملاقات وزرای امورخارجه ایران وآمریکا وجود ندارد. اوگفته است آمریکا درصورت چنین قصدی پیش ازهرچیزباید پنج ایرانی دستگیرشده دراربیل را آزاد کند: “اگر آمریکا قصد دیدار با وزیر امور خارجه ایران را در حاشیه اجلاس شرم‌الشیخ دارد باید به عنوان اولین گام آزادی پنج دیپلمات ایرانی را در دستور قرار دهد. آمریکا باید به عنوان اولین گام حسن نیت و صراحت خود را در آزادی 5 دیپلمات نشان دهد.” به گفته وی “در غیر این صورت انجام دیدار وزرای خارجه ایران و آمریکا ضرورتی نخواهد داشت.”