به دنبال گذشت بیش از یک ماه از بازداشت 9 دانشجوی دانشگاه امیر کبیر و دیگر دانشگاه های کشورو در میان سکوت مقامات قضائی در مورد وضعیت نامعلوم آنها در زندان، کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران با انتشار بیانیه ای ضمن ابراز نگرانی شدید در خصوص وضعیت جسمی و روحی آنان، از دولت ایران خواست هر چه سریع تر و بدون هیچ قید و شرطی تمامی دانشجویان بازداشت شده در زندان های تهران، رجائی شهر و اصفهان را آزاد کند.
عباس حکیم زاده، مهدی مشایخی، نریمان صطفوی و احمد قصابان، 4 دانشجوی دانشگاه امیرکبیر اوایل اسفندماه سال گذشته به دنبال برگزاری تجمعی در دانشگاه امیر کبیر که به منظور اعتراض به دفن جسد شهدای جنگ هشت ساله در محوطه دانشگاه برگزار شده بود، توسط نیروهای امنیتی در منزل خود بازداشت و روانه زندان اوین شدند. منابع دانشجوئی می گویند این چهار تن از زمان بازداشت تاکنون به غیر یک تماس کوتاه تلفنی با خانواده، هیچ گونه ارتباط دیگری با دنیای خارج از زندان نداشته اند.
حسین ترکاشوند، مجید توکلی، اسماعیل سلمان پور و کوروش دانشیار هم چهار دانشجوی دیگر دانشگاه امیر کبیر هستند
که بهمن ماه سال گذشته به دلیل شرکت در مراسم بزرگداشت مهندس بازرگان دستگیر شدند و تاکنون بدون تفهیم اتهام و در وضعیتی نامعلوم در زندان بسر می برند.
شبنم مددی دانشجوی تربیت معلم دانشگاه تهران و عضو انجمن اسلامی این دانشگاه و همچنین عضو دفتر تحکیم وحدت نیز دیگر دانشجویی است که اوایل اسفند ماه در یکی از خیابان های تهران در حالی که عازم محل برگزاری جلسه دفتر تحکیم وحدت بود، توسط نیروهای امنیتی دستگیر و روانه زندان اوین شد. فعالان دانشجوئی تاکنون بارها در خصوص امنیت جانی و روحی وی هشدار داده اند. این فعال دانشجوئی هم تاکنون نتوانسته است با خانواده و یا وکیل خود هیچ گونه ارتباطی داشته باشد.
روز گذشته در شرایط بی خبری کامل از وضعیت این 9 دانشجوی بازداشت شده و به دنبال اعتراض خانواده های آنان، شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت و همچنین سایر گروه های دانشجوئی، کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران با انتشار بیانیه ای خواستار آزادی بی قید و شرط این فعالان دانشجوئی شدند.
در قسمت هائی از بیانیه مفصل کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران به نحوه دستگیری این افراد و همچنین شیوه برخورد معاون دادسرای تهران اشاره شده که دانشجویان را با اتهاماتی واهی روبرو کرده است. در بخشی از این بیانیه چنین آمده:این دانشجویان در وضعیت بی ارتباط با دنیای خارج در تهران، رجایی شهر و اصفهان زندانی هستندو کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران بطور جدی نگران امنیت جانی آنها و احتمال بسیار زیاد اعمال شکنجه علیه آنهاست. در روز پنجم اسفند ماه 1387، نیروهای دولتی به دانشجویان دانشگاه امیرکبیر که به خاکسپاری شهدا در صحن این دانشگاه معترض بودند، بطور خشونت باری حمله کردند. در روز ششم اسفند ماه، نیروهای امنیتی به خانه 4 دانشجوی امیرکبیر؛ عباس حکیم زاده، مهدی مشایخی، نریمان مصطفوی و احمد قصابان حمله کرده و هر 4 نفر را بازداشت کردند. قبل از آن هم در روز 17 بهمن ماه، 4 دانشجوی دیگر دانشگاه امیرکبیر؛ حسین ترکاشوند، مجید توکلی، اسماعیل سلمان پور و کورش دانشیار در مراسم بزرگداشت مهندس بازرگان بازداشت شده بودند. همه این 8 دانشجوی امیرکبیر در زندان اوین در تهران هنوز در بازداشت هستند. قاضی حداد، معاون امنیت دادسرای تهران در مصاحبه ای با ایسنا در تاریخ 16 اسفند ماه 1387 در مورد چهار دانشجوی بازداشتی در روز 5 اسفند اعلام کرد که ”این افراد از مدت ها قبل تحت تعقیب قرار داشتند. این افراد جریانات تند دانشجویی را برنامه ریزی و هدایت می کردند و به ارائه ی اطلاعات کذب و درج آن در خبرنامه ی امیرکبیر و همچنین مصاحبه با رادیو های بیگانه می پرداختند. اکثر این اقدامات از سوی این چهار نفر صورت می گرفت.“
در بخش دیگری از این بیانیه در خصوص گفته های معاون داد سرای انقلاب تهران در مورد علت بازداشت دانشجویانی که در مراسم بزرگداشت مهندس بازرگان شرکت کرده بودند نیز چنین توضیح داده شده است: قاضی حداد در مصاحبه با ایسنا در مورد مجید توکلی و سایر دانشجویان بازداشتی امیرکبیر در مراسم بزرگداشت مهندس بازرگان نیز اعلام کرد : “در مراسم بدون مجوز سالگرد مهندس بازرگان ۷ نفر بازداشت شدند که اغلب آنها دارای سابقه هستند که یکی از آنها مجید توکلی است که در پرونده توهین به مقدسات در دانشگاه امیرکبیر از متهمان اصلی بود. این افراد از مدت ها قبل تحت نظر و تحت تعقیب نیروهای امنیتی و قضایی بودند.“
کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران در پایان بیانیه خود همچنین به بازداشت دانشجویان دیگری چون شبنم مدد زاده و همچنین دو دانشجوی برابری طلب دانشگاه اصفهان و تعدادی دیگر اشاره کرده و در این موارد هم توصیحاتی به این شرح ارائه داده است: این کمپین به شدت نگران وضعیت سلامتی و جان شبنم مدد زاده است. در وضعیت های مشابهی در سال گذشته، دانشجویانی که با اتهاماتی مشابه مواجه بودند، یا به طرز مشکوکی در دوره بازداشت به قتل رسیدند از جمله ابراهیم لطف اللهی، و یا تحت شکنجه، اعترافاتی داشتند که منجر به احکام سنگین اعدام، از جمله در مورد حبیب لطیفی، حبس ابد و یا دوره های طولانی مدت زندان از جمله در مورد یاسر گلی شده است. تعدادی از دانشجویان آزادیخواه و برابری طلب نیز در اواخر بهمن و اوایل اسفند ماه ۱۳۸۷ بازداشت شدند. در تاریخ ۲۴ بهمن ماه، محمد پور عبدالله در تهران و علیرضا داوودی، سخنگوی دانشجویان آزادیخواه و برابری طلب در اصفهان بازداشت شدند. بهمن خدادادی، از دانشجویان دانشگاه اصفهان در روز ۲۹ بهمن ماه ناپدید شد و بدنبال آن وقتی که ماموران برای تفتیش به منزل او مراجعه کردند، معلوم شد که خدادادی دستگیر شده است. ارسلان صادقی و حسین سرشومی از دانشجویان آزادیخواه و برابری طلب دانشگاه اصفهان در روز دهم اسفند ماه بطور تلفنی احضار و بازداشت می شوند.
روز یازدهم اسفند ماه امیر حسین محمدی فر و ساناز اللهیاری از دانشجویان آزادیخواه و برابری طلب، با ورود نیروهای امنیتی به منزل آنها بازداشت می شوند. ساناز و امیر حسین در روز ۲۸ اسفندماه پس از گذراندن یک دوره فشار و شکنجه که طبق گزارش ها آثار کبودی همچنان بر چهره آنها دیده می شود، آزاد شدند. این درحالی است که خانواده پور عبدالله از ضرب و شتم محمد در زندان اوین و انتقال او به زندان رحایی شهر که محل نگهداری زندانیان خطرناک است بدون هیچگونه توضیحی، خبر داده اند. کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران با یادآوری الزامات بین المللی ایران در رعایت حقوق آزادی بیان و تشکل دانشجویان، از مقامات ایرانی می خواهد که بسرعت همه این دانشجویان بازداشتی را آزاد کند، و کسانی را که خودسرانه شرایط بازداشت، نگهداری و شکنجه این دانشجویان را فراهم کرده اند، مورد محاکمه قرار دهد. این کمپین از جامعه بین الملل و مراجع مرتبط سازمان ملل متحد بویژه گزارشگر ویژه بازداشت های خودسرانه و همچنین گزارشگر ویژه ضد شکنجه می خواهد که نقض گسترده حقوق انسانی این دانشجویان را محکوم کرده و الزامات دولت ایران را به مقامات ایرانی یادآور شود.
پیش از انتشار این بیانیه عبدالله مومنی در یک گفتگوی خبری هشدار داده بود که “بیم آن می رود که دانشجویان بازداشتی تحت فشارها وادار به اعترافات ساختگی شوند”. اتفاقی که در دو سال اخیر برای چند تن از فعالان دانشجوئی دانشگاه امیر کبیر تهران افتاده واعتراض گسترده دانشجویان این دانشگاه را به همراه داشته است.