محققان شرکت امنیتی سیمانتک کشف کردهاند که اولین سلاح منفجره بالقوه سایبری که برای حمله به تاسیسات تحقیقاتی هستهای ایران مورد استفاده قرار گرفت، حتی پیش از شروع غنیسازی اورانیوم در نیروگاه نطنز طراحی شده بود.
گزارش جدید سیمانتک میگوید، این ویروس کامپیوتری که پشت حمله به برنامه هستهای ایران بوده است در سال ۲۰۰۵ ساخته شده و هنوز میتواند کامپیوترهای جهان، خصوصا در ایران و آمریکا را تحت تاثیر قرار دهد.
این شرکت ضدویروس، ادعا کرده که تیمی متشکل از متخصصان، نسخهای از ویروس کامپیوتری استاکسنت را تشخیص دادهاند که در نوامبر ۲۰۰۷ علیه تهران مورد استفاده قرار گرفته است؛ دو سال زودتر از آنچه تصور میشد.
این شرکت استاکسنت نسخه ۱/۰۰۱ را در ژوئیه ۲۰۱۰ آشکار کرد و آن را یکی از پیچیدهترین بدافزارهایی خواند که تا به حال نوشته شده است. حالا این اعتقاد وجود دارد که این ویروس بر زیرساختهای حیاتی ملی نیز تاثیر داشته است.
وقتی این ویروس آشکار شد، بر اساس گزارش ها، واشنگتن و تلآویو از آن برای حمله به نیروگاه هستهای نطنز استفاده کردند.
اما آخرین تحلیلهای این شرکت نشان میدهد که یک نسخه قدیمیتر استاکسنت بین سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۹ فعال بوده است؛ حتی احتمال دارد این تاریخ به سال ۲۰۰۵ برگردد.
لیام اومورچو، محقق استاکسنت گفت، هشت سال پیش ایران در حال ساخت نیروگاه غنیسازی اورانیوم بود و نیروگاه سال ۲۰۰۷ به مرحله بهرهبرداری رسید.
وی به رویترز گفت: “واقعا خیلی عجیب است که در سال ۲۰۰۵ به فکر تولید چنین پروژهای بودهاند.”
گزارش شده است که تمام نسخههای استاکسنت برای تغییر سرعت حدود ۱۰۰۰ سانتریفیوژ، بدون اینکه مورد توجه قرار گیرد، استفاده شده است تا روند تحقیق کارشناسان ایرانی را بر هم بزند. برخی میگویند، چنین خرابکاری میتواند منجر به انفجار شود.
سیمانتک گفته است گونههای جدید، قدیمیترین نسخه استاکسنت هستند که یافت شدهاند.
این ویروس همچنین یک تاریخ مرگ داشته و انتشار آن از ۴ ژوئیه ۲۰۰۹متوقف شده است.
سیان جان، مدیر استراتژی امنیتی سیمانتک برای بریتانیا و ایرلند میگوید: “نسخه ۰/۵ ترکیبی است از خرابکاری و جاسوسی که بیشتر سوپاپ های دستگاه های را تحت تاثیر قرار میدهد و گزارش میفرستند. این نشان میدهد که با تاثیر درست و بررسی های دقیق، این نرم افزارها میتوانند حملات هدفمند بسیاری را انجام دهند.”
این شرکت امنیتی همچنین تعدادی از آلودگیهای غیرفعال سال گذشته را تشخیص داده است. از مقدار کمی که تشخیص داده شده، ۴۷ درصد آن در ایران و ۲۱ درصد در آمریکا بوده است.
منبع: راشا تودی - 26 فوریه 2013