هشدار آمریکا در مورد پیشرفت های هسته ای ایران

نویسنده

باب دراگین


مقامات دولت بوش روز سه شنبه به طور محتاطانه نسبت به اشارات ایران در خصوص پیشرفت قابلیت غنی سازی اورانیوم به عنوان سوخت راکتورهای هسته ای واکنش نشان دادند. به اعتقاد آنها این پیشرفت، قدم اصلی به سوی تسلیحات اتمی تلقی می شود.


این در حالی است که مقامات کاخ سفید و وزارت امور خارجه آمریکا هنوز معتقدند، دیپلماسی می تواند ایران را متقاعد کند قبل از آنکه فناوری پیچیده هسته ای را در اختیار گیرد، برنامه اتمی خود را متوقف کند.


آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز هفته آینده پیشرفت آشکار ایران را به شورای امنیت سازمان ملل گزارش خواهد داد. از سوی دیگر رژیم ایران قطعنامه های سازمان ملل را مبنی بر تعلیق فوری برنامه غنی سازی هسته ای نادیده گرفته است و گزارش منفی دیگر آژانس اتمی یقیناً دور جدید تحریم های سازمان ملل را بدنبال خواهد داشت.


به گفته مقامات ارشد آژانس اتمی، مهندسین ایرانی از اوایل سال جاری تاکنون به پیشرفت قابل ملاحظه ای دست یافته اند و برخی از مشکلات فنی را که مانع از عملکرد سانتریفیوژهای نیروگاه غنی سازی سوخت در نطنز بوده اند، برطرف کرده اند.


به گفته البرادعی، رویدادها از هدف تعلیق- که ممانعت از دستیابی ایران به دانش غنی سازی است- پیشی گرفته اند. وی روز سه شنبه در مصاحبه با روزنامه نیویورک تایمز گفت: “ما معتقدیم ایرانیان دانش بسیآر زیآدی در مورد غنی سازی دارند. از این به بعد موضوع صرفا تکمیل کردن این دانش است. مردم دوست ندارند این موضوع را بشنوند، اما این یک حقیقت است.”


یکی دیگر از مقامات آژانس اتمی روز گذشته گفت: البرادعی تلاش می کند نشان دهد بن بست میان ایران و شورای امنیت “ باعث از دست رفتن زمان خواهد شد و ایران ظرف چند ماه به قابلیت های صنعتی دست خواهد یافت، ” مگر اینکه در این میان قراردادی منعقد شود. این مقام افزود: “البرادعی می گوید باید بدنبال راهی برای کشاندن دو طرف به پای میز مذاکره بود.”


به گفته کارشناسان، ایران به منظور تولید اورانیوم غنی شده بمب هسته ای، حدودا 3000 سانتریفیوژ دیگر نیاز دارد تا دست کم یک سال کار کنند. مقامات سازمان اطلاعات آمریکا نگرانند که در صورت عدم توقف فعالیت هسته ای ایران، این کشور بتواند تا سال 2009 به این مرحله برسد.


تونی اسنو منشی مطبوعاتی کاخ سفید روز سه شنبه اعلام کرد: “ایران همواره با نطق هایی که این نگرانی را بوجود می آورد که در پی ساخت سلاح های اتمی است، خود را منزوی می کند. این موضوع غیرقابل قبول است.”


دولت بوش سال گذشته بدنبال مذاکره با ایران در مورد چند موضوع مهم بود و بنظر می رسد روابط سرد دو کشور در طول سال های متمادی به آرامی در حال بهبودی است. کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکا در ماه جاری با منوچهر متکی دیدار کوتاهی داشت و در همین حال دیپلمات های ارشد ایران و آمریکا نیز توافق کرده اند در هفته های آتی یکدیگر را در بغداد ملاقات کنند تا در مورد ناآرامی های عراق به گفتگو بنشینند.


تام کیسی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز روز گذشته تأکید کرد، راه حل دیپلماتیک بهترین روش برای مهار اهداف هسته ای ایران است. وی افزود: “ما قطعا معتقدیم که راه درستی را انتخاب کرده ایم و هنوز برای حل دیپلماتیک این مسأله زمان داریم، می توانیم ایران را متقاعد کنیم رفتار خود را تغییر دهد و جهت گیری این برنامه را عوض کند.” وی در ادامه گفت، راه اندازی چند صد سانتریفیوژ در نطنز در طی ماههای اخیر ثابت نمی کند که ایران به “مهارت کامل چرخه سوخت” دست یافته است. در همین حال تنی چند از کارشناسان هسته ای آمریکا نیز تردید خود را نسبت به این مسأله ابراز کرده اند.