آلن گابریل وردوا
فرانسوا اولاند، رییس جمهور فرانسه، روز سه شنبه در جریان سفر به آمریکا در رابطه با سفر اخیر نمایندگان ۱۱۶ شرکت فرانسوی به ایران گفت که این “تماس”ها الزاماً “به توافق های بازرگانی نخواهد انجامید”.
میزبان او، باراک اوباما، نیز به شرکت های خارجی هشدار داد که “ریسک بزرگی را به جان خریده اند” و کسانی که تحریم های بین المللی را می شکنند خود “گرفتار تحریم خواهند شد”. سفر هیأت فرانسوی به ایران که با موافقت وزارت خارجه فرانسه و الیزه صورت گرفت، به هیچ وجه به مذاق واشنگتن خوش نیامده است.
تمایل پژو و رنو به بازگشت
فرانسوا اولاند با بیان این اظهارات، حداقل به طور موقت، سازندگان اتومبیل فرانسوی را در بازگشت سریع به کشوری که قبل از تحریم ها در آن حضور پررنگ داشته اند مأیوس کرده است. البته رنو و پژو با اینکه درحال حاضر هیچ گونه قطعات یدکی برای ایران تأمین نمی کنند، ولی همچنان به صورت غیرمستقیم در این کشور حضور دارند، چرا که تجهیزات تأمین شده از قبل هنوز در تولید محلی به کار گرفته می شوند. براساس آمارهای رسمی ایران، سال گذشته تعداد ۵۹ هزار و ۳۰۰ اتومبیل پژو ۴۰۵، تعداد ۲۷ هزار و ۸۰۰ اتومبیل پژو ۲۰۶ و همچنین ۳۹ هزار و ۵۰۰ اتومبیل رنو تندر [لوگان] در ایران به فروش رسیده.
ژیل نرمان، رییس رنو در منطقه آسیا، دراین خصوص می گوید: “رنو تاکنون در حدود ۳۵۰ هزار اتومبیل در ایران تولید کرده.” این تعداد که در نوع خود رقم بالایی محسوب می شود، از تعداد اتومبیل های پژو به مراتب کمتر است.
رنو با یک شرکت صنعتی و بازرگانی نیز همکاری می کند و ۵۱ درصد سهام آن را در اختیار خود دارد. این شرکت قطعات را برای دو گروه صنعتی ایرانی تأمین می کند و امور مربوط به پرداخت ها را نیز برعهده دارد. بدین ترتیب رنو قطعات خود را به شرکت های “ایران خودرو” و “پارس خودرو” ارسال می کند.
ازسوی دیگر، شرکت پژو مدل ۲۰۶ خود را به صورت صندوق دار نیز تولید کرده. بازار ایران در سال ۲۰۱۰ به عنوان دومین بازار شرکت پژو رده بندی شد: ۴۶۷ هزار خودرو. این شرکت در سال ۲۰۱۱ تعداد ۴۵۷ هزار و ۹۰۰ خودرو در ایران تولید کرد. مارک پژو قبل از اعمال تحریم های بین المللی ۳۰ درصد بازار ایران را دراختیار خود داشت.
به همین دلیل است که شرکت های فرانسوی شتابان به سوی این بازار پرآینده خیز برداشته اند. سازندگان دیگر، به ویژه کره ای ها و ژاپنی ها، طی این مدت در کمال آرامش کار خود را با ایران آغاز کردند و به فروش خود ادامه دادند. و البته سازندگان آمریکایی نیز بسیار مایلند جای سازندگان فرانسوی را اشغال کنند.
انتخاب حسن روحانی به عنوان رییس جمهور ایران و فشار وارده ازسوی تحریم های بین المللی باعث شد تا توافق نامه ای در ماه نوامبر درخصوص پرونده هسته ای به امضاء رسد. سران ایرانی موظف شدند در ازای لغو بخشی از تحریم ها، فعالیت های غنی سازی خود را به حال تعلیق درآورند. ولی فعلاً در ابتدای راه هستیم.
منبع: لا تریبون، ۱۱ فوریه