ایا بتروای
محمود احمدینژاد، رئیس جمهور ایران، در سفر خود به قاهره با همتای خود در مورد بحران سوریه گفتگو خواهد کرد. این سفر اولین سفر یک رهبر ایرانی در بیش از سی سال گذشته بوده است.
سفر سه روزه احمدینژاد، که به بهانه اجلاس اسلامی صورت گرفت، نشان از بهبود روابط دو کشور پس از سقوط حسنی مبارک دارد. در حکومت حسنی مبارک، که متحد نزدیک آمریکا محسوب میشد، چنین سفری تصورناپذیر بود.
محمد مرسی رئیسجمهور اسلامگرای مصر از احمدینژاد روی فرش قرمز در فرودگاه قاهره استقبال کرد، با وی دست داد و روبوسی کرد. سپس این دو رهبر به مدت بیست دقیقه با یکدیگر صحبت کردند، که تمرکز آن بر جنگ داخلی سوریه بوده است. ایران نزدیکترین متحد سوریه محسوب میشود، در حالیکه مصر از بشار اسد خواسته است تا از قدرت کنارهگیری کند.
در ماه سپتامبر مرسی برای پایان دادن به حمایت از اسد یک بسته تشویقی به ایران پیشنهاد کرد. این پیشنهاد شامل برقراری روابط دیپلماتیک کامل بود که برای ایران از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است، چراکه مصر محبوبترین کشور جهان عرب و یک قدرت سنی در منطقه است.
ایران به پیشنهاد مرسی پاسخی نداد، با این وجود مقامات دو کشور در ماههای گذشته به مذاکره درباره بحران سوریه ادامه دادند.
برقراری روابط بین دو کشور موجب نگرانی کشورهای سنینشین حاشیه خلیج فارس شده است. این کشورها با سیاستهای منطقهای ایران مخالفند و این کشور را به حمایت از اقلیت شیعه در خلیج فارس متهم میکنند و از برنامه هستهای ایران نیز بیمناک هستند.
مرسی و گروه بنیادگرای اخوان المسلمین تلاش دارند تا نگرانی کشورهای خلیح فارس را از برقراری این ارتباط کاهش دهند و تاکید ورزیدهاند که امنیت خلیج فارس، که اقتصاد این کشور نیز شدیدا وابسته به آن است، ارتباط مستقیم با منافع قاهره دارد.
قرار است احمدینژاد در طی سفر خود با شیخ عظمی احمد الطیب، رئیس الازهر، بزرگترین موسسه اسلامی جهان دیدار کند. وی همچنین در اجلاس سازمان همکاری کشورهای اسلامی که از روز چهارشنبه آغاز میشود نیز شرکت میکند.
مقامات امنیتی میگویند احمدینژاد از اهرام ثلاثه نیز دیدن خواهد کرد.
به قدرت رسیدن مرسی پس از انقلاب مصر توانایی او در برقراری ارتباط دوباره با ایران را پیچیده کرده است. ایران از سوریه حمایت همهجانبه میکند در صورتیکه یکی از دفاتر اصلی مخالفان سوریه در قاهره قرار دارد. مرسی در مصر نیز تحت فشار قرار دارد که زیاد به تهران نزدیک نشود. روز سهشنبه یکی از گروههای اصلی سلفیها بیانیهای منتشر کرد و از مرسی خواست در مقابل حمایت احمدینژاد از سوریه بایستد و روشن سازد که “مصر متعهد به حمایت از تمام کشورهای سنی مذهب است.”
محمد عباس ناگی، متخصص مصری امور ایران گفت، ممکن است مرسی تلاش کند سطحی از روابط دیپلماتیک با تهران را دوباره برقرار کند تا نشان دهد قاهره روابط خارجی مستقلتری نسبت به حاکمان پیشین خود دارد و در صورت کاهش حمایت کشورهای خلیج فارس در را بروی ایران باز بگذارد.
ناگی گفت: “به رغم این واقعیت که تجدید روابط انتخابی است که کاملا به مصر بستگی دارد، فکر نمیکنم بدون در نظر گرفتن روابط با آمریکا و اسرائیل، که در حال حاضر ایران بزرگترین مسئله آنهاست، تصمیمی بگیرد.”
منبع: اس اف گیت - 5 فوریه