نادر کرمی
چند روز پس از آنکه هاشمی رفسنجانی که از او به عنوان پدرخوانده حزب کارگزاران سازندگی یاد می شود، در سخنرانی خود در دانشگاه صنعتی شریف گفت که “حزب کارگزاران بر خلاف اراده من به وجود آمد”، رسانه های متعلق به اصولگرایان با انتشار یادداشتها و گفتگوهایی به نقش و خواست وی در ایجاد این حزب پرداخته اند.
این بحث ها در شرایطی مطرح می شود که تنها کمتر از یک هفته به زمان برگزاری اولین کنگره سراسری این حزب در روزهای 13 و 14 آذرماه باقی است؛ امری که باعث شده تا گمانه زنی ها در مورد حضور و سخنرانی هاشمی رفسنجانی در این افتتاحیه این کنگره بالا بگیرد.
کارگزاران سازندگی گرچه قدیمی ترین حزب سیاسی اصلاح طلب در ساختار جمهوری اسلامی است، اما تاکنون هیچگاه کنگره ای سراسری برگزار نکرده است و ناظران معتقدند برگزاری کنگره این حزب در راستای تلاش برای تاثیرگذاری در روند انتخابات ریاست جمهوری دهم صورت می گیرد.
روز گذشته خبرگزاری فارس با انتشار بخشی از کتاب خاطرات علی اکبر ناطق نوری در مورد نحوه شکل گیری کارگزاران سازندگی به نقل از وی به مباحث داخلی جامعه روحانیت مبارز تهران در آستانه انتخابات مجلس پنجم و بحث هایی که در مورد انتشار لیست این تشکل وجود داشته و همچنین پیشنهاد پنج تن از سوی هاشمی رفسنجانی به این تشکل پرداخت. ناطق نوری در این مورد می نویسد: “معلوم شد که اصلا موضوع چیز دیگری بوده و آن بحث کارگزاران بود که آقای هاشمی آنها را مطرح کرده بود”.
خبرگزاری فارس در عین حال در گفتگویی با یک عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز، تشکلی که هاشمی از ابتدای انقلاب در آن عضویت داشته است، خبر از آن داد که: “هاشمی رفسنجانی در آستانه تشکیل کارگزاران طرف مشورت و رابط آنها با روحانیت مبارز بود”.
سید رضا تقوی عضو ارشد جامعه روحانیت مبارز در این گفتگو یادآور شده است: “اعضای موسس کارگزاران نزدیکی فکری با هاشمی رفسنجانی داشتند و مدیران دولت سازندگی بودند و حتی برادر ایشان نیز، جزء پایه گذاران حزب بود”.
این عضو ارشد جامعه روحانیت مبارز در توضیح بیشتر “تعامل کارگزاران با هاشمی رفسنجانی” اظهار داشته است: “هنگامی که اعضای موسس حزب کارگزاران قصد تاسیس و اعلام موجودیت این تشکل را داشتند، هاشمی رفسنجانی طرف مشورت و رابط آنها با روحانیت مبارز بود و از طرف آنها برای ما پیام آورد که اگر اسامی پنج تن از جریان مقابل را در فهرست خود قرار دهیم، از ارائه فهرست خودداری می کنند”.
بعلاوه یک عضو دیگر شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز نیز به فارس گفته است: “هاشمی رفسنجانی در شکل گیری کارگزاران نقش داشت، اما کارگزارانی ها با سوء رفتار خود ضربه سنگینی به وی زدند”.
حجت الاسلام جعفر شجونی عضو ارشد جامعه روحانیت مبارز همچنین اظهار داشته است: “بعد از مدتی کارگزارانیها با تغییراتی در رویکردها به او ضربه زدند و فعالیتهای انتخاباتی آنها در انتخابات ریاست جمهوری نهم باعث شکست هاشمی رفسنجانی شد”.
شجونی که عضو شورای مرکزی حزب موتلفه نیز هست در عین حال با بیان اینکه هاشمی رفسنجانی موید همه تصمیمات و رفتارهای کارگزاران نیست، تصریح کرده: “در یکی از ملاقاتها به آقای هاشمی رفسنجانی گفتم چرا به کارگزارانیها به خاطر رفتارهایی که انجام میدهند و به ضرر شماست، تذکر نمی دهید و حتی برای نمونه به سخنان حسین مرعشی در حمایت از او در انتخابات ریاست جمهوری گذشته که یک ضد تبلیغ بود، اشاره کردم، ولی ایشان به صراحت گفتند من حریف آنها نیستم”.
گفتنی است هاشمی رفسنجانی در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان در دانشگاه شریف که او را پدر معنوی کارگزاران خواند، گفته بود: “افرادی که هرچه میخواهند مینویسند ما را پدر معنوی این حزب نامیدند. اگر من پدر باشم، پدر همه احزابم. ولی پدر نیستم. برادرشان هستم”.
هاشمی رفسنجانی ادامه داده بود: “درباره مواضع این حزب و سایر احزاب هم باید بگویم من با خیلی از نقطه نظرات احزاب نظر موافق ندارم. اما به هر حال آنها حزب هستند و شورای مرکزی دارند. من نه در جهت اصولگراها و نه در جهت اصلاحطلبان همه نقطه نظراتشان را با هم قبول ندارم. هیچکس هم نمیتواند همه را با هم قبول و همه را با هم رد کند”.