امین رئوفینژاد
در پی بالا گرفتن بحث در مورد نقش “دست های پشت پرده” در عدم توفیق سیاست های دولت، مشاور مطبوعاتی احمدی نژاد با ارسال یادداشتی برای خبرگزاریها، علاوه بر متهم کردن نمایندگان مجلس به ارتباط با این دست ها، مصاحبه اخیر تلویزیونی دانشجعفری و انکار وی در مورد نقش داشتن “مافیا” در بحرانهای اقتصادی و گرانی مسکن را به شدت مورد انتقاد قرار داد.
وزیر معزول اقتصاد در آن مصاحبه تلویزیونی گفت که در دوران وزارت خود درباره ادعای احمدی نژاد مبنی بر نقش مافیای بانکی در بحران مسکن بررسی و تحقیق کرده است، اما درباره نتایج این بررسی افزود: “به این نتیجه نرسیدیم که بانک خاصی این کار کرده باشد.” وی همچنین تاکید کرد: “سال گذشته تحت شرایط خاص نقدینگی سرگردان متوجه بخش مسکن شد و باعث افزایش شدید قیمت مسکن شد.“
اما در واکنش به این سخنان، جوانفکر مشاور مطبوعاتی احمدی نژاد با ارسال یادداشتی به رسانهها، از اینکه ”مهمترین و کلیدیترین عضو کابینه تا این حد با سادهانگاری و خوشخیالی” وجود مافیای اقتصادی را انکار میکند، نتیجه گرفت که: “چگونه میتوان پذیرفت که وی… به همکاری با دولتی بپردازد که با همه وجود سرگرم به انجام رساندن یکی از پیچیدهترین مصافهای سه دهه اخیر ملت ایران است.“
مشاور احمدی نژاد با اشاره به اینکه “فریاد رییسجمهور از نقش فسادانگیز باندهای مافیایی در اقتصاد کشور بلند شده” و نیز با تاکید بر اینکه “مافیا در ایران با در اختیار داشتن یک شبکه به هم پیوسته رسانهای و دسترسی به منابع مهم مالی و همچنین جا خوش کردن در ارکان قدرت، بسیار قدرتمندانه، ماهرانه و هوشمندانه عمل میکند”، اضافه کرد: رییسجمهور تا کنون در چند نوبت، سرنخهایی از فعالیت باندهای مافیایی را فاش ساخته است و اینک نوبت اصحاب رسانه است تا برای تنویر افکار عمومی به تحقیق، پژوهش و پرسشگری بپردازد و پرده از فعالیت باندهای مافیایی بردارد.“
این در حالی است که به دنبال سخنان ظاهرا افشاگرانه احمدی نژاد در قم درباره نقش شبکههای مافیایی، مسئولان گمرک، دخانیات، سازمان بازرسی، سازمان ثبت اسناد و دادسرای قاچاق کالا و ارز به تکذیب ادعاهای رئیسجمهور پرداختند و خواستار ارائه مدرک درباره اتهامات مطرح شده از سوی وی شدند.
با این حال جوانفکر با “سخت و دشوار” توصیف کردن کار “مبارزه با مافیا”، همچنین مجلس را نیز به ارتباط و نفوذپذیری از مافیا متهم کرد و گفت: “شبکههای انحصار به حدی قدرتمند هستند که حتی در مراجع تصمیمگیری و قانونگذاری نیز قدرت مانور دارند و قانون و مقررات را به نحوی که مطلوب نظرشان باشد به تصویب میرسانند.“
این سخنان در حالی از زبان جوانفکر مطرح شده است که احمدی نژاد به تازگی در پاسخ به سوال خبرگزاری موج مبنی بر اینکه “در تمام سخنرانیهایتان مشکلات اقتصادی کشور را ناشی از مافیای اقتصادی دانستهاید، چرا همیشه ناکامیهای اقتصادی را به گردن مافیا میاندازیم؟ و اگر شما معتقد به وجود مافیا هستید چه معذوریتی برای معرفی این افراد دارید؟” پاسخ داد: “در کجا و کی و چه کسی مشکلات اقتصادی را به گردن مافیا انداخته است؟ ما یکسری مشکلات اقتصادی داریم، اما برخی عملکردهای مافیایی هم داریم، هرچند که عملکردهای مافیا مشکلات اقتصادی را تشدید میکند.“
انکار مافیا از سوی اعضای قبلی و فعلی کابینه
احمدی نژاد و مشاور مطبوعاتیاش در حالی همچنان بر وجود مافیا و نقش آن در بحرانهای اقتصادی اصرار میکنند که پیش از این چند بار وزیران قبلی و فعلی کابینه نهم، به انکار نقش شبکههای مافیایی در گرانیها و مشکلات اقتصادی پرداختهاند.
اگر از انکار وجود مافیای نفتی که اولین مافیای مورد ادعای احمدی نژاد بود و از زبان اولین وزیر نفت او تکذیب شد، بگذریم، در روزهای اخیر نیز نمونههای متعددی از انکار وجود و نقش مافیا در عرصه اقتصاد کشور مطرح شده است.
یکی از آخرین نمونهها، سخنان دانشجعفری وزیر معزول اقتصاد دولت نهم در انکار نقش مافیای بانکی در گرانی مسکن بود که به واکنش دیروز جوانفکر منجر شد. دانشجعفری پیش از این هم در سخنرانی روز تودیع خود، درباره ادعاهای احمدی نژاد درباره وجود مافیا سخن گفته بود: “بعضیها فکر میکند نابسامانیهای اقتصادی ما به ویژه در تورم و بخش مسکن ناشی از فعالیتهای بدخواهانه علیه دولت است. من اذعان میکنم، تجربهای در ارتباط با مبارزه با مافیا ندارم! باید کارشناسان خبره اطلاعاتی و امنیتی را وارد این کار کرد. ولی به نظرم میرسد حتی برای خنثی کردن فعالیت مافیایی البته اگر وجود خارجی داشته باشد! حتما کنترل رشد نقدینگی نیز مفید است.”
اما علاوه بر وزیر معزول اقتصاد، به نظر میرسد جانشین وی نیز به وجود مافیای اقتصادی اعتقادی ندارد. صمصامی که پیش از این دبیر کمیسیون اقتصادی دولت بوده و اکنون احمدی نژاد او را به عنوان گزینهای ایدهآل به سرپرستی وزارت اقتصاد منصوب کرده است، هفته پیش نسبت به وجود مافیا ابراز تردید کرد و در پاسخ به این سؤال خبرنگاران که “آیا شما به حضور مافیا در اقتصاد ایران کشور معتقدید یا نه”، گفت: “این مساله قابل بحث است و ممکن است در مورد واردات برخی کالاها یکسری گروههای خاص عمل کنند و به دنبال منافع اقتصادی خود هستند. ولی اینکه بگوییم مافیا وجود دارد، نیازمند اطلاعات دقیقتری است و باید این مساله دقیقتر بررسی شود.“
در کنار این دو عضو قبلی و فعلی کابینه، وزیر بازرگانی هم که هنوز تیغ استیضاح از روی گردنش برداشته نشده است، چندی پیش به انکار صریح وجود مافیا و نقش آن در گرانیها پرداخت و در پاسخ به این سؤال که “آیا مافیای گرانی با افزایش قیمتها هم ارتباط دارد”، گفت: “برخی مایلاند مسائل اقتصادی را به مسائل حلناشدنی تبدیل کنند. ما مافیایی در کار نداریم. البته ممکن است برخی در پی سودجویی باشند که قطعا برای جلوگیری از این موضوع، باید نظام تجاری را به سمتی هدایت کنیم که انحصارات در آن شکل نگیرد.“