دکتر حسام فیروزی، پزشک معتمد زندانیان سیاسی از جمله احمد باطبی، اکبر گنجی، آیت الله بروجردی، ابوالفضل جهاندار، اکبر محمدی و … به حکم شعبه 6 دادگاه انقلاب روانه زندان اوین شد تا حکم 15 ماه حبس خود را تحمل کند. مهتا بردبار همسر وی که تا در زندان همراه او بوده است در گفتگو با “روز” تاکید می کند که “حسام به راهی که رفت اعتقاد داشت.“
دکتر فیروزی که پیش از این نیز چندین بار بازداشت شده بود، پس از تشکیل پرونده به 15 ماه حبس محکوم شد. این حکم در دادگاه تجدید نظر هم تایید و سرانجام در روزهای مانده به نوروز 1388 وی روانه اوین شد. همسر وی اتهاماتی را که متوجه فیروزی شده است ”اقدام علیه امنیت ملی”، “تشویش اذهان عمومی”، “نشر اکاذیب”و “پناه دادن به زندانی فراری” عنوان می کند. اتهام “پناه دادن به زندانی فراری” مربوط به دوران درمان احمد باطبی، بیمار دکتر فیروزی بوده است.
همسر وی تاکید می کند که احمد باطبی آن زمان “زندانی متواری” نبود و پناه دادن به وی تنها به دلیل مساله ی درمان او بود که این مورد اصلا در حکم نیامده است. مهتا بردبار حال روحی و جسمی همسرش را “بسیار مساعد” توصیف می کند و می گوید هنوز اطلاعی از بندی که او را به آنجا می فرستند ندارد. وی می گوید: “احتمالا پس از طی زمان قرنطینه به اندزگاه 7 زندان اوین منتقل شود. در مورد مرخصی حسام هم صحبت کردیم که ماموران زندان گقتند حتما باید قاضی حداد بیاید و دستور بدهد.“
مرگ بر شکنجه
در حالیکه حسام فیروزی در صفحه ی مجازی خود، با تبریک سال نو و “امید آزادی” خبر داده که “فردا راهی زندانی کوچکتر به کوچکی آزادی سرزمینم…” است آوا، دختر هفت ساله ی وی هم پیش از رفتن پدرش به زندان، نامه ای خطاب به “بازجویان” وی نوشته که در تارنمای وی منتشر شده است. آوا در نامه ی خود نوشته: “ما دنیای اصلی مان را می خواهیم. این دنیای اصلی ما نیست چون داخلش پر از دعوا بود. الان ساعت 5 است. مرگ بر شکنجه. این شعر برای بازجوها است که این شعر را دختر این پدر نوشته است که دیگر بابای من را دستگیر نکنید.“
جمعی از دوستان حسام فیروزی نیز یک روز پیش از رفتن وی به زندان با انتشار نامه ای ضمن تبریک عید نوروز به حسامی، خطاب به او نوشته اند: هنوز که نپیچیده بوی عید در این فضای مسموم و کتک خوردهی به بازی گرفته شدهی این سرزمین پر از دیوار، گفتن اینکه “سال نو مبارک” زود است شاید. قرارم هم نیست که نوشتهی امشبمان مثل همیشه بغض شلاق خورده از زنجیری باشد که دژبانان به دست دارند و عاشقان به پا. آناش باشد برای شبهای بیقرار بعد که همان سوتک همیشهگی در گلو داشته باشیم….
آنها در نامه ی خود، به دکتری اشاره کرده اند که سوگند نامهی بقراط را “تنها از روی کاغذی سیاه شده” نخوانده و ”انسان” را رعایت کرده است.” و چه سخت برای کسی که انسان را رعایت کرده، به این رسمی که دارند، حکمی از دژآیینان بر میز اجرا باشد.“
نجات جان انسانی
حسام فیروزی در نامه های مکرری که در ارتباط با وضعیت جسمانی زندانیان سیاسی از طیف های مختلف اندیشگی به مسئولین قضایی کشور نوشته همواره تاکید کرده است که به عنوان “یک پزشک مستقل، فارغ از هر گونه سمت و سوی سیاسی و صرفا پرداختن به حرفه ی مقدس پزشکی که هدفی جز نجات جان انسان ها و کاهش آلامشان ندارد” و برای “نجات جان انسانی که همانا نجات جان بشریت” است، خواهان صدور دستور برای مداوای آنان در خارج از زندان است.
محمد سیف زاده وکیل دعاوی و عضو کانون مدافعان حقوق بشر در ایران در واکنش به محکومیت دکتر حسام فیروزی اتهام های منسوب به وی را فاقد “پایه و توجیه حقوقی” ارزیابی کرده و گفته است: ”قضات بدون توجه به مفاهیم حقوقی تفهیم می کنند و هیچ دلیلی هم بر اثبات آن ارایه نمی دهند.”