با شوخی شروع شد و به بازداشت کشید

نیوشا صارمی
نیوشا صارمی

» گزارش و عکس های "روز" از آب‌بازی در پارک کرج

عصر روز جمعه ۱۵ تیرماه یک وب‌سایت محلی از دستگیری ۵۰ جوان در یک مراسم آب‌بازی در عظیمه کرج خبر داد. همچنین عنوان شد که خانواده‌های بازداشت‌شدگان با اجتماع در مقابل محل بازداشت فرزندانشان، شعار دادند و اعتراض کردند.

در روز‌های گذشته، در چند صفحه فیس‌بوکی، فراخوان‌هایی برای شرکت در مراسم آب‌بازی منتشر شده بود که بنا به گفته شاهدان عینی بیش از ۵۰۰ دختر و پسر را به پارک ایران زمین کشاند، تا ساعاتی را به شادمانی بگذرانند.

سعید از کسانی که در این مراسم حضور داشته به “روز” می‌گوید: “تا دو ساعت اول خبری نبود و همه مشغول شادی و آب‌بازی بودیم، نیروی انتظامی هم بیرون پارک بود و کاری با ما نداشت، بعد از آن، نیروی انتظامی وارد پارک شد، دو ماشین کلانتری، یک مینی‌بوس و یک ون جلوی در ورودی ایستادند و بعضی از بچه ها را به ون هدایت کردند. خیلی‌ها هم در دید و دسترسشان نبودند و مثل من از دستشان فرار کردند.” سعید که دوستانش بین بازداشت شده‌ها بوده اند می گوید “دوستم رضا و خیلی‌های دیگر چند ساعت بعد از دستگیری با سپردن تعهد و ضمانت آزادشدند اما هنوز چند نفر در بازداشت هستند.”

از او در خصوص حضور خانواده‌ها و شعارهایی که می دادند پرسیدم، همان شعارهائی که وبسایت‌های خبری “هتجار شکنانه” شان نامیده بودند، جواب می‌دهد: “خانواده‌ها جلوی در کلانتری تجمع کرده بودند و منتظر بچه‌ها بودند. شعار داده‌ بودند “بچه‌ها رو پس بدید”، “نیروی انتظامی، خجالت خجالت”… آیا این‌ها مگر هنجار شکنانه است؟”

 

بازی با سربازها

“دو هفته پیش از طریق صفحه عظیمیه اعلام کردیم که کسانی که علاقه‌مند هستند برای شرکت در مراسم آب‌بازی بیایند پارک ایران زمین. فراخوان دادیم که جمعه ۱۴ تیر ساعت ۴ تا ۴:۳۰ عصر توی پارک باشند برای آب‌بازی، فکر می کردیم حدودا ۵۰ یا ۱۰۰ نفر بیایند. ولی وقتی این همه آمدند خودمان تعجب کردیم.”

 رضا، که از دعوت کنندگان به آب بازی است در گفتگو با روز ادامه می‌دهد: “جایتان خالی آب‌بازی کردیم و خیلی هم خوش گذشت. پلیس اولش کاری نداشت ولی چندتا پسر بادکنک پر از آب را به سر سرباز نیروی انتظامی زدند. بعد از آن بودکه پلیس شاکی شد و آن پسر را گرفت و برد که البته ولی نیم ساعت بعد ولش کرد.”

به گفته رضا “پلیس اول تذکر می داد آب‌بازی نکنید. چند سرباز را هم مسوول کردند تا اینکه آب را ببندند ولی دخترها اول به روی سربازها آب پاشیدند و بعد از آن سربازها هم کم‌کم با جمعیت آب‌بازی را شروع کردند. تا اینکه چند لباس شخصی آمدند و آن سربازها را با خودشان بردند.”

این شاهد عینی می‌گوید: “ساعت ۶ بعد ازظهر دستگیری‌ها بیشتر شد. بعضی‌ها را همان‌جا توی ماشین پلیس نگه داشته بودند تا آب‌بازی تمام بشود بعد آزادشان کردند؛ چند نفر رو هم برده بودند کلانتری.”

از او در خصوص تعداد ۵۰ نفری دستگیر شدگان که در سایت‌ها منتشر شده می‌پرسم که می‌گوید: “دقیقش را نمی‌دانم اما به نظرم کمتر از این‌ تعداد بودند.”

رضا از حضور یک پلیس زن هم خبر می‌دهد: “آمده بود تا به حجاب دخترها گیر بدهد و بدحجاب‌ها را به کلانتری منتقل کند، اما مثل اینکه تنهایی حریف دخترها نشد. او را هم خیس کردند و بعد هو کردند.”

رضا ادامه می‌دهد: “من خودم ون های پلیس رو موقع برگشتن دیدم حدود چهار تا ون بود و سه ماشین سمند و مگان نیروی انتظامی ولی کسی داخلش نبود”

به گفته برگزار کنند‌گان این برنامه‌: “مناسبت تجمع برای آب‌بازی، گرم شدن هوا بود و تفریح. همین”

 

آب بازی و خزبازی قدغن

این نخستین بار نیست که پلیس مانع برگزاری تجمعات این چنینی می‌شود. پیش از این هم برگزاری برنامه‌های تفریحی در پارک‌های تهران واکنش پلیس را در پی داشت. ماجرا به پلیس هم ختم نشده بود، مقامات قضایی و نمایندگان مجلس هم به این مساله ورود کرده بودند. تابستان سال ۹۰ بود که گروهی از جوانان در پارک‌های تهران از جمله پارک آب و آتش و پردیسان جمع شدند و “آب بازی” و “خزبازی” کردند. در مراسم آب‌بازی با بطری پر از آب و تفنگ آب‌پاش به جنگ یکدیگر رفتند و در خزبازی هم لباس‌های از مد‌افتاده یا به اصطلاح جوانانه “خز” پوشیدند تا ساعاتی را به خوشی بگذارنند. مراسم آب‌بازی در آب و آتش با دستگیری تعدادی از جوانان خاتمه یافت. پس از آن ساجدی‌نیا رییس پلیس پایتخت گفت: “متاسفانه در ادامه وقایع بوستان آب و آتش امروز تعدادی از پسران و دختران جوان در یکی از بوستانهای شهر تهران اقدام به انجام خلاف شئون اسلام کردند که ماموران پلیس پایتخت پس از اطلاع از ماجرا بلافاصله در محل حاضر و تمامی این متخلفان و هنجارشکنان را دستگیر و تحویل مراجع قضایی دادند.”

موسی غضنفرآبادی، نماینده بجنورد در مجلس هم آب بازی دسته جمعی جوانان را از “مظاهر فساد” در جامعه دانست و هدف طراحان آن را “دور کردن جوانان از ارزش‌های اسلامی و فرهنگ جمهوری اسلامی” عنوان کرد.

همچنین دادستان کل کشور در پاسخ به سوالی پیرامون قرارهای فیس‌بوکی جوانان برای آب بازی در پارک ها، گفت: “این برنامه‌ها از بیرون هدایت می شود.” به گفته محسنی‌اژه‌ای کسی به خاطر آب بازی تعقیب نمی‌شود. اما چنانچه تحت عنوان آب بازی، کارهای خلاف شرع یا عفت و نظم عمومی مرتکب شوند، بدیهی است جامعه اسلامی ما اجازه نمی دهد.”

پس از آن برنامه های آب بازی در شهرهای آمل، بندرعباس و ساری هم مختل و با جوانانی که قصد آب‌بازی داشتند برخورد شد.

پس از انتخاب حسن روحانی به ریاست جمهوری، شادمانی‌های خیابانی و گسترده مردم جز در موارد معدودی با ممانعت پلیس مواجه نشد و پس از آن، در شادی صعود تیم ملی فوتبال به جام جهانی هم چنین رویه‌ای از سوی نیروی انتظامی دنبال شد.

آب‌بازی در کرج، یکی از آزمون‌های تازه جوانانی بود که می‌خواهند پلیس را در دوره جدید محک بزنند؛ هرچند هنوز نه رییس دولت جدید بر سر کار است و نه در فرماندهی نیروهای انتظامی تغییری صورت گرفته است.

عکس‌های ارسالی “رضا” برای روزآنلاین