رامین مستقیم – برزو درگاهی
محمود احمدی نژاد، رییس جمهور فعلی و فرمانده سابق سپاه پاسداران که ظاهرا روحانیت ایران از سخنان عوامفریبانه او دل خوشی ندارد هفته پیش و در آستانه انتخابات مجلس با روحانیون شیعه در استان بوشهر دیدار کرد. پیام وی این بود: بذل و بخشش دولت به سوی آنها همچنان سرازیر خواهد بود.
او گفت: “از ابتدای انقلاب اینجور گفته شده که کمک دولت به روحانیون و مساجد، آنها را جزیی از بدنه دولت خواهد کرد. برعکس، کمک به روحانیون وظیفه دولت است.“
روحانیون از جمله برگزیدگان کلیدی هستند که گروه های سیاسی تلاش می کنند قبل از انتخابات روز جمعه، حمایت آن ها را به خود جلب کنند. برخی تحلیلگران اعتقاد دارند روحانیون به عنوان عامل تعدیل کننده جهت گیری داخلی و بین المللی ایران عمل می کنند.
سیاست های انتخاباتی در ایران به کلی با آنچه در غرب وجود دارد، متفاوت است. هزاران نامزد ریز و درشت اصلاح طلب بوسیله شورای نگهبان از گردونه رقابت ها کنار گذاشته شده اند. شورای نگهبان متشکل از تعدادی روحانی و حقوقدان است که صلاحیت نامزدها را از نظر وفاداری به سیستم اسلامی کشور می سنجد. البته این شورا تعداد هزار نفر را ً به صحنه انتخابات بازگردانده است.
یکی از نامزدهای رد صلاحیت شده در حالی که نخواست نامش فاش شود گفته است: “تلاش من برای کرسی نمایندگی مجلس ایران، امروز خاتمه می یابد. شورای نگهبان مانع از ظاهر شدن نام من - همراه 200 نفر دیگر از شعبه تهران – بر روی برگه های رای می شود و این در حالی است که کمترین شائبه ای را نمی توان به التزام من به اسلام و جمهوری اسلامی وارد ساخت.“
رسول منتجب نیا، از حزب اصلاح طلب اعتماد ملی، گفت: “اکنون ما باید خود را به عنوان یک اقلیت قدرتمند آماده کنیم. انتظار اینکه اکثریت کرسی ها را فتح کنیم، واقع گرایانه نیست.“
اصلاح طلبان گمنام، عمدتاً مجبور به جلو انداختن چهره های معروفی نظیر محمد خاتمی، رییس جمهور سابق شده اند تا اینکه افزایش آزادی های اجتماعی را برای جلب رای لایه های طبقه متوسط در بوق و کرنا کنند.
با اینکه شورای نگهبان تعداد زیادی از نامزدهای مخالف را که چهره بیشتر لیبرالی داشته اند قلع و قمع کرده است، اما مجلسی های وفادار به احمدی نژاد نگران چالش بوجود آمده از سوی به اصطلاح محافظه کاران مصلحت گرا هستند. این گروه شامل افرادی نظیر محمد باقر قالیباف، حسن روحانی و علی لاریجانی است. آنها مدعی معیارهای حقیقی و استاندارد جمهوری اسلامی هستند و از پشتیبانی روحانیت برخوردارند.
در حال حاضر، احمدی نژاد موافقت اکثریت مجلس برای پیشنهادات و درخواست های خود را جلب کرده است. برای مثال در 19 فوریه، مجلس با 132 رای موافق در برابر 92 رای مخالف و 29 رای ممتنع، علیرضا علی احمدی را به عنوان وزیر انتخابی آموزش و پرورش پذیرفت.
با اینحال شواهدی در دست است که روحانیون کشور از دار و دسته احمدی نژاد، که شامل چهره های سابق سپاه پاسداران انقلاب است، به ستوه آمده اند. این در حالی است که خود احمدی نژاد نیز در حال آماده شدن برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری سال 2009 است.
رقابت در رسانه های کشور و تابلوهای تبلیغاتی تا یک هفته قبل از تاریخ برگزاری انتخابات ممنوع است. اما اصلاح طلبان نسبت به اینکه حامیان احمدی نژاد پیش از این زمان شروع به بذل و بخشش به هیات ها و سازمان های مذهبی کرده اند تا به ضرب پول و غذا، رای مردن فقیر و روستایی را از آن خود کنند، اعتراض کرده اند.
تمامی جناح ها سعی می کنند سیستم کشور را در پیش چشم دنیا مشروع جلوه بدهند. حتی اصلاح طلبان، که شکایت می کنند تنها برای نیمی از کرسی های مجلس امکان رقابت دارند و نمی توانند بیش از 10 درصد آنرا فتح کنند، نیز تحریم انتخابات را رد کرده اند.
آیت الله خامنه ای، رهبر محافظه کار ایران، ماه گذشته در اجتماع نمازگزاران گفت: “در انتخابات پیش رو که جشن دموکراسی واقعی است، مهم است که مردم صرفنظر از اینکه چه کسی به مجلس راه می یابد، در انتخابات حضور داشته باشند.“
منبع: لوس آنجلس تایمز – 9 مارس