دانا شهسواری
براساس آنچه وزارت امور خارجه اعلام کرده، هفتم خرداد اولین روز مذاکره ایران و امریکا پس از سال 1359 است.اما در این حال هنوز ریاست تیم مذاکره کننده ایرانی مشخص نشده است.
از صبح دیروز در محافل خبری تهران شایع شد که ریاست تیم مذاکره کننده ایران و آمریکا را محمد جواد ظریف، نماینده ایران در سازمان ملل متحد بر عهده خواهد گرفت. ظریف گزینه ای است که بسیاری بر روی او اتفاق نظر دارند. او هم مورد وثوق رهبری ایران و هم در حال حاضر از اعضای دولت ایران به شمار می رود. اما این همه مساله نیست.
از آنجا که از مدتی قبل بحث مذاکره با آمریکا جدی شده بود، بسیاری را از همان ابتدا گمان بر این بود که مذاکره با آمریکا را فردی همچون علی لاریجانی و یا محمد جواد ظریف پیش خواهند برد.
از همین زمان بی مهری و حمله دولت و محافل نزدیک به دولت به این دو مقام افزایش یافت.
بی مهری به لاریجانی دقیقا از زمانی شروع شد که او، حدود دو هفته قبل در زمان سفر احمدی نژاد به امارات، در عراق بسر می برد. او در بغداد در حالی مذاکره با آمریکا را نفی می کرد که همزمان حسینی، سخنگوی وزارت امور خارجه در تهران خبر از مذاکره ایران و آمریکا می داد.
امری که موجب دلخوری لاریجانی شد و سبب سازپنجمین استعفای او شد. هرچند استعفای او پذیرفته نشد، اما در تهران همه متفق القول بودند که او از میان گزینه های مذاکره با امریکا خارج شده است.
در اینجا بود که نام افرادی همچون امیر سعید ایروانی، سفیر اسبق ایران در عراق، محمد جعفری، معاون امنیت داخلی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، عراقچی،معاون وزیر خارجه ایران و کاظمی قمی، سفیر کنونی ایران در عراق برای ریاست این تیم مطرح شد.با این حال احتمال ریاست ایروانی بر تیم مذاکره کننده ایرانی قویتر از گزینه های دیگربود.
حالا مجددا بحث انتخاب ظریف از میان بقیه گزینه ها قوی تر شده است. این خبر ابتدااز سوی روزنامه الشرق الاوسط فاش شد، اما دفتر ظریف در سازمان ملل متحد این خبر را تکذیب کرد. دفتر وی اعلام کرد ظریف اکنون در آمریکا است و هنوز هیچ بحثی در این زمینه مطرح نشده است.
این در حالی است که یدروز سخنگوی وزارت خارجه ایران بدون اشاره به نام نماینده ایران، در پاسخ به پرسشی، حضور محمد جعفری معاون امنیت داخلی شورای عالی امنیت ملی به عنوان نماینده ایران در مذاکرات با آمریکا را مشخص و قطعی ندانست.
در ایران بسیاری از اصلاح طلبان و اصول گرایان میانه رو از انتخاب ظریف استقبال کرده و او را از معدود دیپلمات های با سابقه باقی مانده در دولت نهم خوانده اند.به ویزه آنکه ماموریت ظریف در نیویورک به زودی خاتمه می باید و او راهی تهران می شود. به جای او محمد خزایی، معاون اقتصادی وزیر اقتصاد به نیویورک خواهد رفت.
به هر حال درشرایطی که آمریکا اعلام کرده رایان کراکر، سفیر آمریکا در بغداد اختیار تام دارد تا با ایرانیها گفت وگو کند ، طرف ایرانی هنوز در جنگ نهانی قدرت، به نتیجه ای نرسیده است.