در تاریک روشنا

نویسنده

» نگاهی به نمایش "هوموریباس"

صحنه/ اجرای تهران – یوسف محمدی: نمایش “هوموریباس” (به معنای فرزند دو زیست یا پرنده ماهی) به کارگردانی یاسر خاسب، یک درام فیزیکال است که به گذشته انسان، ریشه عمیق ذات او، فلسفه وجودی و کائناتی شکل ‌گیری آدمی، همچنین موضوعات ماورایی می ‌پردازد و بر اساس ایده ‌ای از اسطوره ریواس شکل گرفته است. ریواس، این گیاه افسانه ای را مظهری از آفرینش آدمی دانسته اند؛ درختی است که چون زن و مردی در آغوش به نام مشی و مشیانه، بر خاک انسان می زاید.

دیالکتیک عرفانی هوموریباس، بر این نکته دور می زند که چرا آدمی اصل خود را فراموش کرده است؟ این تمهید ما را به سوالات دیگری نیز می رساند؛ آدمی در دنیا به چه کاری مشغول است و می خواهد به کجا برود، چرا کارمای قرن ها آمد و رفت بشر چیزی به جز نابودی، رکود، شکست و ویرانی نبوده است؟ او سرانجام در پایان این راه دراز به وحدت و جمع خاطر می رسد؟ آیا هستی دمی از حرکت و تکثیر انواع می ایستد؟ هوموریباس با محتوایی عمیق و تفکر برانگیز، جهانی دو قطبی را به تصویر می کشد که در آن نوسان آدمی میان خوبی و بدی، زشتی و زیبایی، سیاهی و روشنی مادام و بی پایان است. تماشاگر در قسمت های مختلف نمایش شاهد تقابل دو نیروی خیر و شر هستیم. در واقع این نمایش چکیده زندگی آدمی است از ابتدای تولد تا مرگ. انسانی که از دوران جنینی تحت حمایت فرشتگان نیکی قرار دارد و آب، نمادی از پاکی است که او را احاطه کرده است. نیروهای شر، از همان لحظه هبوط، در پی جذب آدمی به خود هستند و از اینجاست که تقابل نیکی و بدی آغاز می شود. انسان، گویی با طنابی به الوهیت متصل است و با ایستادن بر پاهای خود، ریسمان را رها کرده و این چنین است که اتصال رها می شود. گزاره های عرفانی در نمایش هوموریباس بسیار است. گزاره هایی که تلاش می کنند با تن زدن از تعاریف و مقوله های دینی، نگره عرفان را به نگاهی فراملیتی و فرادینی بسط دهند. مفاهیم و نمادهای عرفانی به شکلی نمایشی به کار گرفته شده و از این رو جلوه های بصری این نوع نمادها بسیار حائز اهمیت است.

در این درام فیزیکال که کاری از گروه نمایشی “بدن دیوانه” است، حرکات فیزیکی شخصیت های نمایش با توجه به شخصیت شان در نمایش نامه صورت می ‌گیرد و حسی انرژیک به مخاطب منتقل می کند. از نظر اجرا، بازیگران کاملا تکنیکی عمل می کنند و می توانند حس شور و شعف را به خوبی در بیننده ایجاد کنند. بار عرفانی نمایش، ناگزیر جلوه های رقص و سماع را به صحنه اضافه کرده است و بازیگران با پرفرمانس قوی و قابل توجه کار توانسته اند به خوبی هماهنگ شوند. در این گونه اجراها، حرکت و کنش (اکت نمایشی) جای گفتار را می گیرد و در بسیاری مواقع بازیگر، بی کلام و تنها با حرکات نرم بدنی، بار معنایی اثر را به دوش می کشد و چه بسا تاثیرگذارتر از کلام نیز عمل می کند. بازیگران نمایش های فیزیکال، برای اینکه بتوانند از عهده اجرا خوب برآیند، نیازمند تمرینات بدنی سخت و مشخصی هستند که بتوانند در کنار دیالوگ ها، در هنر پرفرمانس، با زبان بدن نیز به خوبی سخن بگویند.

“گروه تئاتر بدن دیوانه” فعالیت هنری خود را از سال ۱۳۸۴ به طور رسمی و با تعداد اعضای اندک آغاز کرد و در مدت چند سال فعالیت خود توانسته است تجربه ای نو در عرصه هنرهای نمایشی ایران و جهان به نمایش بگذارد. این گروه ترکیبی از هنرهای نمایشی، رزمی، موسیقی، طراحی، عکاسی و..‌. است.

برخی از فعالیت های گروه “بدن دیوانه”:

نمایش “هوموریباس” تا ۳۱ تیرماه در سالن حافظ و در دو سانس ۱۹ و ۲۱.۳۰ اجرا می شود.

 

هوموریباس / نویسنده و کارگردان: یاسر خاسب، بازیگران: مهدی ساکی، امیر امیری، علی اصغری قاجاری، علیرضا شریفی، محمدرضا شریفی، مسعود نوری، سپیده صیفوری، یاسر خاسب، اجراگران: ندا خلیق، پروین سلجوقی، مرضیه موسوی، ساغر صباحی، مریم شجاعی، خاتون فلاح، پردیس زارع، آناهیتا هوشان، موسیقی، کلاژ صوتی و طراحی صدا: بامداد افشار، مجری صدا و موسیقی: کاوه ستاری، نوازندگان: ملانی آوانسیان، آرش والی نژاد، کیوان ملک، طراحی حرکات: بر اساس کارگاه گروه هومو ریباس، مشاور طراحی صحنه: سیامک شریفان، ساخت مجسمه: شب بو برکند، دستیاران ساخت دکور: احمد بابائیان، اسماعیل رضایی، متخصصان Riggin Art: شرکت دسترسی طناب ایمن، طراح لباس و آکسسوار: شیما میرحمیدی، دستیار طراح لباس: نسیم ملکی، شقایق حمیدی، طراحان نور: رضا حیدری، علی کوزه گر، طراح گریم، احمد نگهبان، مجریان گریم: سید امین میری، هاتف بی آزار، محمد حسین محمدی، محسن رضایی، مسعود صدر، امید رزاقی، سپیده سلیمانی، راضیه حیدری، شیماه خاسب، هدیه شریعتی، کتایون دشتی، اجرای جهنم: احمدرضا گلکار، سرپرست گروه اجراگران: ایده ابوطالبی، دستیار کارگردان و برنامه ریز: حسین ایرجی، مدیر صحنه: یا ثلاثی، گروه فنی صحنه: کیان اسماعیلی، محمد تجاری، شایان عطایی، محمود باجولوند، نثار محمدی، حسین یارلو، شهاب نظام دوست، تیم پزشکی: امید داستان پور، عکاس: آوا کیایی، طراحان گرافیک: بیتا پاک نژاد، غزل امین نیا، طراح پوستر و بروشور: کارگاه سایه، مشاور امور تبلیغات: نگار پور شعبان، امیر تهرانی، طراحی سایت: سینا مرادیان، روابط عمومی:مهدی سربازی، علیرضا سعیدی، مدیر تبلیغات: گروه تبلیغات پارکینگ، ساخت کلیپ: استودیو و خانه خلاقیت کاردستی (سعید کیانپور)، ساخت تیزر: رضا محمودی