آنوج چوپرا
الیاس در خانه، یک مسیحی متدین است که یک صلیب نقره فام به گردن دارد، به تلاوت انجیل می پردازد و در ستایش از عیسی مسیح سرودهای روحانی می خواند. اما در ملأ عام او یک مسلمان متقی است که به طور منظم در نمازهای مسجد شرکت می کند.
الیاس و والدینش تا زمان تماشای یک برنامه مذهبی از تلویزیون ماهواره، اعمال مسلمانان را بجا می آوردند. سال گذشته در همان زمان، مادر الیاس با خط مستقیم خدمات مذهبی کلیسا در ایران تماس گرفت، با یک مشاور مشورت کرد و بلافاصله عیسی مسیح را بعنوان ناجی خود پذیرفت. الیاس و ناپدری او نیز بلافاصله راه مادر را دنبال کردند.
اسلام دین رسمی ایران است، کشوری که 98 درصد جمعیت آن مسلمان هستند. از زمان پیروزی انقلاب اسلامی 1979 که باعث سرنگونی شاه ایران شد، اسلام بر اکثر ابعاد زندگی مردم حاکم بوده است. الیاس که از فقدان آزادی های اجتماعی از زمان به قدرت رسیدن آخوندها سرخورده شده است، می گوید، خانوادۀ او مجبور شدند در جای دیگری بدنبال پاسخ های دینی خود بگردند.
او می گوید:“ما دنبال دینی بودیم که به ما اطمینان خاطر دوباره دربارۀ آزادی بدهد و مجبورم مادامی که در ایران زندگی می کنم این موضوع را مخفی نگه دارم. راه دیگری نیست.” اگرچه هیچگونه آماری راجع به اینکه چه تعداد ایرانی در سال های اخیر به دین مسیحیت روی آورده اند، وجود ندارد، اما مسئولان تلویزیون های مسیحی مانند SAT-7-PARS می گویند که در طی دو سال گذشته سیل بی شمار ایمیل و هزاران تماس تلفنی از سوی ایرانیان دریافت کرده اند. آنها می گویند، با ظهور تلویزیون ماهواره، و به گفته دیوید هاردر مدیر ارتباطات ستاد مرکزی شبکه تلویزیونی SAT-7-PARS، با گرایش مخفیانه برخی از ایرانیان به دین مسیحیت در کلیساهای آشوری، دین مسیحیت طرفداران بیشتری پیدا کرده است.
هاردر می گوید:” مسلما ً در کل منطقه افراد بسیاری تشنۀ معنویت هستند. خود مسیحیان ایرانی نیز اغلب دسترسی بسیار اندکی به منابع آموزشی دارند، منابعی که بتوانند به آنها در رشد معنویشان کمک کنند. تلویزیون ماهواره ابزاری است که بواسطۀ آن ایرانیانی که هرگز فرصت ورود به کلیسا و یا حتی شناخت یک مسیحی را نداشته اند، می توانند چیزهای بیشتری دربارۀ این دین بیاموزند.“
به گفته بسیاری از ناظران، اگرچه از سال 1995 نصب دیش های ماهواره به طور رسمی در ایران ممنوع شده است، اما پشت بام های منازل مملو از آنهاست و بنظر می رسد دولت نتوانسته است آنچه را که مردم در خانه های خود تماشا می کنند، کنترل کند. سردبیر یک روزنامۀ مستقل در تهران وجود شبکه های ماهواره ای را عامل گرایش بینندگان به دین مسیحیت می داند. او می گوید:” ایرانیان بدنبال آرامش هستند و تبلیغ کنندگان دین مسیحیت از این امر سوء استفاده می کنند. من با حق پذیرفتن یک دین جدید موافقم، اما این کار توطئه شرورانۀ غرب برای برپایی یک جنگ عمیق تر فرهنگی میان شرق و غرب و شیطانی جلوه دادن چهرۀ اسلام است.”
اگرچه در قانون جزای ایران حکم ارتداد مرگ نیست، اما در صورتی که رئیس جمهور احمدی نژاد راه خود را ادامه دهد، احتمال تغییر این قانون وجود خواهد داشت. در ماه فوریه او قانونی را معرفی کرد که حکم اعدام را برای مرتدین الزامی خواهد نمود.
جوزف گریبوسکی رئیس مؤسسه دین و سیاست علنی در واشنگتن می گوید:“زندگی برای مرتدین در ایران هیچوقت راحت نبوده است. برای هر کسی که جرأت می کند ایدئولوژی دینی نظام را زیر سؤال ببرد، جزء مرگ جایی برای بحث نخواهد بود.” برخی از روحانیون معتقدند که گرایش ایرانیان به دین مسیحیت نشانۀ سرخوردگی آنها از اسلام تا علاقه به یک دین دیگر است. محمدعلی ابطحی روحانی اصلاح طلب و معاون رئیس جمهور اسبق ایران می گوید:” اگر شما دین را به زور به مردم تحمیل کنید، آنها نه مذهبی تر بلکه بی دین تر می شوند.“
ابطحی می گوید، محدود کردن آزادی های اجتماعی به نام اسلام، مانند حجاب اجباری زنان و سرکوب مد و موسیقی غربی، از سال 1979 ادامه داشته و بسیاری از جوانان ایرانی را از دین اسلام برگردانده است. علاوه بر این، بسیاری از ایرانیان از اقتصاد راکد ایران گلایه مندند و سیاست های غلط و دخالت دین در حکومت را عامل وضعیت نابسمان اقتصادی می دانند.
منبع: سان فرانسیسکو کرونیکل، 27 ژوئن