از دفترهای سالخوردگی احمدی تا نگاهی دوباره به درخت گلابی
نادر ابراهیمی : چاپ آثار در قطع جیبی
به همراه انتشار “یک قصهی معمولی و قدیمی در باب جنایت” نادر ابراهیمی بعد از 40 سال، همهی آثار این نویسندهی فقید در قطع جیبی منتشر میشود.
“یک قصهی معمولی و قدیمی در باب جنایت” عنوان نمایشنامهای از نادر ابراهیمی است که 40 سال پیش با هزینهی شخصی او منتشر شده بود و به تازگی بعد از سالها از سوی نشر روزبهان انتشار یافته است.
نادر ابراهیمی متولد 14 فروردینماه سال 1315 در تهران بود. علاوه بر نگارش کتابهای داستانی زیادی برای بزرگسالان و کودکان و نوجوانان، چندین کتاب پژوهشی، نمایشنامه و فیلمنامه، چندین فیلم مستند و سینمایی و همچنین دو مجموعهی تلویزیونی را نوشته و کارگردانی کرده، و آهنگها و ترانههایی برای آنها ساخته است.
این نویسندهی پیشکسوت 16 خردادماه سال گذشته درگذشت.
احمدرضا احمدی : “دفترهای سالخوردگی” با قیمت ارزان
احمدرضا احمدی از انتشار اشعار جدید خود در قالب چند کتاب مجزا با عنوان کلی “دفترهای سالخوردگی” خبر داد.
احمدی با اعلام این خبر گفت: “دفترهای سالخوردگی” در پنج یا شش جلد جداگانه از سوی نشر چشمه منتشر خواهد شد. میخواهیم این کتابها را در حجم کم دربیاوریم که قیمت ارزانی داشته باشد و مخاطب راحت تر بتواند آنها را بخرد.
این شاعر با بیان اینکه” دفترهای سالخوردگی” سرودههای یکی دو سال اخیر وی را در بر می گیرد، عنوان کرد:در حال حاضر مشغول نمونه خوانی نهایی این مجموعه هستم.صفحهآرایی آن هم توسط مجید عباسی در حال انجام است.
احمدی همچنین از انتشار هفت کتاب کودک در نشر نظر خبر داد. وی در پایان گفت: مجموعه شعر “هزار اقاقیا در چشم تو هیچ بود” هم که سال 79 به همت نشر ماهریز منتشر شده بود، به زودی در نشر چشمه تجدید چاپ میشود.
داریوش مهرجویی: “درخت گلابی” با دیدگاههای گلی ترقی
فیلمنامهی “درخت گلابی” داریوش مهرجویی با دیدگاههای گلی ترقی منتشر شد.
محمود فاضلی بیرجندی فیلمنامهی “درخت گلابی” داریوش مهرجویی را که بر اساس داستان “جایی دیگر” گلی ترقی است، به همراه مصاحبهی تفصیلی با ترقی دربارهی آخرین دیدگاههایش دربارهی این فیلم منتشر کرده است.
این کتاب با ارائهی تعدادی از نقدها بر فیلم، تنظیم و ویراستاری شده و از سوی نشر کتابسرا به تازگی منتشر شده است.
“درخت گلابی” داستان نویسندهای است که برای نوشتن باقیماندهی کتاب جدید خود، در پی یک کمکاری طولانی، به باغ پدریاش در دماوند پناه آورده است؛ اما در باغ، درخت گلابی قدیمی که برای او سرشار از خاطره است، میوه نداده و باغبانان از او میخواهند که در مراسمی آیینی برای ترساندن درخت و به بار نشستن دوبارهی آن شرکت کند و محمود میپذیرد و در این بین به مرور خاطرات نوجوانی خود میپردازد.
باستانی پاریزی: انتشار گزیدهی مقالههای تاریخی
“زیر چلچراغ توی شاچراغ” شامل گزیدهی مقالههای تاریخیمحمدابراهیم باستانی پاریزی منتشر شد.
این مجموعه شامل 11 بخش است؛ از جمله: سلطنت دموکراسی، ای دریغا مرغ خوشآوای من، در پای ارگ بم، برف شیرهی سیاست، جبرهای اجتماعی، زیر چلچراغ توی شاچراغ، کنگرهای در آکسفورد، استخوانها بر ما حکومت میکند، دعای سفر و راهآهن فارس در طلسم جادو.
باستانی پاریزی در هر کدام از این بخشها مقالاتی را که از سالها پیش تاکنون دربارهی تاریخ نوشته، گردآوری و منتشر کرده است.
این اثر شامل بیش از 250 مقالهی این نویسنده به تازگی از سوی نشر علم منتشر شده است.
همچنین کتاب “محبوب سیاه و طوطی سبز” این استاد دانشگاه که سال 87 از سوی نشر یادشده منتشر شده، به تازگی برای بار دوم به چاپ رسیده است.
محمدابراهیم باستانی پاریزی متولد سال 1304 در پاریز (بین سیرجان و رفسنجان) است و کتابها و تألیفات بسیاری از جمله “پیغمبر دزدان”، “حماسهی کویر”، “نای هفتبند”، “سیاست و اقتصاد صفوی”، “آسیای هفتسنگ” و “حضورستان” را در کارنامهی خود دارد
علی باباچاهی : انتشار تازهترین اشعار
به همراه انتشار گزیدهی دوزبانهای از شعرهای علی باباچاهی، آخرین شعرهای این شاعر با نام “هوش و حواس گل شببو برای من کافی است” منتشر میشود.
“این هم یک شوخی بود” گزیدهای از شعرهای سالهای 60 تا 88 باباچاهی و شامل 50 شعر است که توسط سعید سعیدپور به انگلیسی ترجمه شده است.
به گفتهی شاعر، در این کتاب اول شعرها به صورت فارسی آمده و بعد در انتهای کتاب، ترجمهی انگلیسی شعرها ارائه شده است. بخش انگلیسی یک مقدمه دارد که نوعی بیوگرافی است و عقاید و آرای او، و در بخش فارسی نیز مقدمهی کوتاهی آمده است.
“این هم یک شوخی بود” از سوی نشر ویستار منتشر خواهد شد.
از سوی دیگر، مجموعهی شعر “هوش و حواس گل شببو برای من کافی است”، که شعرهای سال 87 تا 88 این شاعر و حدود بیش از 70 شعر اوست، از سوی نشر ثالث منتشر خواهد شد.
همچنین مجموعهی شعر “فقط از پریان دریایی زخم زبان نمیخورد” باباچاهی از سوی انتشارات نوید شیراز در مرحلهی چاپ قرار دارد. این اثر حدود 170 صفحه و شامل دو مصاحبهی مطبوعاتی است.
شمس لنگرودی : دریافت مجوز پس از 9 ماه انتظار
شمس لنگرودی با اشاره به مجوز گرفتن کتاب “رباعی محبوب من”، از آمادهسازی شعرهای جدیدش برای انتشار خبر داد.
“رباعی محبوب من” که به گفتهی نویسنده، حدود 9 ماه در انتظار کسب مجوز نشر بوده، مهرماه از سوی نشر مرکز منتشر خواهد شد.
نویسنده در این کتاب، سیر کلی رباعی را از رودکی تا نیما یوشیج بررسی کرده و به چهرههای متشخص رباعی یعنی خیام و مولوی و تفاوتهای آنها پرداخته است. همچنین رباعیهای سبکهای مختلف را به صورت فشرده بررسی کرده است.
شمس گفت، حالا که این کتابش اجازهی انتشار پیدا کرده است، چند مجموعه از شعرهای جدیدش را هم برای انتشار آماده میکند.
او مجموعهیشعر “لبخوانیهای قزلآلای من” شامل 120 شعر کوتاه را به انتشارات آهنگ دیگر سپرده است. همچنین مجموعهی شعر “میمیرم، به جرم آنکه زنده بودم” را شامل 60 شعر کوتاه به نشر چشمه خواهد داد. این دو مجموعهی شعر با بنمایههای فلسفی همراهاند.
دیگر مجموعههایی که شمس به آمادهسازی آنها میپردازد، مجموعهی 60 شعر عاشقانه و مجموعهای از شعرهای اجتماعی به نام “صبح آفتابیتان به خیر، ببر برفی” است.
رمان “شکستخوردگان را چه کسی دوست دارد” این نویسنده نیز از کسب مجوز انتشار بازمانده است.
انتشار دفتر پنجم مجلهی “نگره”
دفتر پنجم مجلهی “نگره” ویژهی نقد ادبیات داستانی منتشر شد.
این نشریه زیر نظر فتحالله بینیاز، شهلا زرلکی و مسعود میرزایی در 248 صفحه منتشر شده است.
“سقوط در ورطه سرگشتگی” نقد کتاب “دلتنگی” آلبرتو موراویا ترجمهی فرامرز ویسی به قلم علیالله سلیمی، نقد “مگره معروف هستم از دایره جنایی” ژرژ سیمنون ترجمهی رامینآذربهرام نوشتهی جواد ماهزاده، “پشت در حجله” نقد رمان “عروس نیل” محمد بهارلو نوشتهی عباس عبدی، “طعم گس اسطوره شدن” نقد “ماهی بزرگ” دانیل والاس ترجمهی احسان نوروزی به قلم محمد میلانی، “غیاب افسانهیی راوی اول شخص” نقد “پس باد همه چیز را با خود نخواهد برد” ریچارد براتیگان ترجمهی حسیننوشآذر به قلم فرشته احمدی، “تا حکایت علاءالدین ابوالشامات” بررسی “از ریختشناسی قصههای پریان” ولادیمیر پراپ ترجمهی فریدون بدرهای نوشتهی جواد اسحاقیان و “اتفاقی تازه در حوزهی نقد ادبی” “کتابشناختی از هرمان هسه” اثر رضا نجفی به قلم کریم پورزبید از مطالب منتشرشده در این نشریهاند.
بازگشت “دنیای تصویر”
تازهترین شماره نشریه فرهنگی هنری “دنیای تصویر” ویژه شهریور 88 با گزارش کامل و مصور شصت و دومین جشنواره فیلم کن منتشر شد.
پس از لغو امتیاز “دنیای تصویر” در روزهای پایانی 86 و ابطال آن در اواخر دی 87، در آخرین روزهای سال 87 نخستین شماره این نشریه پس از یکسال وقفه منتشر و با استقبال مخاطبان همراه شد. اما پرونده آن به دادگاه تجدید نظر رفت و اواخر مردادماه 88 دادگاه رای به نفع دنیای تصویر داد تا شماره 185 آن در هفدهمین سال انتشار متولد شود.
در سرمقاله این شماره به قلم سردبیر میخوانیم:… این فصل دیگری است. دوباره آمدهایم تا در کنارتان باشیم. دوباره راه افتادن قطار دنیای تصویر با نفس گرم خوانندگان میسر است که در این یکسال و نیم همواره کنارمان بودند. تلفن زدند. نامه فرستادند. ایمیل زدند… اکنون آمدهایم، با انرژی و سرزنده. همانطور که در شماره اول گفتیم آمدهایم که بودن به هر قیمتی را تاب نیاوریم.
شماره 185 “دنیای تصویر” شامل مطالب متنوع درباره سینمای ایران و روز جهان است. از جمله جداول مصور تولید و فروش سینمای ایران به همراه تحلیل و گزارش، 10 فیلم برگزیده سال 2009، نقد و بررسی فیلمهای بیست، در میان ابرها، وقتی همه خوابیم، درباره الی، خروس جنگی، سوپراستار، خاکآشنا، اخراجیها 2، پستچی سه بار در نمیزند و…
لغو عضویت یکی از اعضای هیات مدیره انجمن قلم ایران
هیات مدیره انجمن قلم ایران طی نامه ای خطاب به هیئت موسس این انجمن، لغو عضویت آقای محمد نوری زاد را به دلیل از دست دادن شرایط عضویت طبق تبصره یک از ماده 8 فصل سوم انجمن قلم خواستار شد.
این بند از اساسنامه انجمن قلم “پذیرش قانون اساسی جمهوری اسلامی و تقید عملی به آن” را شرط ضروری عضویت در آن می داند که اعضای هیئت مدیره این انجمن عقیده دارند نوری زاد با مطالب اخیر خود این شرایط را از دست داده است.
روزنامه ی کیهان اخیرا با اعلام این خبر عنوان داشته است که:” محمد نوری زاد از مدتها قبل رویکردی متفاوت و در مواردی متضاد با نیروهای اصیل و انقلابی داشت، اخیرا اقدام به نوشتن یادداشت هایی کرده است که با استقبال گسترده دشمنان انقلاب مخصوصا صهیونیست ها روبرو شده است.گفتنی است محمد نوری زاد از مدتها قبل به طور وسیعی از محافل اصولگرا طرد شده بود.”
شمارهی جدید “نگاه نو”: ویژهی غلامحسین مصاحب
شمارهی جدید نشریهی “نگاه نو” با تصویر روی جلد غلامحسین مصاحب منتشر شد.
بخش چهرههای این شماره که به غلامحسین مصاحب اختصاص یافته، با این مطالب همراه است: سالشمار زندگی، دکتر مصاحب؛ پیشگام آموزش ریاضیات جدید در ایران، مصاحب مدیر، غلامحسین مصاحب: آموزگار روشمندی، مصاحب: بنیانگذار دایرةالمعارفنویسی در ایران، مصاحب دانشنامهنگار، کارنامه مطبوعاتی مصاحب، دکتر غلامحسین مصاحب ریاضیدان و مصاحب: آموزگار عقل و منطق.
در بخش ادبیات و هنر نیز کتاب آدم، دفاع از مردمسالاری در برابر عوامگرایی، دروغگوی قهاری بودن (گفتوگو با گونتر گراس) و شعر امروز ایران به چاپ رسیده است.
از افرادی که در این شماره از “نگاه نو” مطالبی از آنها منتشر شده است، به محمدعلی موحد، محمد هومن، هرمز همایونپور، داریوش آشوری، کامران فانی، عبدالحسین آذرنگ، سیدفرید قاسمی، ضیاءموحد، علیاشرف درویشیان، رامین جهانبگلو، پرویز دوایی، مسعود احمدی، اکبر اکسیر و تقی پورنامداریان میتوان اشاره کرد.
فصلنامه اجتماعی، فرهنگی، هنری و ادبی “نگاه نو” با صاحبامتیازی، مدیرمسؤولی و سردبیری علی میرزایی منتشر میشود.