تیم هوفینگهوف
از اواسط ماه مارس، قیمت نفت تحت کنترل قرار گرفته و باعث شده تا مصرف کنندگان امیدوار شوند که قیمت انرژی رو به کاهش رود. روز چهارشنبه قیمت نفت خام برنت ۱۱۹ دلار بود. نوسان در داده های اقتصادی جهانی و بحران بدهی اروپا و همچنین کاهش تقاضای نفت باعث شده تا قیمت ها بیشتر تحت کنترل قرار گیرد. به گزارش آژانس بین المللی انرژی، عرضه در بازار نفت بیشتر از تقاضاست.
ازسوی دیگر، قیمت نفت برنت به شکلی ثابت رو به افزایش بود و در ماه مارس به ۱۲۸ دلار رسید. یکی از مهم ترین دلایل این افزایش قیمت بحران ایران بود. از دلایل دیگر نیز می توان به تقاضای بالا ازسوی کشورهای آسیایی و منافع سرمایه گذاران اشاره کرد. قیمت های بالا در پمپ های بنزین به این بحث دامن زد که باید ذخایر استراتژیک را به ویژه در کشورهای ایالات متحده، فرانسه و بریتانیا را به بازار تزریق کرد.
پیش بینی بازرگانان مواد خام این است که وضعیت بازار نفت به سرعت بهتر نخواهد شد. ایان تیلور، رییس شرکت ویتول به عنوان بزرگ ترین شرکت خرید و فروش نفت دراین خصوص می گوید که در کوتاه مدت نمی توان با عرضه بیشتر نفت بر قیمت ها تأثیر گذاشت.
نوسانات شدید قیمت در بازار نفت
یکی از مهم ترین بازیگران در زمینه بازرگانی مواد خام، شرکت سوئیسی گلنکور است. آلکس بیرد، رییس این شرکت، معتقد است که قیمت نفت در بلند مدت به نرخی در حدود ۹۵ تا ۱۰۰ دلار خواهد رسید. ازنظر بیرد، نوسانات قیمت نفت بین ۸۵ تا ۱۳۰ دلار متغیر است.
دانیل ژائگی، از بنیانگزاران گروه انرژی مرکوریا در ژنو، به عنوان یکی از بزرگ ترین شرکت های معامله کننده مواد خام، به روزنامه ها اظهار داشت که امروزه بزرگ ترین چالش در بازار نفتی عدم امنیت و ثبات به دلیل بحران ایران و اعمال تحریم های نفتی است. به دلیل کشمکش هسته ای میان ایران و کشورهای غربی، واردات نفتی از ایران از ماه ژوئیه قطع خواهد شد.
او در این رابطه می گوید: “ما در جهانی زندگی می کنیم که وضعیت کلی اقتصادی آن برای اروپا خوب نیست. نگرانی از افزایش قیمت نفت تا مرز ۱۵۰ دلار، آنطور که در سال ۲۰۰۸ شاهدش بودیم، شرایطی را به وجود آورده که اگر قیمت ها باز هم افزایش یابد، وضعیت اقتصادی اروپا برهم خواهد ریخت.” البته با نگاهی به وضعیت کنونی اقتصادی جهان، قیمت نفت به ۱۵۰ دلار نخواهد رسید. ژائگی معتقد است که اگر فشارهای بیشتری به ایران وارد شود، ممکن است قیمت نفت باز هم افزایش یابد.
درحقیقت، معامله گران مواد خام خود باعث ایجاد نوسان در قیمت ها می شوند و سپس با زد و بندهای بازرگانی راندمان خود را به شکلی استثنایی بالا می برند. ژائگی می گوید که عدم ثبات باعث ضرر در این معاملات می شود. او می گوید: “ما مواد خام را به صورت فیزیکی دراختیار داریم و نفت را در نفت کش منتقل می کنیم و به همین دلیل باید محموله را بیمه کنیم. اگر قیمت ها بالا رود، هزینه حمل و نقل، نگهداری و تحویل نیز به دلیل افزایش ضریب خطرات بالا می رود.” اگر قیمت نفت در یک روز ۵ دلار تغییر کند، در تمامی هزینه ها که بی شک پیش بینی نشده است، اثرگذار خواهد بود.“
شرکت های خرید و فروش مواد خام مانند مرکوریا ترجیح می دهند که قیمت ها نه خیلی بالا رود و نه خیلی پایین. و اینکه نوسانات به حداقل برسد تا محموله از زمان بارگیری تا زمان تحویل دستخوش تغییرات فاحش نشود. ژائگی می گوید: “به عنوان مثال در سال ۲۰۰۴ که قیمت هر بشکه نفت ۳۰ دلار بود، هزینه محموله یک نفت کش در حدود ۸۰ میلیون دلار می شد. امروز برای همان میزان نفت باید ۲۰۰ میلیون دلار پرداخت کرد و این درحالی است که بانک ها نمی خواهند سرمایه کلان خود را دستخوش خطرات کنند.”
منبع: فرانکفورتر آلگماینه ، ۲۶ آوریل