محمدرضا فروغی
در آستانه 16 آذر با حبیب فرحزادی، دبیر انجمن دموکراسی خواه دانشگاه تهران و از فعالان دانشجویی در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران درباره فعالیتهای دانشجویان این دانشگاه به گفتگو پرداخته ایم.به گفته وی “با توجه به فضاسازی رسانه ای اقتدار گرایان از کیهان گرفته تا وزیر علوم و تابناک و مسئولین دانشگاه و باتوجه به استراتژی تهاجمی حکومت در این برهه انتظار برخوردهای سنگین و جدی از سوی سیستم های امنیتی می رود.“
وضعیت تشکل های دانشجویی در دانشگاه تهران چگونه است؟
در دانشگاه تهران تمامی تشکل های مستقل دانشجویی تعلیق شده و افراد آن ها از انجمن ها و تشکل ها حذف شده اند. با این حال و برغم این گونه برخورد مسئولین دانشگاه، نظام جنبش دانشجویی در دانشگاه تهران با افراد ثابت قدم خود هنوز از مسیرش خارج نشده و با وجود عدم رسمیت و مجوز قانونی به فعالیت خود در سراسر دانشگاه و نیروگیری و ارتباط سازمانی با بدنه ی جنبش دانشجویی در دیگر دانشگاه ها ادامه می دهد. در این سال می توان برای مثال به فعالیت های زیر اشاره کرد:
جمع آوری امضا از دانشجویان دانشگاه تهران در اعتراض به نصب گیت های امنیتی، دوربین های مداربسته و مزاحمت عوامل انتظامات برای دختران، برپایی تحصن در واکنش به اخراج اساتید، راه اندازی سایت دانشگاه تهران و راه اندازی نگارش چند پرونده ی علمی در زمینه های مختلف.به این ترتیب می بینید که جنبش دانشجویی در دانشگاه تهران با یاری دانشجویان مبارز همچنان زنده است.
مدیریت دکتر رهبر نسبت به مدیریت قبلی چه تفاوتهایی دارد؟
برداشتی که تقریبا تمام دانشجویان از مدیریت دکتر رهبر دارند برداشت از آدمی امنیتی است که با اقدامات خود سعی در امنیتی کردن فضای دانشگاه دارد گرچه در ظاهر به شدت از این مسئله روی گردان است و این مسائل را تکذیب می کند اما سابقه و عملکرد ایشان بیانگر چیز دیگریست. اقداماتی مثل نصب گیت های ورود و خروج، پیشنهاد تعیین لباس فرم برای دانشجویان و…. بیانگر یک مدیریت علمی و عادی دانشگاهی نیست؛ ضمن اینکه دانشگاه تهران به عنوان دانشگاه مادر همواره به شدت و دقت تحت نظر وابسته ترین جریانها به حکومت بوده است.در هر صورت مدیرانی که می روند و می آیند در مخالفت با آزادیهای آکادمیک و آکادمی آزاد با هم همصدا هستند.
آیا امسال برنامه خاصی برای 16 آذر در این دانشگاه پیش بینی شده است؟
امسال مثل هر سال گروه های مختلفی در پی برگزاری مراسم 16 آذر هستند و قطعا امسال هم همچون سالهای دیگر علیرغم تمامی مسائل و مشکلات و فشارها، جدا از فعالین حکومتی از بسیج گرفته تا اصلاح طلبان حکومتی، فعالان دانشجویی و دفتر تحکیم وحدت مراسم باشکوهی رابرگزار خواهند کرد که در آن به نقض حقوق بشر، مشکلات صنفی دانشجویان و نبود آزادیهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در جامعه اعتراض خواهند کرد.
با توجه به گفته های وزیر علوم مبنی بر برخورد با ضد انقلاب در این روز، آیا تشکلهای مدافع حاکمیت برنامه خاصی برای این روز اعلام کرده اند؟
بسیج دانشجویی، دفتر تحکیم وحدت جعلی طیف شیراز و انجمن مستقل با دریافت مجوزی برای برگزاری تجمع احتمالا در 16آذر جلوی سردر دانشکده فنی اقدام به برگزاری مراسم می کنند. مضافا اینکه در روزهای اخیر شاهد برنامه های متعددی از سوی این نهاد ها در راستای زیر ضرب بردن جنبش دانشجویی و فعالین مستقل دانشجو هستیم. این سخنان برای ترساندن دانشجویان و قلب ماهیت حرکت 16 آذر از یک حرکت ضداستبدادی به یک حرکت ضدامپریالیستی و حکومتی است که مطمئناً دانشجویان اجازه نمی دهند این پروژه موفق گردد.
ارزیابی شما از حجم برخوردها با فعالان دانشجویی در 16 آذر چگونه است؟
با توجه به فضاسازی رسانه ای اقتدار گرایان، از کیهان گرفته تا وزیر علوم و تابناک و مسئولین دانشگاه و باتوجه به استراتژی تهاجمی حکومت در این برهه، انتظار برخوردهای سنگین و جدی از سوی سیستم های امنیتی می رود.این برخوردها که طیفی از دستگیری و محرومیت از تحصیل تا توبیخ انضباطی را در بر می گیرد همه ساله وجود دارند ولی اثری در اراده جنبش دانشجویی ندارند.