هیلاری کلینتون و تماس با ایران

نویسنده

» گزارش واشنگتن پست از جلسه کمیته روابط خارجی سنا

hilariclinton.jpg

گلن کسلر

هیلاری کلینتون کاندیدای منتخب وزارت خارجه آمریکا دیروز با صحه گذاشتن بر ایجاد تغییر شگرف در سیاست خارجه دولت بوش، گفت دولت آینده اوباما برای متقاعد ساختن ایران به دست برداشتن از بلندپروازی های هسته ای و تبدیل شدن به «یک بازیگر سازنده منطقه ای»، تماس مستقیم با ایران را دنبال خواهد کرد.

وی در اظهاراتی که از پیش برای جلسه استماع خود در کنگره آماده کرده بود و شامل 79 صفحه پاسخ کتبی به سؤالات کمیته روابط خارجی سنا می شد، مراقب بود به برخی طرح ها و سیاست هائی که احتمالاً دولت جدید در دستور کار خود دارد وارد نشود. با اینحال، وی بر اتخاذ یک تماس فعال و دیپلماسی پویا صحه گذاشت، رویکردی که در تناقض چشمگر با سیاست جورج بوش مبنی بر خودداری از تماس با کشورهایی قرار داشت که پیش شرط های آمریکا درموردشان صدق نمی کند.

کلینتون گفت: «من هر روز صبح از خواب بلند می شوم، تنها به تهدیدات و خطرات پیش رو فکر می کنم. با هر چالشی، موقعیتی نیز برای یافتن راهکارها و احتمال ها در مواجهه با پیچیدگی ها و تناقضات وجود دارد.»

ضمناً کلینتون وعده پرداختن بیشتر به موضوع صلح خاورمیانه را داد اما از پاسخ دادن به سؤالات خاص دربارۀ نحوۀ مدیریت معضل تهاجم اسرائیل به نوار غزه از سوی دولت آینده طفره رفت.

با اینحال او به طور ضمنی به ایدۀ تماس فوری با گروه ستیزه جوی حماس اشاره کرد که در حال جنگ با اسرائیل است. کلینتون تعیین پیش شرط برای مواجهه با عواملی که وی «بازیگران غیر دولتی» خواند را امری مناسب دانست. این قضیه در مورد حماس شامل کنار گذاشتن خشونت، به رسمیت شناختن اسرائیل و احترام گذاردن به توافقات قبلی میان اسرائیلی ها و فلسطینی ها می شود.

کلینتون 61 ساله و بانوی اول سابق آمریکا که اکنون سناتور نیویورک است، از سوی سناتورهای هر دو جناح به خاطر هوش و مهارت های سیاسی اش مورد تحسین و تشویق گرم قرار گرفت. او نزدیک به شش ساعت را صرف پاسخگوئی به سؤالات محترمانه کرد، تنها استثنأ در این بین، بحث و جدل بالقوه ای بود که دربارۀ بنیاد خیریه بیل کلینتون به میان کشیده شد.

قرار است نامزدی وی برای پست وزارت خارجه فردا در کمیته سنا به رأی گذاشته شود و انتظار می رود به سادگی تأیید شود.
چاسی، دختر کلینتون نیز در طول جلسه استماع در پشت سر مادرش نشسته بود اما بیل کلینتون این جلسه را از تلویزیون و در خانه مادر 89 سالۀ همسرش – دورتی رودهام- تماشا کرد.

بوش در دومین دوره ریاست جمهوری خود، با تغییر در سیاست ها باب گفتگو با کره شمالی را باز کرد درحالیکه هنوز بر روی پیش شرط ها برای گفتگو با ایران پافشاری می کرد. اما این ایده که بوش علاقه اندکی به تماس دیپلماتیک با ایران دارد، در اغلب پایتخت های سیاسی به چشم می خورد.

دولت بوش در مورد ایران به دقت بر روی دورنمای مشوق های اقتصادی و سیاسی در ازای تعلیق تلاش های آن کشور در غنی سازی اورانیوم متمرکز شده بود. غنی سازی مرحله حساسی در تولید تسلیحات هسته ای محسوب می شود. بوش اجازۀ گفتگو با ایران در سطح سفیران را داد اما اصرار داشت گفتگوئی در سطوح بالاتر درکار نخواهد بود، مگرآنکه ایران ابتدا رفتارش را تغییر بدهد.

کلینتون دیروز تلویحاً گفت تلاش های بوش «راه به جائی نبرده» و تیم باراک اوباما «آمادۀ اتخاذ نگرشی مثبت و کارآمد برای تماس با ایران» است. وی خاطر نشان کرد این تلاش ها به مثابه قمار است و تأکید کرد ایران مجهز به سلاح هسته ای برای اوباما قابل پذیرش نیست. او در عین حال افزود: «ما تا زمانیکه عملاً روی این موضوع کار نکنیم، نمی دانیم موفق به کسب چه دستاوردهائی خواهیم شد.»

کلینتون در پاسخ های کتبی خود به سؤالات کمیته گفت حتی این احتمال وجود دارد که اوباما با رهبران ایران دیدار کند، دورنمائی که کلینتون خود در حین رقابت های مقدماتی انتخابات ریاست جمهوری مورد استهزا قرار داده بود.

کلینتون در پاسخ کتبی خود آورده: «ما فقط برای گفتگو پشت میز نمی نشینیم. ما مایل به پیش بردن دیپلماسی محکم و اصولی با رهبران مناسب ایرانی در زمان و مکان انتخاب شده هستیم… تنها و تنها به شرطیکه… بتواند در خدمت پیشبرد منافع ایالات متحده باشد.»

کاندولیزا رایس وزیر خارجه فعلی آمریکا در مصاحبه روز دوشنبه با واشنگتن پست از رویکرد دولت خود به ایران دفاع کرد و گفت درنتیجۀ این رویکرد، ایران در منطقه در موضع دفاعی قرار گرفته است.

رایس گفت: «مسأله، گفتگو کردن یا گفتگو نکردن با ایرانی ها نیست. سؤال این است که ایرانی ها به چه قیمتی برای تماس تلاش می کنند. آیا آنها از این موضوع برای به رسمیت شناخته شدن به عنوان قدرت منطقه ای، آن هم بدون دست برداشتن از سیاستهای بی ثبات کننده منطقه استفاده می کنند؟»


منبع: واشنگتن پست- 14 ژانویه