رهبر جمهوری اسلامی دیروز به جدیدترین چالشی که دولت احمدینژاد برای خود آفریده بود، پایان بخشید و از ”تذکر موکد به جناب آقای رئیسجمهور” و “شایسته نبودن” تصمیم او در خصوص الحاق سازمان حج و زیارت به مجموعه گردشگری سخن گفت.
بر اساس نامهای که دیروز از سوی دفتر رهبر جمهوری اسلامی منتشر شد، آیتالله خامنهای نماینده خود در امور حج، محمدی ری شهری، را مخاطب قرار داده و تصریح کرده: “درباره جابجایی سازمان حج و زیارت به جناب آقای رئیسجمهور مؤکد تذکر داده شد که الحاق این سازمان به مجموعه گردشگری، شایسته نیست. مقرر گشت وضعیت به شیوه سابق باقی بماند. لذا مقتضی است جنابعالی برنامههای خود را طبق روال سابق ادامه دهید.“
شاید آخرین دروغ
غلامحسین الهام نیز دیروز یکی از آخرین دروغهای دولت نهم را بر زبان آورد؛ آنجا که ادعا کرد مصوبه شورای عالی اداری در خصوص الحاق سازمان حج و زیارت به معاونت میراث فرهنگی و گردشگری رئیسجمهور، اصلا اجرایی نشده است.
سخنگوی دولت احمدینژاد در حالی چنین ادعای عجیبی را مطرح کرد که معاون احمدینژاد بر اساس این مصوبه، رئیس سازمان حج و زیارت را تغییر داده و حکم تغییر او را نیز خود امضا کرده بود.
با این حال الهام در پی انتشار نامه دفتر رهبری در رسانهها، در مصاحبهای با واحد مرکزی خبر صداوسیما ادعا کرد که: “این مصوبه از ابتدا مبتنی و منوط بر نظر ایشان بوده و اجرایی نیز نشده است. پس از اطلاع از اینکه نظر مبارک ایشان این است که این الحاق درست نیست، این مصوبه هم ملغی شد. مگر دولت میتواند از نظر مبنای فکریاش و از نظر اعتقادات مبنایی هیات دولت، موضوعی را که مخالف نظر مقام معظم رهبری باشد اجرایی کند؟”
سخنگوی دولت در حالی چنین لحنی را در واکنش به اعلام موضع رهبری علیه مصوبه دولت برگزید که پیش از این هم رسانهها بارها به شکل علنی از مخالفت رهبر با این جابهجایی خبر داده بودند و حتی کار به استعفای نماینده رهبر در امور حج و زیارت نیز کشیده بود، اما دولت همچنان بر مقاومت خود باقی بود.
مصوبه دردسرساز دولت
مصوبهای که رهبر جمهوری اسلامی با لحن تندی با آن مخالفت کرده، مربوط به جلسهای است که در 27 فروردین ماه گذشته به ریاست احمدینژاد تشکیل شد. اعضای این جلسه به نام “شورای عالی اداری” بدون حضور و اعلام نظر مسئولان سازمان حج و زیارت و حتی وزیر ارشاد، تصمیم به الحاق سازمان مذکور به معاونت میراث فرهنگی و گردشگری رئیسجمهور گرفتند.
این تصمیم، علاوه بر مخالفت وزیر ارشاد، موضعگیری تند ریشهری، وزیر اسبق اطلاعات و نماینده فعلی رهبر در امور حج را نیز برانگیخت. وی نه تنها تصمیم دولت را غیرقانونی دانست، بلکه تلویحا از نارضایتی رهبر از این مصوبه دولت نیز خبر داد.
واکنش دولت اصولگرا به اعلام مخالفت نماینده ولی فقیه نیز تند و بیسابقه بود. برخلاف آنچه اکنون الهام ادعا کرده، معاون احمدینژاد کاملا مصوبه را “اجرایی” و رئیس قبلی سازمان حج و زیارت را عزل و یکی از معاونان خود را به عنوان رئیس جدید این سازمان منصوب کرد.
این اقدام، خشم ریشهری را برانگیخت و باعث شد او نیز به نوبه خود، به عنوان نماینده صاحباختیار ولی فقیه، رئیس قبلی را دوباره به ریاست این سازمان منصوب کند. در این مقطع، احمدینژاد هم پا به دعوا گذاشت و با انتصاب مشایی به عنوان نماینده ویژه برای پیگیری تضمین امنیت زائران ایرانی، به پافشاری بر موضع دولت پرداخت.
جبههگیری مراجع
بدین ترتیب کار به موضعگیری مراجع قم کشید و صافی گلپایگانی، نوری همدانی و مکارم شیرازی که هر سه به جناح محافظهکار قرابت دارند، یکی به دنبال دیگری، علیه تصمیم دولت احمدینژاد به اعلام نظر پرداختند.
این سه روحانی برجسته حوزه علمیه، با تعابیری بیسابقه، مصوبه این شورا به ریاست احمدینژاد را “برخلاف مرزهای اسلام”، “مغرضانه”، “شتابزده و نسنجیده”، “برخلاف سیاست الهی حج” و “اهانت بزرگی به این وظیفه مقدس اسلامی” توصیف کردند.
این سه مرجع تقلید که بیش از دیگر مراجع قم به دولت نهم نزدیک هستند، همچنین “سابقه روشن” رحیممشایی را یادآوری کردند که اکنون بار دیگر برای کشور مسئلهساز شده است و تصریح کردند: “سازمان گردشگری نتوانسته امتحان خود را درست پس بدهد.“
در ادامه این مخالفتها، نمایندگان روحانی مجلس علیه تصمیم دولت بیانیه دادند و علی لاریجانی نیز مصوبه شورای عالی اداری را “عجولانه” خواند و در نهایت کار به جایی رسید که چند روز قبل اعلام شد الحاق سازمان حج و زیارت به سازمان گردشگری منتفی شده است.
برخی صاحب نظران معتقدند با انتشار علنی نظر رهبر جمهوری اسلامی علیه تصمیم دولت، آن هم در شرایطی که کمتر از شش هفته به زمان برگزاری انتخابات باقی مانده است، پرونده جنجال مربوط به سازمان حج بسته اما در عین حال پرونده جدیدی باز شده که ممکن است در روزهای آینده، احمدینژاد را با چالشی جدید روبهرو کند.