ساکار عبدالله زاده
مصطفی هجری، دبیر کل حزب دموکراتیک کردستان ایران در مصاحبه ای با رودا در باره خوش بینی خود نسبت به ائتلاف اخیر این حزب با حزب انقلابی کردستان موسوم به کومله، سخن گفت.توافق میان دو سازمان سیاسی پس از دهه ها رقابت تلخ میان آنها صورت می گیرد.
هجری در این مصاحبه گفت درها به روی بقیه جناح های کرد ایران برای پیوستن به این ائتلاف باز است.
رودا: رهبری حزب دموکراتیک کردستان ایران سال ها در خارج از ایران به سر برده است. شما چگونه با مردم کردستان ایران رابطه برقرار می کنید و تبادل فکر می کنید؟
مصطفی هجری : سازمان مخفی ما در کردستان ایران به عنوان پلی میان مردم و رهبری عمل می کند. سازمان مخفی ما در سراسر کردستان ایران حضور دارد. خوشبختانه به برکت وجود منطقه کردنشین عراق، بسیاری از کرد های ایران برای گردش و تجارت به منطقه کرد نشین می آیند. آن ها هم به عنوان پلی میان مردم و رهبری عمل می کند. علاوه بر این با توجه به وسعت رسانه ها، امروزه تبادل فکری با مردم دشوار نیست و ما عقاید آنها را همواره دریافت می کنیم.
رودا: شما برای این اتحاد چه قدم هایی برداشتید؟
مصطفی هجری: تماس و ارتباط دوباره با همکارانی که از حزب بریده بودند از خواست های مردم و از ضروریات شرایط سیاسی جدید است. ما می بایست با اتحاد و قدرت در برابر تغییرات ظاهر شویم.
ما به عنوان احزاب سیاسی باید به اهداف مردم دست یابیم. ما در پاسخ به خواست مردم در ارتباط با اتحاد، مذاکراتی را با همکاران خود در ظرف یک سال گذشته انجام دادیم. ما روی اتحاد کار می کنیم.
در جلسه عمومی آخر، حزب دموکراتیک تصمیم گرفت بطور مستقیم با همکاران وارد مذاکره شود. ما سعی کردیم محیطی دوستانه برای مذاکره و درک متقابل ایجاد کنیم. ما سعی کردیم به عوض رقابت و خصومت، به همکاری بپردازیم تا از رویدادها بهره برداری کنیم. در اوائل ماه با آقای خالد عزیزی تماس گرفتیم و در مورد راه های برقراری مجدد ارتباطات گفتگو کردیم.
رودا: شما از آنها خواستید که به شما بپیوندند؟
مصطفی هجری: متحد کردن همه در حزب دموکراتیک کردستان از اهداف استراتژیک ماست. ولی این موضوع یک مساله دو طرفه است؛ ما به تنهایی نمی توانیم در باره آن تصمیم بگیریم. ما سعی خواهیم کرد که متحد شویم.
رودا: آیا این اتحاد جدید با اتحادهای قبلی تفاوت دارد؟
مصطفی هجری: ما می خواهیم به نحوی متحد شویم که مجبور نشویم در آینده دوباره جدا شویم. جدایی لطمه جدی به مبارزه مردم کرد ایران می زند.
به همین دلیل ما با احتیاط کامل به مساله اتحاد نزدیک می شویم و روی قدم هایمان حساب می کنیم.
من خوش بین هستم و اعتقاد دارم که از عهده حل مشکلات بر می آئیم.
اگر روند اتحاد زیاد طول بکشد، این به ضرر دو حزب است.
رودا: چرا تلاش های بارزانی در این زمینه شکست خورد؟
مصطفی هجری: وقتی همکاران ما در دفعه اول از حزب جدا شدند، مسعود بارزانی، رئیس منطقه کردنشین عراق، سعی کرد مساله را مستقیما حل کند.
ولی در آن زمان همکاران ما برای متحد شدن آمادگی نداشتند. این دلیل شکست تلاش بارزانی بود.
رودا: در مورد فدریک تیسو، فرستاده فرانسه، چطور؟ آیا کار وی پایان یافته یا پس از بازگشت به فرانسه ادامه پیدا می کند؟
مصطفی هجری: تا کنون بسیاری از دوستان سعی کرده اند کردهای چهار کشور را به یکدیگر نزدیک کنند. آخرین آنها آقای تیسو است. ایشان از دوستان قدیمی کردها و حزب دموکراتیک است.
وی چندین بار از من خواسته است تا گروه های مختلف را گرد هم بیاورم.
رودا: بعد از قرارداد با کومله، احزاب کردستان ایران شما را به اقتدارطلبی متهم کردند. چرا؟
مصطفی هجری : ما در سیزدهمین کنوانسیون حزب تصمیم گرفتیم با تمام احزاب سیاسی کرد ایران مشارکت کنیم تا یک جبهه متحد بنا کنیم. ما خیلی سعی کردیم ولی متاسفانه به نتیجه مثبتی نرسیدیم.
ولی در سیاست نمی توان توقف کرد. هرچند نتوانستیم همه را جمع کنیم ولی لااقل با یک حزب توانستیم ائتلاف کنیم. بعد از یک سال مذاکره با کومله به توافق رسیدیم. تصمیم گرفتیم اختلافات را کنار بگذاریم و بر روی نقاط مشترک تاکید کنیم.
هدفمان ایجاد سنگ بنایی است که بتواند برای اتحاد همه کرد ها بکار رود. درها به روی همه باز است. این توافق زمینه سازی برای سقوط رژیم ایران است. هدف آن به هیچ وجه کسب قدرت یا توزیع قدرت [میان دو حزب] نیست.
اتحاد در این مقطع از ضروریات مبارزه مردم کردستان ایران است. ما با درک این واقعیت تصمیم به اتحاد و همکاری گرفتیم.
رودا: آیا اتحاد با کومله صرفا سیاسی است یا نظامی هم هست؟
مصطفی هجری: توافق ما کلی و جامع و سیاسی است.
رودا: آیا این عمل دو جبهه را در کردستان ایران ایجاد نمی کند؟
مصطفی هجری: بنا بر این توافق سایر احزاب می توانند به ائتلاف بپیوندند. من هیچ دلیلی نمی بینم که سایر احزاب برای مقابله با این ائتلاف دست به ایجاد جبهه جدیدی بزنند. ولی حتی در بدترین حالت هم اگر اتحاد دیگری از سایر احزاب تشکیل شود، باز هم آسان تر خواهد تا میان دو مجموعه توافق حاصل شود تا میان 10 یا 15 حزب سیاسی.
ما سعی می کنیم با آنها روابط خوبی داشته باشیم، چه آنهایی که تجربیات بدی با آنها داشته ایم و چه آنها که دوستان ما بوده اند. اگر جبهه یا ائتلافی تشکیل شود، ما سعی خواهیم کرد آنها را به خود نزدیک کنیم.
رودا: شما دیگر یک حزب مسلح نیستید. آیا معتقد هستید دوران مبارزه مسلحانه در کردستان ایران به سر آمده است؟
مصطفی هجری: ما مبارزه مسلحانه را کنار نمی گذاریم. مبارزه مسلحانه بخشی از برنامه ماست. ولی در شرایط سیاسی حاضر، رهبری ما در منطقه کردنشین قرار دارد و ما نمی توانیم با توسل به مبارزه مسلحانه دستاورد های منطقه کردنشین را به خطر بیاندازیم. به همین دلیل است که ما توجه بیشتری به روندهای دیپلماتیک و سیاسی داریم. ولی اگر شرایط ایجاب کند، حامیان و مبارزین ما آماده هستند تا به مبارزه مسلحانه متوسط شوند.
رودا: آیا ایران از طریق حزب دموکرات کردستان یا اتحادیه میهنی کرد به شما فشار می آورد؟
مصطفی هجری: از زمان استقرار حزب دموکرات کردستان و اتحادیه میهنی کرد در ایران، دولت ایران به آنها فشار آورده است و این فشار ادامه دارد.
ولی خوشبختانه حزب دموکرات کردستان و اتحادیه میهنی کرد به ما و فعالیت های سیاسی ما فشار نیاورده اند.
رودا: ایران رابطه خوبی با اکثر احزاب کرد عراق دارد. آیا فکر می کنید روابط ایران با حزب دموکرات در وضعیت خوبی نیست؟
مصطفی هجری: من جزئیات زیادی از آن نمی دانم. ولی به نظر می رسد که حزب دموکرات در منطقه سیاست هایی را دنبال می کند که در جهت منافع ایران نیست، بخصوص در مورد مساله سوریه. ایران از رژیم سوریه دفاع می کند ولی حزب دموکرات از حقوق مشروع مردم سوریه دفاع می کند. این عمل مورد علاقه ایران نیست.
منبع: رودا – 4 سپتامبر