کتاب روز♦ کتاب

نویسنده
نسرین تبریزی

هنر روز، در بخش کتاب می کوشد کتاب ها و نشریاتی را که در حوزه اندیشه و هنر مباحث نظری را منعکس می کنند یا در مسائل اجتماعی و سیاسی مباحثی درخور دارند، به خوانندگان خود معرفی کند. ارجحیت با کتاب های روز خواهد بود، ولی این امر به معنای غفلت از آثارمنتشر شده در گذشته دور یا نزدیک نیست. کتاب های منتشره از پدیدآورندگان ایرانی به زبان های دیگر یا ترجمه شده به این زیان ها هم در کتاب روزجای ویژه ای خواهند داشت. ناشران و پدید آورندگان آثار می توانند برای معرفی یک نسخه کتاب به نشانی زیر بفرستند.

P.O.Box 94000 creteil cedex

France10014

manasimabina.jpg

مانای سیما بینا (مردم شناسی در موسیقی آواز و ترانه های محلی)

نویسنده: محمد رسول گلشن فومنی

560 ص، تهران: انتشارات زرباف اصل، 1386، چاپ اول

در این کتاب که به «سیما بینا»، هنرمند نامدار عرصه هنر آواز و ترانه های محلی تقدیم شده، بیش از 220 ترانه محلی از خراسان، گیلان، تالش، مازندران، شیراز، لرستان، آذربایجان و… معرفی، و از دیدگاه مردم شناسی بررسی گردیده است. نویسنده ابتدا در قالب سیزده مقاله، پدیده موسیقی آواز را هم چون یک نهاد اجتماعی، از بدو پیدایش آواز و ترانه های عامیانه در تاریخ بشر بررسی کرده و سپس به مطالعه ترانه های محلی و عامیانه ایران و سیر تحولات آنها پرداخته است. آنگاه مجموعه ای از زیباترین ترانه های محلی ایران را که در سال های گذشته به وسله هنرمندانی چون «سیما بینا»، «ناصر مسعودی»، «پری زنگنه»، «روانبخش»، «ویگن» و «دلکش» اجرا شده، معرفی کرده است.

atrpenhandarbad.jpg

عطر پنهان در باد (داستان های زنان درباره زنان)

گردآوری و ترجمه: اسدالله امرایی

288 ص، تهران: انتشارات نقش و نگار، 1386، چاپ اول

این کتاب مجموعه ای از داستان های نویسندگان زن کشورهای مختلف جهان است. وجه مشترک همه این داستان ها، دغدغه های زنان و جلوه هایی از زندگی، مشکلات و مصیبت های آنها در جوامع مختلف است. بعضی از این داستان ها بسیار تلخ، گزنده و سیاه اند و بعضی حال و هوایی عاشقانه و لطیف دارند. «نادین گوردیمر»، «دوروتی پارکر»، «ایزابل آلنده»، «شرلی جکسن»، «کاترین آلپرت»، «مارگارت ات وود»، «گرترود فراید برگ»، «لن سامانتاچانگ» و «کاتلین وست»، از جمله نویسندگانی هستند که داستان هایی از آنان در این مجموعه گردآوری و ترجمه شده است.

darshekanjamvaj.jpg

در شکنج امواج (امیدها و نویدها/جلد اول)

نویسنده: علی اکبر آذرمنش

486 ص، پاریس: انجمن فرهنگی دایره مینا، 1385، چاپ اول

این کتاب، گوشه ای از زندگی و خاطرات «دکتر علی اکبر آذرمنش»، افسر سابق نیروی هوایی و از اعضای سازمان نظامی حزب توده ایران است. او در سال های 1333 و 1334 خورشیدی به طور غیابی، ابتدا به مرگ و سپس به 10 سال زندان محکوم شد. در همین زمان با کمک حزب از ایران خارج شد و به مهاجرین سیاسی پیوست. در بخارست به تحصیل پزشکی پرداخت و سپس عازم الجزایر شد. در سال 1975 میلادی پس از 9 سال طبابت در الجزایر و تدریس در یکی از دانشگاه های پزشکی این کشور، راهی پاریس شد. خاطرات او گوشه هایی از تاریخ معاصر ایران در سال های پس از شهریور 1320 و هم چنین فعالیت های حزب توده ایران و سازمان افسری آن را به تصویر می کشد.

zabanfarsi.jpg

فرهنگ پیشوندها و پسوندهای زبان فارسی

نویسنده: خسرو فرشیدورد

596 ص، تهران: انتشارات زوار، 1386، چاپ اول

این کتاب، فرهنگ پیشوندها و پسوندهای زبان فارسی، همراه با گفتارهایی درباره دستور زبان فارسی است. نویسنده تلاش کرده است تا با گردآوری و تدوین این مجموعه، راه ها و روش های درست واژه سازی در فارسی را به علاقمندان نشان دهد. عناوین بعضی از مباحث اصلی کتاب عبارتند از: «زبان، زبانشناسی، دستور زبان»، «شرایط دستور نویسی برای زبان فارسی»، «کلیاتی درباره آواشناسی زبان فارسی»، «اشاره ای به نحو فارسی»، «کلیاتی درباره صرف فارسی»، «اشتقاق در زبان فارسی»، «پیشوندهای اشتقاقی زبان فارسی»، «پسوندهای اشتقاقی زبان فارسی»، و «صفت ها و قیدهای مشتق پسوندی و پیشوندی». پس از این مباحث، فرهنگ جامع الفبایی پیشوندها و پسوندهای فارسی که بخش اصلی کتاب را تشکیل می دهد، می آید.

gozareshjahani.jpg

گزارش جهانی خشونت و سلامت

مترجمین: مامک افتخاری، شهرام رفیعی فر، جمشید کرمانچی

451 ص، تهران: انتشارات تندیس، 1385، چاپ اول

این کتاب گزارشی است که به کوشش «مرکز تحقیقات سلامت زنان فردا» و «موسسه تحقیقات بهبود زندگی زنان» در ایران، ترجمه و منتشر شده است. این گزارش که به وسیله «سازمان جهانی بهداشت» در ژنو گردآوری و تدوین گردیده است، به مسئله خشونت و تبعات آن در سطح جهانی می پردازد. نویسندگان گزارش، با تشریح راه کارهای محلی، ملی و بین المللی مبارزه با خشونت، ابزار ذی قیمت و مؤثری در اختیار سیاستگزاران، محققان، مشاوران و داوطلبان پیشگیری از خشونت قرار می دهند. کتاب شامل نه فصل با این عناوین است: 1- خشونت، یک اولویت بهداشتی در سطح جهان، 2- خشونت جوانان، 3- غفلت و سوء استفاده از کودکان توسط والدین و سایر مراقبان، 4- خشونت همسر، 5- آزار سالمندان، 6- خشونت جنسی، 7- خشونت علیه خود، 8- خشونت گروهی، 9- توصیه هایی برای اقدام.

hoghoghzan.jpg

حقوق زنان در ایران و اسناد بین المللی

نویسنده: عباس حسینی

439 ص، جلد نرم، 16.5 رقعی

تهران: کتابخانه گنج دانش، 1386، چاپ اول

این کتاب در هشت فصل تالیف شده است. فصل اول تاریخچه ای گذرا بر حقوق زنان ایرانی است و به بازگویی فعالیت های اجتماعی و مبارزات سیاسی و حقوقی زنان کشور ما در احقاق حقوق خود می پردازد. موضوع فصل های دوم، سوم، چهارم، پنجم و ششم، به ترتیب بررسی و تحلیل وضعیت حقوقی زن در قوانین اساسی، مدنی، خانواده، کار و کیفری است. فصل های هفتم وهشتم به «طرح پیشنهادی قانون خانواده: طرح قانون خانواده آذرماه 1384» و «زن در اسناد بین المللی» اختصاص دارد. امتیاز این کتاب نسبت به سایر کتاب های حقوق زن در ایران آن است که اولا جنبه تطبقی آنچه هست با آنچه باید باشد، مطرح شده است. ثانیا مواد اصلاحی و پیشنهادی نیز در هر مورد ارائه گردیده است.

jamerohaniat.jpg

جامعه روحانیت مبارز تهران (از شکل گیری تا انشعاب)

نویسنده: علی کردی

368 ص، جلد نرم، رقعی

تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی، 1386، چاپ اول

جامعه روحانیت مبارز تهران در جریان مبارزات سال 1356 علیه رژیم شاه شکل گرفت. این تشکل با فعالیت پیگیر در رویدادهای سیاسی سال 1357، نقش مؤثر و تعیین کننده ای در سمت گیری انقلاب اسلامی ایفا کرد. پس از پیروزی انقلاب نیز، جامعه روحانیت مبارز تهران نقش بسیار مهمی در تحولات سیاسی و اجتماعی ایران داشت. از جمله افراد مهم و مؤثر این تشکل مذهبی، می توان از «آیت الله مطهری»، «آیت الله بهشتی»، «دکتر محمد جواد باهنر»، «دکتر محمد مفتح» و«آیت الله مهدوی کنی» نام برد. در کتاب حاضر، چگونگی شکل گیری، مواضع و نظریات و فعالیت های جامعه روحانیت مبارز تهران از زمان تاسیس تا زمان انشعاب در فروردین 1367، بررسی شده است.

rozalokzamburg.jpg

گزیده هایی از رزالوکزامبورگ

به کوشش: پیترهودیس، کوین ب. آندرسن

مترجم: حسن مرتضوی

599 ص، مشهد: نشر نیکا، 1386، چاپ اول

این کتاب، گزیده هایی از آثار «رزا لوکزامبورگ» است. این گزیده ها به گونه ای انتخاب شده است که مهم ترین دیدگاه های اقتصادی و سیاسی این متفکر انقلابی نیمه دوم قرن نوزدهم و آغاز قرن بیستم را به شکل گسترده ای نشان می دهد. عناوین بعضی از نوشته های این مجموعه عبارتنداز: «شرایط تاریخی انباشت»، «تجزیه کمونیسم بدوی»، «اصلاح یا انقلاب اجتماعی»، «اعتصاب توده ای»، «حزب سیاسی و اتحادیه های کارگری»، «مسائل سازمانی سوسیال دمکراسی روسیه»، «مرامنامه: درباره وضعیت سوسیال دمکراسی روسیه»، «انقلاب روسیه»، «جزوه جونیوس: بحران در سوسیال دمکراسی آلمان»، «خطابیه به کنفرانس زنان سوسیالیست بین الملل، 1907»، «حق رای عمومی زنان و مبارزه طبقاتی» و «زن پرولتر».