سهیل آصفی
“نمی توانیم مردم را به حال خود رها کنیم و بگوییم هر کی، هر طور می خواهد بیاید بیرون. ” نیره اخوان بیطرف، عضو فراکسیون زنان و منشی کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس اسلامی ضمن بیان جمله فوق در گفتگو با “روز” تاکید می کند که باید به وضع “بدحجابی” در جامعه رسیدگی شود.
خام اخوان، با نزدیک شدن به فصل گرما، دوباره حرف از برخورد با “بدحجابی” و پوشش زنان و مردان شده است. انصار حزب الله تظاهراتی در اعتراض به “بدحجابی” اعلام کرده اند، و دوباره نگرانی از برخوردهای خیابانی با مردم بالا گرفته. چه فکر می کنید؟
من ضمن تایید این تصمیم که مقابله با پدیده های”بدحجابی” و “بی حجابی” هست…
“بی حجابی”؟ مگر می شود در جمهوری اسلامی؟
عده ای طوری بیرون می آیند که اینگونه است. من با این تصمیم نیروی انتظامی موافقم.
یعنی به شیوه “برخوردهای خیابانی”؟
نه، شیوه عملکرد نیروی انتظامی نباید “خیابانی” باشد. باید کار مداوم و مستمر کرد.
یعنی چی؟
در طول مسیر خیابان، کوچه ها…
باز “خیابان” است که!
به هر حال یک منطقه شهرداری را شامل می شود. باید عده ای که زیر نظر نیروی انتظامی هستند، تجربه دارند و کارآموزی کرده اند به اماکنی که خانم ها در آنجا کار می کنند وارد شوند. آنها را زیر نظر بگیرند.
که چه بشود؟
که اگر حجاب متناسب با “شئونات اسلامی” را رعایت نمی کنند، خیلی محترمانه تذکر دهند و این مساله را از خود مدیر بانک، بنگاه اقتصادی یا مدرسه و دانشگاه بخواهند که برای بار دوم با “بدحجابی” رو به رو نشوند. اگر “بدحجابی” نبود، مدیر آن مکان را تشویق کنند و اگر خود را اصلاح نکردند آنها را جریمه مالی کنند.
یعنی “بدحجاب” ها را “جریمه نقدی” کنند؟
مسئول جایی را که نیرویی جذب کرده که آن نیرو اصلا قواعد نظام را رعایت نمی کند جریمه نقدی کنند.
برخی از مسئولین ذیربط در جمهوری اسلامی گفته اند مساله “بدحجابی” از حیطه “فرهنگی” خارج شده و بیشتر حالت مقابله سیاسی با جمهوری اسلامی را به خود گرفته. فراکسیون زنان مجلس هم این طور فکر می کند؟
اکثریت زنان این طور نیستند. اما ممکن است عده قلیلی مامور به این کار باشند.
یعنی چه جوری؟
یعنی بابت این ماموریت خود مزدی هم بگیرند. عمله دسته ای باشند که چنین هدفی دارند.
مساله “حجاب اجباری”بحث تازه ای نیست. از همان روزهای بعد از انقلاب از سوی حاکمیت مطرح شده است ودر طول این بیست و هفت هشت سال هم تریبون های تبلیغی با در دست داشتن همه امکانات از مدارس و دانشگاهها تا رسانه های گروهی و… سعی در ترویج مساله “حجاب” داشته اند. چطور است که بعد از این مدت هنوز جمهوری اسلامی با چنین مساله ای در رابطه خود با مردم رو به روست؟
به عملکرد ما مربوط است. مردم از مسئولین و مدیران خود انتظار دارند به حرفی که می گویند عمل کنند و صادقانه برخورد کنند. اگر این اتفاق بیفتد شاید آن درجه اعلام مخالفت با نظام از طریق “بدحجابی” کاهش پیدا کند. به هر حال مردم انتظاراتی دارند که باید به آنها جواب داده شود. مساله گرانی و… بی تاثیر نیست. اگر در همه موارد درست برخورد کنیم می توانیم به شعار امسال “اتحاد ملی وانسجام اسلامی” عمل و اعتماد مردم را جلب کنیم.
چطور تا حالا “اعتماد مردم” جلب نشده؟
شاید در محدوده کارهای خودمان درست عمل نکردیم.
یعنی مردم نسبت به “حجاب اجباری” در طول این سالها اقبالی نشان داده اند؟
وقتی اقبال نشان می دهند که آن مسیری که باید نشان داده شود و حرفی که باید به عمل ختم شود، انجام بگیرد.
یعنی چه اقدامی باید انجام می گرفته که نشده؟
همان منطبق نبودن حرفها با عمل.
مثلا چی؟
به هر حال وقتی ما می گوییم باید مشکلات مردم را رفع و رجوع کرد، فردی که در پایین ترین رده یک اداره مشغول به کار است و مردم با او سر و کار دارند و می بینند کارشان را خوب راه نمی اندازد، از این اتاق به آن اتاق می فرستد، به هر حال ناراضی می شوند.
بحث ما در مورد خاص “حجاب اسلامی” بود.
بی ربط نمی تواند باشد. بالاخره وقتی رضایت مردم را حاصل نکنیم، می تواند بطور غیر مستقیم در آن ظاهر بیرونی مردم خودش را نشان دهد.
حالا اگر انتخاب پوشش به عهده خود مردم گذاشته شود چه؟
من فکر نمی کنم بشود.
چطور؟
“حجاب” از مسائل اساسی دینی ما است. چطور می شود بگوییم هر کی هر طور خواست بیاید بیرون. البته الان اینطوری شده است!
اینطوری شده؟
بله، خب نظارت ها رها شده و درست عمل نکردیم. نمی توانیم مردم را به حال خود رها کنیم و بگوییم هر کی، هر طور می خواهد بیاید بیرون!…
در جریان انقلاب سال 57 هم زنان بی حجاب و با حجاب و… همه با هم بودند…
باشد!
خب؟
همه برای تحقق اهداف اسلامی حرکت می کردند. برای استحکام و ایجاد جمهوری اسلامی. جمهوی اسلامی یعنی نظام بر اساس اسلام باشد. یکی از احکام پوشش همین بحث “حجاب” است.
پنجاه تا امضا هم جمع نشده
فرمانده نیروی انتظامی اخیرا گفته 86 درصد تهرانی ها خواستار برخورد با “بدحجابی” هستند و از طرف دیگر گفته که جامعه “بدحجاب” ها را وادار به این پوشش کرده است. تناقضی نمی بینید؟
در این 86 درصد هم زنان ما می توانند جا بگیرند و هم مردان ما هستند. آن عده ای که پوشش نامناسب دارند می تواند به دلیل درست عمل نکردن جامعه باشد.
با توجه به اینکه کشور در شرایط خاصی به دلیل مساله پرونده هسته ای” و.. به سر می برد، برخی از کارشناسان معتقدند بهتر است در شرایط فعلی دوباره به “عرصه خصوصی” زندگی مردم وارد نشد که احساس نا امنی در جامعه تقویت شود…
در اجتماعی که عرصه خصوصی نیست.
منظور، حق انتخاب نوع پوشش برای افراد جامعه است…
نه دیگر شلوار تا زیر زانو پوشیدن و روپوشی که تا بالای آرنج دست بیرون باشد.
مدتی است بخشی از پویشگران زن در یک کارزار به دنبال جمع کردن یک میلیون امضا برای تغییر قوانین تبعیض آمیز علیه زنان در ایران هستند، نظر فراکسیون زنان نسبت به این اقدام چیست؟
نه، آنکه یک میلیون امضایی نبود، پنجاه تا امضا هم تا حالا جمع نشده! تلاش کردند ولی نشد. همیشه تحت عنوان “حقوق بشر” خواسته اند از این اقدامات انجام دهند.
اینکه زنان کشور خواهان عدم تبعیض در برابر قانون نسبت به خود هستند چه؟
بحثی نیست. می توانند با ما در میان بگذارند.
“اقدام علیه امنیت ملی” از جرائم پویشگران زن کشور اعلام شده است؛از سوی دیگر در مورد مطالبات زنان، گفته شده که مثلا اگر زنی نخواهد هوو داشته باشد چه ارتباطی به امنیت ملی دارد؟
من هم فکر نمی کنم ربطی به “اقدام علیه امنیت ملی” داشته باشد.
یعنی برخوردهای اخیر با پویشگران زن را قبول ندارید؟
من باید بدانم که اصلا چه اتفاقی افتاده است که اظهار نظر کنم. اگر مطلبی دارند می توانند بنویسند به ما بدهند.