مجلسی با صندلی چرخدار
و پرستار همراه

نویسنده
حسین محمدی

» خامنه‌ای: انتخاب یزدی برای ریاست خبرگان، بجا بود

حواشی پیرامون انتخابات مجلس خبرگان هم‌چنان ادامه دارد. در حالی که آیت‌الله خامنه‌‌ای انتخاب محمد یزدی را “بجا” توصیف کرده، برخی اصول‌گرایان هم‌چنان مشغول رمزگشایی از پیام رای اعضای خبرگان به هاشمی‌رفسنجانی هستند و برخی دیگر نیز رای به محمد یزدی را پیامی برای محمدتقی مصباح‌یزدی توصیف کرده‌اند.

رهبر جمهوری‌اسلامی در دیدار با اعضای مجلس خبرگان، انتخاب یزدی را “انتخاب مناسب و بجایی” توصیف و ابراز امیدواری کرد که یزدی “از لحاظ مزاجی و آمادگی‌های گوناگون” قادر باشد به وظایفش عمل کند.

محمد یزدی هفته گذشته در رقابت با اکبر هاشمی‌رفسنجانی موفق به کسب کرسی ریاست مجلس خبرگان شده بود. در این رقابت که برای نخستین بار در تاریخ مجلس خبرگان به دور دوم کشیده شده بود، محمد یزدی ۴۷ و هاشمی‌رفسنجانی ۲۴ رای کسب کردند.

شکست هاشمی‌رفسنجانی در رقابت با محمد یزدی در حالی رخ داد که این دو پیش از این یک بار دیگر نیز بر سر کسب کرسی ریاست مجلس خبرگان با یک‌دیگر رقابت کرده بودند. اسفندماه سال ۸۷ اما اکبر هاشمی‌رفسنجانی با کسب ۵۱ رای در مقابل ۲۶ رای محمد یزدی موفق شده بود ریاست مجلس خبرگان را در دست گیرد.

هاشمی‌رفسنجانی پس از اعلام نتیجه این انتخابات از اظهارنظر درباره آن خودداری کرده. با این حال صادق زیباکلام، تحلیل‌گر مسایل سیاسی، یک روز پس از برگزاری انتخابات طی یادداشتی در روزنامه شرق جمله‌ای از هاشمی‌رفسنجانی نقل کرده که به ادعای زیباکلام پس از مشخص شدن نتیجه انتخابات هیات‌رییسه خبرگان بیان شده. زیباکلام نوشت: “ایشان بعد از اعلام نتایج انتخابات دیروز فقط یک جمله گفتند «نمی‌توانستم و نتوانستم ساکت بنشینم. با پاگذاشتن بر ۸۰ سال آبرو و حیثیت سیاسی‌ام، به آخرین وظیفه و تکلیفم برای انقلاب و نظام عمل کردم»”.

اصول‌گرایان اما هم‌چنان عدم اعتماد به هاشمی رفسنجانی از سوی اعضای مجلس خبرگان برای تصدی پست ریاست این مجلس را ناشی از عمل‌کرد وی در زمان اعتراض‌ها به نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۸۸ می‌دانند. خبرگزاری دانشجو - وابسته به خبرگزاری فارس در این زمینه نوشت: “رأی خبرگان رهبری به هاشمی این پیام را داشت که نمایندگی وضعیت موجود توسط هاشمی و اظهارنظرهای وی همچنان ظرفیت‌های منفی او را حتی در بین خبرگان ملت نیز در حد بالایی افزایش داده است. رأی خبرگان رهبری به آیت‌الله محمد یزدی که در ایام فتنه تمام‌قد در مقابل فتنه ایستاد در برابر «نه» به هاشمی که آن را همراهی کرد نمودی از وضعیت جامعه در برابر وی و همفکرانش در عرصه مدیریتی کشور است”.

مساله‌ای که پیش از این مورد اشاره روزنامه کیهان هم قرار گرفته بود: “هاشمی در آن سال‌ها - قبل از فتنه سال ۸۸- توانسته بود ابتدا اعتماد ۴۱ نفر و سپس ۵۱ نفر از اعضای مجلس خبرگان را کسب کند. اما هم‌سویی شگفت‌انگیز و تاسف بار وی با فتنه‌گران سبز که ادعای تقلب را محملی برای براندازی کرده بودند، موجب سلب اعتماد مجلس خبرگان شد چرا که فتنه‌گران علنا شعار می‌دادند: انتخابات بهانه است- اصل نظام نشانه است”.

تحلیل‌گر کیهان ادامه داد: “به نظر می‌رسد آن‌چه همچنان مطالبه دل‌سوزان از جمله در مجلس خبرگان از آقای هاشمی است، مرزبندی صریح با فتنه‌گرانی است که صراحتا از حذف جمهوری اسلامی و ولایت فقیه و اصل نظام سخن گفتند؛ این در حالی است که برخی اطرافیان آقای هاشمی- نظر فائزه هاشمی- صراحتا از دوستی با اعضای بهاییان و سازمان مجاهدین خلق (منافقین) سخن می‌گویند”.

هم‌ زمان وب‌سایت نامه‌نیوز، نزدیک به اصول‌گرایان، با اشاره به انتخاب محمد یزدی، نوشت که چنین انتخابی حاوی “پیام روشنی به جریان اصول‌گرایی و آیت‌الله مصباح‌یزدی” بوده: “با توجه به اختلاف سلیقه دو آیت‌الله یزدی در نحوه رسیدن به وحدت می‌توان حدس زد که آیت‌الله مصباح یزدی، رای خود در مجلس خبرگان را به گلدان فردی به غیر از شیخ محمد یزدی انداخته است. رئیس موسسه امام خمینی بهتر از هرکس دیگری می‌دانست که ریاست آیت‌الله یزدی بر مجلس خبرگان، یعنی تغییر در زمین بازی وحدت اصول گرایی و این به معنای به پایان رسیدن رویای اعضای جبهه پایداری برای ریاست آیت‌الله مصباح یزدی بر جریان اصول گرایی است”.