اسفندیار صفاری
علی اکبر باغانی دبیرکل کانون صنفی معلمان دیروز در مدرسه دستگیر شد. دستگیری وی در دومین روز تحصن فرهنگیان در مدارس صورت گرفت. قبل از علی اکبر باغانی، شش فرهنگی دیگر در تهران و چند شهردیگر دستگیر شده بودند.
ساعت 9 صبح دیروز ماموران لباس شخصی به مدرسه راهنمایی “رشد” واقع در منطقه 7 تهران مراجعه و علی اکبر باغانی را در حال گرفتن امتحان از دانشآموزان دستگیر کردند. گزارش های منتشر شده حاکی است که ماموران هنگام بازداشت دبیر کل کانون صنفی معلمان برگهای به عنوان حکم جلب به وی نشان داده اند.
همزمان کانون صنفی معلمان ایران اعلام کرد روزهای یک شنبه و دوشنبه چندین معلم دیگر در شهرهای مرند، خمینی شهر، اسلامشهر و مرند دستگیر شدند.
روزهای چهارشنبه و شنبه نیز شش معلم در تهران پس از احضار به دادگاه انقلاب روانه زندان اوین شدند. حمید پوروثوق نایب رییس کانون صنفی معلمان، علی رضا اکبری نبی، محمود باقری، محمد تقی فلاحی، علی اصغر منجبی و محمد رضا رضائی شش معلمی هستند که پس از مراجعه به دادگاه انقلاب روانه اوین شدند.
در شهرستان همایون شهر نیز چهار تن از معلمان به اسامی مجتبی ابطحی، عبدالرسول عمادی، نورالله برخوردار و حمید مجیری به دنبال احضار تلفنی بازداشت شدند.
خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا نیز دیروز از تحصن سراسری معلمان گزارش داد و نوشت: “اخبار و اطلاعات دریافتی حاکیست تعدادی از معلمان امروز از رفتن به سر کلاسهای درس خودداری کردهاند و منابع خبری نیز از دستگیری تعدادی دیگر از جمله علیاصغر منتجبی، محمدتقی فلاحی، محمدرضا رضایی، سید محمود باقری، علیرضا اکبری، حمید پور وثوق و علی اکبر باغانی، دبیرکل کانون صنفی فرهنگیان گزارش میدهند”.
این خبرگزاری همچنین به نقل از سید مجتبی قریشیان عضو هیات مدیره کانون صنفی معلمان ایران، خبر داد که در شهرهای اراک، کرمان و مناطق غرب و شمالی کشور نیز معلمان از حضور در کلاس درس خودداری کرده اند.
در شهرستان خمینی شهر نیز به دنبال دستگیری چند معلم بیش از 2 هزار معلم دست به تجمع اعتراض آمیز زدند و تا ساعت 23 شب دوشنبه برای آزادی همکاران خود تجمع را ادامه دادند. اعتراض معلمان به حدی بود که مقام های شهرستان خمینی شهر ناگزیر شدند مجتبی ابطحی، عبدالرسول عمادی، نورالله برخوردار و حمید مجیری، چهار معلم دستگیر شده را آزاد کنند. معلمان پس از آزادی در میان همکاران خود حاضر شدند و اعلام کردند در صورتی که خواسته هایمان بر آورده نشود بند دوم بیانیه 10 فروردین را اجرا خواهیم نمود و ادامه اعتراضات در اردیبهشت ماه را عملی می کنیم.
در همین حال کانون صنفی معلمان گفتگویی با یکی از معلمان همدانی بازداشت شده را منتشر کرده است که در آن شرایط بازداشتگاه معلمان همدانی بسیار نامناسب توصیف شده است. بر همین اساس معلمان همدانی در طی دوره بازداشت با مواردی چون چشم بند، دستبند، سلول انفرادی و فشار برای دادن تعهد مواجه بوده اند. معلمان همدانی اما از دادن تعهد سرباز زده و به بازجویان گفته اند که کار غیر قانونی انجام نداده اند تا به خاطرش تعهد بدهند.
ابلاغیه های تهدید آمیز
بازداشت و سرکوب فرهنگیان در حالی شدت گرفته است که روزهای یک شنبه و دوشنبه بسیاری از معلمان به دعوت شورای صنفی معلمان سراسر کشور که بیش از 30 تشکل صنفی معلمان در آن عضویت دارند، از رفتن به کلاس درس خودداری کردند.
وزارت آموزش و پرورش نیز با صدور ابلاغیه های تهدید آمیز از سوی ادارات تابعه خود، برای خنثی کردن اعتراضات معلمان وارد گود شد.
کانون صنفی معلمان ایران هم مفاد یکی از این ابلاغیه ها که از سوی آموزش و پرورش اسلامشهر به مدیران مدارس ابلاغ شده منتشر کرد.
در ابلاغیه رییس آموزش و پرورش اسلامشهر از مدیران مدارس خواسته شده تا “با معلمان متحصن برخورد قاطع”کنند.
در این دستور تاکید شده “همکاران متحصن باید هر چه زودتر از مدرسه خارج شوند و حق حضور در اموزشگاه را ندارند و از فردا سرایدار مدرسه از حضور آنها در آموزشگاه ممانعت به عمل آورد”.
رییس آموزش و پرورش اسلامشهر در عین حال کلیه معلمان متحصن را از کار تعلیق و اعلام کرد: “معلمین متحصن از فردا هیچگونه سمتی در مدرسه ندارند و ابلاغ آنها لغو خواهد شد”.
همچنین از مدیران مدارس خواسته شده تا “رئیس انجمن اولیاء مدارس هر چه سریعتر به مدرسه دعوت شده و با تنظیم شکایت علیه معلمین متحصن، به عنوان مدعی العموم علیه معلمین به علت عدم حضور در کلاس شکایت کرده و شکایت خود را جهت رسیدگی تحویل مراجع قضایی” دهند. علاوه براین رییس آموزش و پرورش اسلامشهر معلمان را تهدید کرده که” نیروهای گشت نامحسوس حراست اداره بر تمام مدارس شهرستان اشراف کامل خواهند داشت تا مستقیماٌ با معلمین برخورد نمایند و اسامی معلمین را به نیروهای امنیتی گزارش کنند”.
رییس آموزش و پرورش اسلامشهر در نامه خود به مدیران مدارس از معلمان متحصن و معترض با نام “معلمان متخلف” نامبرده و خواستار انتقال معلمان متحصن از سوی مدیران به پارکینگی در اسلامشهر و حراست از مدارس شده است.
بعد از ظهر یک شنبه نیز اداره آموزش و پرورش اسلامهر دستورات تهدید آمیز دیگری به مدارس ابلاغ کرد. از جمله اینکه: “معلمینی که نام آنها به اداره ارسال شده از گرفتن یک ثانیه اضافه کار در سال تحصلیلی آینده محروم هستند… اداره از شرکت افراد فوق در کلاسهای ضمن خدمت فرهنگیان جلوگیری خواهد کرد و حق ثبت نام در هیچ کلاسی را ندارند”.
در بخش دیگری از این دستور خطاب به مدیران مدارس اعلام شد: “با توجه به بخشنامه وزارتخانه افراد فوق نمی تواند برای ادامه تحصیل در دانشگاه ها از سهمیه فرهنگیان و آموزش و پرورش استفاده نمایند و از سایر خدمات نیز محروم می شوند”.
رییس آموزش و پرورش اسلامشهر مدیران مدارس را نیز تهدید کرده است: “مدیرانی که اسامی متحصنین خود را ارسال نکرده اند فردا به جایشان سرپرست و جایگزین ارسال خواهد شد”.
به گفته نزدیکان تشکل های صنفی معلمان، براساس دستور وزارتخانه، سایر ادارات آموزش و پرورش نیز در روزهای یک شنبه و دوشنبه دستورها و ابلاغیه های مشابهی برای مدیران مدارس ارسال کردند.