چند روز پیش از آغاز نشست سران کشورهای عضو جی 8 در ژاپن، بازار سخنان ضد و نقیض درباره ایران داغ بود. جورج بوش، رئیس جمهور آمریکا پیش از آنکه برای آخرین بار راهی نشست جی 8 شود، روز دوم ژوئیه در یک کنفرانس مطبوعاتی ضمن تأکید مجدد بر ارجح دانستن راه حل سیاسی بلافاصله از” قرار داشتن همه گزینه ها بر روی میز”
سخن گفت. با اینهمه معلوم نبود منظور جورج بوش از ایراد این سخن تشویق اسرائیل و ایهود اولمرت برای حمله به تأسیسات اتمی ایران بود یا نه.
از قرائن چنین پیداست که دولت آمریکا چندان عجله ای در باز کردن” جبهه سوّم” (پس از افغانستان و عراق) ندارد. آدمیرال مایکل مالن رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا روز چهارشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی اظهار داشت:” این منطقه از جهان به شدّت بی ثبات است لزومی ندارد بی ثبات ترش کنیم “. به گزارش مطبوعات چند هفته پیش حتی وزارت امور خارجه آمریکا، پس از حدود سی سال قطع رابطه سیاسی میان دو کشور، اعلام کرد که در نظر دارد دفتری به منظور حفاظت از منافع آمریکا در تهران باز کند.
پس از آخرین دیدار اولمرت از واشینگتن جوّ تنش دوباره شدّت گرفت. مسئولین آمریکا آشکارا از بی تابی اسرائیل ابراز نگرانی می کنند. یکی از خواسته های صریح اسرائیل از واشینگتن اینست که به هواپیماهای اسرائیلی اجازه عبور از فضای عراق برای حمله به ایران را بدهد. آدمیرال مالن وقتی چهارشنبه در کنفرانس مطبوعاتی شرکت کرد تازه از اسرائیل برگشته بود امّا هنگامی که نمایندگان وسائل ارتباط جمعی آمریکا، با استناد به گفته های منابع ناشناس از او درباره” افزایش احتمال” حمله اسرائیل به ایران پیش از پایان سال پرسیدند، حاضر نشد در این باره هیچ توضیحی بدهد.
از آن طرف ایران هم یکی به نعل و یکی به میخ می زند. فرمانده سپاه پاسداران انقلاب، سردار محمد علی جعفری در پاسخ به تهدیدات اسرائیل اظهار داشت که جمهوری اسلامی به تلافی این حمله می تواند تنگه هرمز یعنی مسیر اصلی صادرات نفت را ببندد که البته فرمانده ناوگان پنجم آمریکا، کوین کاس گریف هم در جواب اظهار داشت که این ”حرکت جنگ طلبانه” از سوی آمریکا بی پاسخ نخواهد ماند.
از طرف دیگر منوچهر متّکی، وزیر امور خارجه آمریکا که اکنون در نیویورک به سر می برد در مصاحبه ها نرمش نشان می دهد:” ما به ظرفیت های تازه توجّه داریم و امکان می دهیم که بتوان به یک راه حلّ چند جانبه دست یافت “. به گفته متّکی تهران در حال ” بررسی” بسته پیشنهاد همکاری غرب است و نوید داد که “ به زودی پاسخ می دهیم “؛ بسته مذکور روز 14 ژوئن توسط خاویر سولانا، دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا تسلیم تهران شد.
وزیر امور خارجه ایران درباره فورمول موسوم به ”توقّف در ازای توقّف” که از سوی ایران ارائه شده است سخنی نگفت. مطابق این فورمول شورای امنیّت سازمان ملل، در ازای تعلیق موقّت برنامه غنی سازی اورانیوم از سوی ایران تعدادی از تحریم هایش را معلّق خواهد کرد تا مذاکرات بتواند در شرایطی مناسب انجام گیرد.
به گزارش خبرگزاری فرانس پرس جان سوآرز، سفیر انگلیس در سازمان ملل روز چهارشنبه اظهار داشت:” تهران به زبان تازه ای سخن می گوید ولی ما هنوز نمی دانیم منظورش چیست”.امّا زلمای خلیل زاد، سفیر آمریکا در سازمان ملل با این مسئله برخوردی محتاطانه دارد که این خود حاکی از وجود گرایشات متناقض درون دولت آمریکاست:
” باید صبر کرد و دید آیا واقعاً تغییری رخ داده یا اینکه این ماجرا تلاشی است برای پنهان کردن چهره ستیزه جوی سیاست ایران”.
منبع: لوموند 5 ژوئیه