ناناز اویسی
طرح مبارزه با بدحجابی به دانشگاه شیراز کشیده شد ومسئولان دانشگاه با نصب آئین نامه ای در خوابگاه پسران شهید مفتح دانشگاه شیراز موجب شدند تا دانشجویان به صورت گسترده دست به اعتراض بزنند. 2500 دانشجو از یک شنبه شب تا بعد از ظهر روز گذشته با برگزاری تجمعی اعتراضی خواستار برکناری رئیس دانشگاه شدند.
آغاز ماجرا
بر اساس گزارش شاهدان عینی، دانشجویان اعتراض خود رااز آنجا آغاز کردند که مدیریت دانشگاه به نصب آییننامه و مقررات جدید در تابلوهای خوابگاه پسرانه شهید مفتح دانشگاه شیراز اقدام کرد. بر اساس این آیین نامه محدودیت های جدیدی برای نوع پوشش و رفت و آمد دانشجویان در نظر گرفته شده بود.از جمله این محدودیتها برای دانشجویان پسر، می توان به محدودیت در پوشش و عدم استفاده از شلوارک و رکابی به عنوان لباس راحتی در راهروها و محوطه خوابگاه و همچنین ممنوعیت ورود و خروج به خوابگاه از ساعت 23 الی 5 صبح، اشاره کرد.همچنین بر اساس مقررات جدید، ورود میهمانان و همراهان دانشجویان به خوابگاه ممنوع شده و نگهبانان حق دارند، بدون اجازه و به طور سرزده به اتاقهای دانشجویان وارد شوند.
پس از نصب این آییننامه در خوابگاه پسرانه شهید مفتح دانشگاه شیراز، دانشجویان اعتراضات خود را از ساعت 20 شب با شکستن تابلوهای نصب شده آغاز کردند. تجمع دانشجویان از ساعت 30⁄22 در محوطه خوابگاه وارد مرحله جدیتری شد و رفته رفتهبر تعداد معترضین افزوده شد. دانشجویان که بعد از مدتی تعدادشان به 2 هزار نفر رسیده بود، بعد از نیم ساعت در حالی که شعارهای “دانشجو میمیرد، ذلت نمیپذیرد” ، “مدعی عدالت،خجالت خجالت”، “اینجا پادگان نیست” ، “صادقی، صادقی، استعفا، استعفا” سر می دادند به محوطه پردیس ارم رسیدند و با حلقه زدن به دور میدان پشت در ورودی دانشگاه، نزدیک سه ساعت تجمع کردند.
در ساعت 30⁄1 بامداد دوشنبه دکتر صادقی رئیس دانشگاه وارد محوطه کوی دانشگاه شیراز شد اما دانشجویان با شعارهای پی در پی و خواندن سرود، اجازه سخنرانی را به وی ندادند و پس از حدود نیم ساعت به خوابگاهها بازگشتند.
تجمع دوم: خواسته ها
دانشجویان دانشگاه شیراز تجمع خود را از ساعت 10 صبح روز گذشته از سر گرفتند. دانشجویان معترض با سر دادن شعارهای قبلی خواستار برکناری محمد صادقی از ریاست دانشگاه شدند.
این دانشجویان خواستههای خود را در 11 بند تنظیم کردند که خبرگزاری ایلنا این 11 مورد را به شرح زیر گزارش داده است:
1- استعفای مسوولان دانشگاه به دلیل عدم کفایت و ناامن کردن محیط دانشگاه
2- لغو کلیه محدودیتهای اعمالشده به دانشجویان اعم از دختر و پسر از جمله حساسیتهای بیجا نسبت به پوشش خواهران، حفظ و احترام به حریم شخصی دانشجویان
3- بهبود وضعیت نابسامان و نامطلوب خوابگاههای دانشگاه
4- بهبود امکانات رفاهی در خوابگاههای دانشجویی پسران و دختران
5- بهبود کیفیت و اصلاح وضعیت نابسامان سلف سرویس
6- جلوگیری از تکصدایی شدن دانشگاه و آزادسازی کلیه فعالیتهای فرهنگی، صنفی، اجتماعی و سیاسی
7- بهبود وضعیت نابسامان علمی دانشگاه و افزایش امکانات پژوهشی
8- تعویض ناوگان فرسوده حمل و نقل و بهبود وضعیت سرویسدهی و افزایش ساعات کار سرویسها
9- 24 ساعته شدن کتابخانههای دانشگاه و امکاناتسازی متناسب با تعداد دانشجویان
10- اصلاح نحوه برخورد دستگاههای نظارتی اعم از حراست، کمیته انضباطی و انتظامات
11- ایجاد فضای امن و آرام با جلوگیری از حضور بینمود مسوولان حراست و انتظامات و حفظ حریم خوابگاه خواهران.
دانشجویان در تجمع دوم همچنان به تکرار شعار و سرود پرداختند و خواسته های خود را اعلام کردند تا اینکه برای بار دوم رئیس دانشگاه در جمع دانشجویان حاضر شد
به گزارش خبرنگار ایلنا از شیراز،«محمد صادقی» ، رئیس دانشگاه شیراز، در پاسخ به خواستههای دانشجویان اظهار داشت: “استعفا برای من شیرین است، اما ممکن است استعفای من قبول نشود. قصد دارم جلسات متعددی با شما برگزار کنم و اولویتهای مشکلاتتان را با نظرسنجی از بین خودتان تعیین کنم.” اما این سخنان صادقی باعث شد تا دانشجویان شعار “نظرسنجی گزینشی” را سر دهند.
رییس دانشگاه شیراز در ادامه در مورد لغو کلیه محدودیتهای اعمال شده و حساسیتهای نابجا نسبت به پوشش دختران دانشجو که یکی از درخواستهای دانشجویان دانشگاه شیراز بود، گفت: “محدودیتها در اختیار ما نیست و ما با محدودیتهای خارج از چارچوب قانون مخالفیم و سعی داریم تنها قانون را رعایت کنیم.” این بخش از صحبتهای رییس دانشگاه نیز با شعار “سفسطه سفسطه” از سوی دانشجویان پاسخ داده شد.
صادقی در ادامه سخنان خود در مورد ورود مأموران حراست دانشگاه به حریم دانشجویان، گفت: “هیچ شخصی حق دخالت در حریم شخصی دانشجوها را ندارد.” وی، ورود مأموران حراست به خوابگاههای دانشجویی به طور سرزده را کار خطرناکی دانست و افزود: “این موضوع از دید من اشکال دارد.” اما دانشجویان در این لحظه شعار “دروغه دروغه” را سر دادند.
رییس دانشگاه شیراز در ادامه در مورد بهبود وضعیت رفاهی این دانشگاه، گفت: “ما نسبت به وضعیت نامطلوب خوابگاه حساس هستیم و قصد داریم در آینده اولویتهای شما را دستهبندی کنیم.” دانشجویان مجدداً شعار استعفا، استعفا، را سر دادند و خواستار استعفای رییس دانشگاه شدند.” در این هنگام یکی از دانشجویان گفت: “شما برای برگزاری جشن ثقلین که یکی از جشنهای مذهبی است، 300 میلیون تومان خرج کردید، این در حالی است که وضعیت رفاهی و سیستم سرمایش دانشجویان تنها با 250 میلیون تومان قابل حل است.” صحبت این دانشجو با حمایت دانشجویان حاضر در تجمع همراه شد.
رییس دانشگاه شیراز در ادامه در خصوص وضعیت سلفسرویس این دانشگاه، اظهار داشت: “بسیاری از مشکلات شما را قبول دارم، سال گذشته و امسال برنامههایی را به طور جدی پیگیری کردیم و قصد داریم در آینده با هماهنگی ارگانهای مربوطه، مواد اولیه غذاها را تغییر دهیم.”
دانشجویان متحصن در ادامه آزادسازی فضای دانشگاه و جلوگیری از تکصدایی دانشگاه را خواستار شدند.
صادقی خاطرنشان کرد: “محیط دانشگاه باید محیط تضارب آرا باشد و دیدگاه دانشجویان در یک تعامل علمی و بدون فرقهگرایی مورد توجه قرار گیرد و همه فعالیتها باید در چارچوب قانون اجرا شود.” این بخش از سخنان صادقی با شعار “انجمن اسلامی، انجمن اسلامی” همراه شد.
یکی از دانشجویان متحصن گفت: “مدیریت دانشگاه شیراز شش ماه پیش انجمنی تحت عنوان انجمن اسلامی دانشگاه شیراز راهاندازی کرده و از انجمن اسلامی اصلی دانشگاه شیراز خواسته است تا نام خود را تغییر دهد و تا زمانی که نام این نهاد تغییر نکند، انجمن اجازه فعالیت ندارد.”
در ادامه این تحصن، یکی از دانشجویان خطاب به رییس دانشگاه شیراز، گفت: “شما حتی اجازه نمیدهید انجمن اسلامی فعالیت کند، با این وجود باید هم منتظر چنین برخوردی باشیم.” وی با بیان اینکه اعتراض به جداسازی سرویسهای حملونقل دختران و پسران یکی دیگر از درخواستهای دانشجویان است، گفت: “دختران در گذشته امنیت نداشتند.”
در پایان این تحصن، دانشجویان اعلام کردند که اگر به خواستههای صنفی آنها پاسخی داده نشود، همچنان به اعتراض خود ادامه خواهند داد.
پیشینه طرح
وضع مقررات جدید در دانشگاه شیراز بر اساس مرامنامه اخلاقی دانشجویان انجام گرفته که برای اولین بار در 15 بهمن سال 84 توسط دانشگاه تهران تدوین شد و الگوهای اخلاقی، رفتاری و پوششی را در بر می گیرد. اگر چه این طرح در دانشگاه تهران عملی نشد اما از سال گذشته مسئولان دانشگاههای دیگری از جمله سهند تبریز، علامه طباطبایی، هنر، صنعتی شاهرود، شیراز، شهرکرد، تربیت معلم تهران و مازندران با الگوبرداری از دانشگاه تهران، به صورت جدی به اعمال مقررات محدود کننده پرداختند.
اجرای این طرح از طرف دانشگاهها به حراست دانشگاه ها محول شده است.