علاقه خامنه ای به تداوم
شعارهای احمدی‌نژادی

بهروز صمدبیگی
بهروز صمدبیگی

» تاکید رهبر بر "اقتصاد مقاومتی" و "ما می‌توانیم"

رهبر جمهوری اسلامی در دوران ریاست جمهوری حسن روحانی بارها به دولت توصیه کرده که “اقتصاد مقاومتی” را جدی بگیرد و تولید داخلی و بی‌نیازی از واردات را مد نظر قرار دهد. این توصیه‌ها در زمان محمود احمدی‌نژاد هم سابقه داشت و تبدیل به یکی از اهداف و شعارهای مشترک رییس‌جمهوری اسلامی و رهبر شده بود. حالا آیت‌الله خامنه‌ای باز از مسوولان خواسته مسئله “ما می‌توانیم” را در عمل به مردم نشان بدهند. “ما می‌توانیم” یکی از شعارهای مورد علاقه احمدی‌نژاد بود که توسط حامیان و هواداران او نیز تکرار می‌شد. گویا پس از انتخابات ریاست جمهوری ۸۸ که رهبری به صراحت از تمایل خود به ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد خبر داده بود٬ همچنان سیاست‌های رییس‌جمهوری سابق را در زمینه خودکفایی‌های غیرعلمی و زیان‌آور مانند تولید بنزین‌های آلوده بیشتر می‌پسندد.

 

شعار محبوب رهبر و احمدی نژاد

وبسایت رسمی آیت‌الله خامنه‌ای متن سخنان او در دیدار با اعضای ستاد بزرگداشت روز ملی مهندس را منتشر کرده که در آن گفته: “کاری کنید که محصولات و تولیدات جوان‌های با استعداد، مؤمن، توانا و بعضاً نابغه کشور مقهور واردات نشود.”

او همچنین با تاکید بر اینکه “با تکرار زبانی اقتصاد مقاومتی هیچ اتفاقی نمی‌‌افتد” گفته است: “باید تلاش کنید در بخش‌های مختلف کشور مسئله «ما می‌توانیم» را در عمل به مردم نشان دهید و با شناخت خلأها و نیازهای کشور، به سمت انجام کارهای نکرده و زمین مانده بروید”.

همزمان وبسایت رهبر جمهوری اسلامی با مرور توصیه‌های اقتصادی او یادآوری کرده که در یک سال و نیم گذشته٬ آیت‌الله خامنه‌ای ۲۱ بار در جلسات عمومی و چندین بار در جلسات خصوصی بر “توجه به ظرفیت‌های درونی کشور و استعدادهای ملت ایران” تاکید کرده است.

خامنه‌ای در همان مراسم تنفیذ روحانی هم عنوان کرد که “آنهائی که دل به بیرون ظرفیت ملت ایران می بندند، وقتی با یک چنین مشکلاتی [فشار و تحریم] مواجه شوند، خلع سلاح خواهند شد.” سپس بارها و به مناسبت‌های مختلف سیاست مدنظر خودش را که “اقتصاد مقاومتی” نامیده شده٬ تبلیغ و تجویز کرد. از جمله در تیر ماه امسال گفت: “به مسئولین دولت عرض میکنم: اقتصاد مقاومتی را جدّی بگیرید. خب، رئیس جمهور محترم گفتند، مسئولین دیگر هم کم‌وبیش اظهار کرده‌اند، گفته‌اند، منتها باید عمل کرد… در اقتصاد مقاومتی تکیه بر تولید داخلی است، بر استحکام بنیه‌ی درونیِ اقتصاد است.”

او در دی ماه و بهمن ماه هم سه بار به صراحت اشاره کرد که ایران نباید در برابر تحریم‌ها آسیب‌پذیر باشد: “ازجمله‌ی بزرگترین مسئولیّتهای مسئولین کشور همین است که کاری کنند اگر دشمن دلش نخواست تحریم را بردارد، به رونق کشور و پیشرفت کشور و رفاه مردم ضربهای وارد نشود. […] اگر در کشور اقتصاد مقاومتی باشد، هیچ‌کدام از این تکانه‌های بین‌المللی نمیتواند به زندگی مردم آسیب وارد کند. اقتصاد مقاومتی یعنی این.”

این سخنان همسویی کامل با سیاست‌های محمود احمدی‌نژاد دارد که قطع‌نامه‌های بین‌المللی و تحریم‌ها علیه ایران را بی‌ارزش و ناکارآمد می‌دانست و تحریم را موجب شکوفایی اقتصاد کشور معرفی می‌کرد. از جمله مشابهات‌های رییس‌جمهوری سابق و رهبری٬ علاقه به شعار “ما می‌توانیم” است که یادآور چنین روحیه‌ای است و در شبکه‌های مجازی هم به دستاویزی برای هجو و طنز احمدی‌نژاد تبدیل شده بود(عکس). هواداران احمدی‌نژاد از این شعار برای تبلیغ او استفاده بسیار کردند تا جایی که به چشم رسانه‌های خارجی هم آمد و آن را گرته‌برداری شده از شعار انتخاباتی باراک اوباما دانستند.

استفاده دولت سابق از این شعار تا آنجا پیش رفت که در افتتاح برخی پروژه‌ها از بنرهایی با عکس احمدی‌نژاد و شعار “ما توانستیم” استفاده کردند[عکس [

این شعار آن قدر یادآور احمدی‌نژاد و سیاست‌هایش شده بود که خرداد ماه امسال وقتی از زبان حسن روحانی عنوان شد و به عنوان تیتر در وبسایت رسمی رییس‌جمهوری به کار رفت٬ خیلی زود از سوی مسوولان وبسایت تغییر پیدا کرد.

 

بدر و خیبری که شعب ابی‌طالب بود

“اصلاح الگوی مصرف”، “همت مضاعف، کار مضاعف” ،”جهاد اقتصادی”، “تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی”، “حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی” و “اقتصاد و فرهنگ، با عزم ملی و مدیریت جهادی” عنوان شعارهایی است که آیت‌الله خامنه‌ای در ۶ سال اخیر برای نامگذاری سال‌ها انتخاب کرده است؛ شعارهایی که همگی اقتصادی‌اند و از نگاه ویژه رهبر جمهوری اسلامی به اقتصاد در دوران تقابل با غرب حکایت می‌کند.

او در شهریور ماه ۱۳۸۹ نیز از مفهومی به نام “اقتصاد مقاومتی” پرده‌برداری کرد که در همان سال و در مجموع سخنرانی‌هایش ۵۰۹ بار تکرار شد. رهبر جمهوری اسلامی، از آن پس تاکنون هزاران بار به اقتصاد مقاومتی یا اقتصاد مقاوم اشاره و آن را به عنوان یکی از الزامات سیاست راهبردی کشور به مسوولان ابلاغ کرده است. او در تعریف این مفهوم گفته است: “اقتصاد مقاومتی یعنی آن اقتصادی که در شرایط فشار، در شرایط تحریم، در شرایط دشمنی ها و خصومت های شدید می تواند تعیین کننده رشد و شکوفایی کشور باشد.”

در مهر ماه ۱۳۹۰ هم که محمود احمدی‌نژاد از مردم خواست در سه ماه آینده برای خرید کالاهای غیرضروری به بازار نروند، مطالبه آیت‌الله خامنه‌ای از دولت این بود که “در محصولاتی که مشابه داخلی دارد، مطلقاً ممنوع بشوند که از خارج چیزی وارد نکنند.”

او در تمام سال‌های ریاست جمهوری احمدی‌نژاد که تقابل با غرب ایران را به دشواری‌های متعدد اقتصادی دچار کرده بود٬ بیشتر و بیشتر به مقاومت و سازندگی در داخل تاکید و توصیه می‌کرد. آیت‌الله خامنه‌ای در سال ۹۱ حتی اعتراف رییس بانک مرکزی را که وضعیت ایران را مشابه محاصره در شعب ابی‌طالب توصیه کرده بود٬ زیر سوال برد و گفت: “بر خلاف تصور و تحلیل های جبهه استکبار، نظام جمهوری اسلامی امروز نه تنها در شرایط شعب ابی طالب نیست بلکه در شرایط بدر و خیبر قرار دارد.”