نارضایتی مرتضوی از دادگاه غیرعلنی

نویسنده
فیروزه متین

» جلاد مطبوعات به اتهام فساد مالی محاکمه شد

سعید مرتضوی، قاضی مشهور به “جلاد مطبوعات” که هم اکنون با انبوهی از اتهامات از جمله معاونت در قتل، فساد اقتصادی از طریق تحصیل مال نامشروع، پولشویی و رانت خواری مواجه شده، دیروز در تهران دادگاهی شد و از اینکه دادگاه رسیدگی کننده به اتهامات اش غیر علنی برگزار شد، ابراز نارضایتی کرد.

بنا به نوشته روزنامه شرق، او یک روز پیش از رفتن به دادگاه، اعلام کرده بود که در دادگاه، مفصل از خودش دفاع خواهد کرد و به اتهامات پاسخ خواهد داد. تاکیدی که برخی را با این گمانه همراه کرد که وی برای رهایی از اتهامات اش قصد افشاگری علیه باندهای قدرتی را دارد که با آنها همکاری کرده است.

وی به شرق گفته بود: “من دفاع مفصلی امروز با اسناد و مدارک دراین‌باره خواهم داشت. اما یک درخواست هم همراه با لایحه‌ای به رئیس دادگاه دادم که وقتی که این پرونده برمبنای گزارش تحقیق‌وتفحص مجلس است در صحن علنی قرائت شده و کل اسناد و مدارکی که در این رابطه بوده در رسانه‌ها وسایت‌ها منتشر شده و درباره کیفرخواست هم آقای ترک‌همدانی به‌عنوان وکیل شاکیان مصاحبه کرده است، به نظرم موضوع محرمانه‌ای باقی نمانده که دادگاه غیرعلنی برگزار شود. بنابراین من اصرار کردم که براساس ماده ۱۸۸ قانون آیین دادرسی کیفری که اصل بر علنی‌بودن جلسه دادگاه است دادگاه علنی برگزار شود”.(لینک)

مرتضوی قبل از رفتن به دادگاه در حالی تلویحا تهدید به افشاگری کرده بود که روزگذشته و پس از حضور او در دادگاه، اعلام شد که جلسه دادگاه غیر علنی برگزار شده است.

او پس از خروج از جلسه دادگاه و در حالی که در کانون توجه خبرنگاران قرار گرفته بود، گفت: “قاضی محمدی‌کشکولی رئیس شعبه ۷۹ دادگاه کیفری استان تهران تقاضای ما را مبنی بر برگزاری علنی دادگاه رد کرد. جلسه امروز در رابطه با رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری در پرونده تامین اجتماعی بود. جلسه بعدی دادگاه روز دوشنبه - ۷ اردیبهشت ماه - برگزار می‌شود و به موضوع پرونده کهریزک پرداخته خواهد شد”.

او افزود: “مواردی که امروز در جلسه مطرح شد درباره تامین اجتماعی و گزارش تحقیق و تفحص مجلس بود که در صحن علنی قرائت شده بود، البته این گزارش در اکثر رسانه‌ها منتشر شد و اتهامات ناروایی به بنده نسبت داده شد. این از حقوق ماست که دادگاه به صورت علنی برگزار شود. اگر وکیل شکات در پرونده تامین اجتماعی و مسئولین تحقیق و تفحص دلیلی دارند تا در دادگاه در حضور مطبوعات این شکایت را مطرح کنند ما هم می‌خواهیم در جلسه علنی پاسخ آنها را دهیم”.

او شکایت کرده است “حالا که نوبت ماست و می‌خواهیم دفاع کنیم چرا دادگاه را غیرعلنی می‌کنید؟ ما می‌خواهیم این شبهه‌ها رد شود و درس عبرتی شود که افراد اگر چهار صباحی با دروغ موج سواری می‌کنند، روز دادگاه روز رسوایی آنها باشد”.(لینک

پیش از این اعلام شده بود که سعید مرتضوی در پرونده کهریزک علاوه بر اتهام “مشارکت در بازداشت غیرقانونی”، اتهام دیگری نیز مبنی بر “معاونت در تنظیم گزارش خلاف واقع از طریق امر یا ترغیب ماموران مربوطه به تنظیم گزارش خطاب به خود” داشته که شعبه ۷۶ دادگاه کیفری استان تهران در همین رابطه سعید مرتضوی را به پرداخت ۲۰۰ هزار تومان جزای نقدی محکوم کرده است.

شعبه ۳۸ دیوان عالی کشور نیز به این قسمت از پرونده ایراد گرفت و به همین دلیل پرونده را برای رسیدگی ماهوی در شعبه هم‌عرض، به دادگاه کیفری استان تهران ارسال کرده است.
همچنین بخش دیگری که قرار است در این دادگاه مورد رسیدگی قرار گیرد، در ارتباط با شکایت اولیای‌دم محسن روح الامینی (از کشته‌شدگان بازداشتگاه کهریزک) به اتهام معاونت در قتل است.
محسن افتخاری سرپرست دادگاه‌های کیفری استان تهران پیش از این به ایسنا گفته بود که آن بخش از پرونده قضات کهریزک که مربوط به محکومیت جزای نقدی مرتضوی می‌شود و دیوان عالی از آن ایراد گرفته بود به شعبه هم‌عرض - شعبه ۷۹ دادگاه کیفری استان تهران - ارسال شده است.
غلامحسین اسماعیلی رییس کل دادگستری استان تهران نیز درباره علنی یا غیرعلنی بودن دادگاه سعید مرتضوی گفته بود که علنی یا غیرعلنی بودن دادگاه بستگی به تشخیص رییس دادگاه دارد.(لینک)

گفتنی ست، سعید مرتضوی یکی از بدنام ترین چهره های حکومت ایران است که تا کنون بارها نام اش به عنوان ناقض حقوق بشر و فردی که در کشتار مخالفان حکومت ایران دست داشته، در رسانه ها و کنوانسیون های بین المللی مطرح شده است. وی بارها از جانب مجامع بین المللی حقوق بشر تهدید به تعقیب عمومی شده است. چند سال قبل که برای گرفتن دکترا از یک دانشگاه در کانادا عازم آن کشور بود، مدافعان حقوق بشر با کمپینی مقامات دولتی و دانشگاهی کانادا را زیر فشار گذاشتند و به این ترتیب وی امکان سفر به کانادا پیدا نکرد.