حمید احدی
عبدالله نوری، مهدی کروبی، موسوی خوئینی ها غائبند رهبر جمهوری اسلامی در حکمی برتعداد کرسی های مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود و با معرفی پنج عضو جدید، ترکیب جدید مجمع را برای یک دوره پنج ساله دیگر منصوب کرد و هاشمی رفسنجانی را بر ریاست این مجمع گمارد.
گرچه اعضای جدید به گونه ای انتخاب شده اند که زمینه قدرت گرفتن یکی از جناح های موجود را به نظر نمی آورد اما کارشناسان معتقدند ترکیب تازه که عملا مانند مجلس سنا [یا مجلس لردها] عمل می کند بر قدرت مجمع تشخیص مصحلت نظام خواهد افزود. مطابق قانون اعضای حقوقی این مجمع رؤسای سه قوه، فقهای شورای نگهبان، وزیر یا رئیس دستگاهی که موضوع مورد بحث در مجمع به آن دستگاه مربوط است، و رئیس کمیسیون متناسب با موضوع بحث در مجلس شورای اسلامی هستند.
با حکم جدید اعضای حقیقی عبارتند از: جنتی، واعظ طبسی، امینی نجف آبادی، حداد عادل، امامی کاشانی، موحدی کرمانی، حسن حبیبی، میرحسین موسوی، علی اکبر ولایتی، دری نجف آبادی، محمدی ری شهری، حاج شیخ حسن صانعی، حسن روحانی، حبیب الله عسگراولادی، علی لاریجانی، محمدرضا باهنر، مجید انصاری، سیدمصطفی میرسلیم، توسلی محلاتی، سیدمرتضی نبوی، علی اکبر ناطق نوری، سید حسن فیروزآبادی، غلامرضا آقازاده، بیژن نامدار زنگنه، محسن رضایی، حسین مظفر، محمد هاشمی، محمد رضا عارف، محمد جواد ایروانی، پرویز داودی، غلامحسین محسنی، علی آقا محمدی، محمد فروزنده و داود دانش جعفری.
بر اساس این حکم پرویز داودی، غلامحسین محسنی، علی آقا محمدی، محمد فروزنده و داود دانش جعفری اعضای جدیدی هستند که به اعضای حقیقی مجمع تشخیص مصلحت نظام اضافه شدهاند و ترکیب این مجمع از 39 نفر به 44 نفر افزایش یافته. علی آقامحمدی، محمد فروزنده و داوود دانش جعفری قبلا نیز در کمیسیون های مجمع اشتغال داشتند.
دو تنی که هر کدام ده سال ریاست سازمان صدا و سیما را به عهده داشتند [محمد هاشمی و علی لاریجانی]، دو نفر دبیران شورای عالی امنیت ملی [حسن روحانی و علی لاریحانی] در مجمع مانده اند. از میان روحانیونی که تنها به دلیل سابقه و کسوت خود عضویت دارند، واعظ طبسی، امینی نجف آبادی، امامی کاشانی، موحدی کرمانی، حسن صانعی و توسلی محلاتی در جمع اعضای مجمع حضور خواهند داشت.
به این ترتیب از روسای سابق دولت [میرحسین موسوی؛ هاشمی رفسنجانی و خاتمی] تنها محمد خاتمی است که به خواست خود بعد از پایان دوره ریاست جمهوری اش از پذیرفتن هرشغلی عذر خواسته است. چنان که از روسای مجلس شورای اسلامی [هاشمی رفسنجانی، مهدی کروبی، علی اکبر ناطق نوری و حدادعادل] تنها مهدی کروبی است که بنا به خواست خود که بعد از اعلام نتایج دور اول انتخابات ریاست جمهوری اتفاق افتاد از مجمع کنار رفته است.
عبدالله نوری و موسوی خوئینی ها دو مقام عالی رتبه دیگر از اعضای دوره اول مجمع تشخیص مصلحت نظام هستند که در این دوره عضویت ندارند. موسوی خونینی ها خود در دوره اصلاحات از شرکت در جلسات خودداری کرد و عبدالله نوری بعد از افتادن به زندان عملا باز ماند و دیگر در آن حاضر نشد.
غلامعلی حدادعادل تنها کسی است که در هر دو مقام حقیقی و حقوقی [ریاست مجلس] در مجمع عضویت خواهد داشت. پرویز داوودی معاون اول رییس جمهور، غلامحسین محسنی اژه ای و داوود دانش جعفری از اعضای کابینه احمدی نژاد هستند که در ترکیب تازه وارد شده اند در حالی که غلامرضا آقازاده رییس سازمان انرژی اتمی هم در صندلی سابق خود ابقا شده است.
از میان وزیران اطلاعات اولین و آخرین آن ها در مجمع عضویت یافته اند و در مقابل، علی فلاحیان و علی یونسی [ وزیران هاشمی و خاتمی]در مجمع نیستند و دری نجف آبادی هم که مدتی در ابتدای دولت خاتمی در آن سمت قرار گرفت، کماکان عضو مجمع مانده است.
سه تنی که تاکنون مقام معاون اول رییس جمهور را در سه دولت به دست آورده اند [حسن حبیبی؛ محمد رضا عارف و پرویز داوودی] در مجمع عضویت دارند. چنان که تنها نخست وزیر باقی مانده [میرحسین موسوی] نیز صندلی خود را حفظ کرده است.