اسکات پترسون
در اظهارات اخیر محمود احمدی نژاد، عظمت سر به فلک کشیده ایران و فروپاشی غرب گنجانده شده بود. این ها موضوعات مورد علاقه جمهوری اسلامی از 34 سال پیش است اما این سخنرانی درحالی که ایران خود را برای انتخابات ماه ژوئن آماده می کند، یک چالش جدید علیه رهبر ایران، آیت الله علی خامنه ای بود.
چهار ماه به انتخابات ایران باقی مانده است و ایران شاهد بزرگترین جنگ قدرت و تنش سیاسی است. مقامات ایرانی بیم آن دارند که این بار نیز انتخابات مثل سال 2009 منجربه اختلافات و اعتراض بشود.
تحلیلگران معتقدند که بازداشت اخیر روزنامه نگاران و بازجویی از پسر و دختران رهبران مخالفان که در حصر خانگی هستند،همان نشانه های همیشگی از عدم احساس امنیتی است که حکومت دچار آن است.
یک تحلیلگر ایرانی که نخواست نامش فاش شود گفت: “همه انتظار دارند قبل از انتخابات فضا باز تر بشود اما درست برعکس این اتفاق افتاده است. این نشانه اضطراب و شکنندگی است.”
او در ادامه گفت: “جمهوری اسلامی انتخابات های زیادی برگزار کرده است، اما بطور ناگهانی نسبت به این موضوع حساس شده است. این بار چه چیزی فرق کرده است؟ هنوز مشخص نیست شاید دلیلش این باشد که جنگ بین جناح ها بالا گرفته است.”
مهندسی ا نتخابات
احمدی نژاد که دو دوره رئیس جمهور شده است، نمی تواند برای بار سوم در انتخابات شرکت کند. اما چالش هایی که در گذشته با آیت الله خامنه ای داشته ، نیروهای محافظه کار را بر آن داشته است تا علیه او متحد شوند و اطرافیان او را “جریان انحرافی” خطاب کنند.
خامنه ای در سال 2009 انتخاب احمدی نژاد در انتخاباتی مخدوش را تایید کرد و پیروزی او را “موهبت الهی” خواند. او بعد از انتخابات هم در یک سخنرانی گفت:« مردم با حضورشان دشمن را پریشان و ناامید کردند.»
خامنه ای که بالاترین مقام سیاسی درایران است، گفت کشورهای غربی به این نتیجه رسیدند که با چنین ملتی نمی توانند مقابله کنند.
اما در انتخابات ماه ژوئن امسال خطر بزرگ در درون نظام نهفته است. احمدی نژاد هم در سخنرانی های اخیرش هشدار داده است که هرج و مرج سیاسی بیشتری پیش رو است. او گفته این حق مردم است که حاکمان خود را انتخاب کنند و هیچ کس دیگری نمی تواند بجای آنها انتخاب کند.
احمدی نژاد با اشاره به گفته های نماینده خامنه ای که گفته بود این وظیفه سپاه است که انتخابات را “مهندسی” کند، گفت: “گفته می شود که بعضی ها می خواهند انتخابات را مهندسی کنند، من با افتخار می گویم که ملت بزرگ ایران خودش می داند که چه کاری را انجام بدهد، آنها می دانند کدام راه را انتخاب کنند و به هیچ فرد و گروهی نیاز ندارند.”
احمدی نژاد گفت: “شما می توانید مردم را از برنامه هایتان آگاه کنید اما این کار درستی نیست که برای ثابت کردن خود، اعتبار دیگران را از بین ببرید. امام گفته بود که هیچ کس از ملت بالاتر نیست و هیچ کس حق ندارد عقیده اش را به ملت تحمیل کند.”
سپاه بلافاصله در مورد “مهندسی انتخابات” واکنش نشان داد و گفت که وظیفه سپاه این است که مطمئن شود عده زیادی در انتخابات شرکت می کنند نه اینکه در نتیجه آن دست ببرد. اما یکی ازاعضای سپاه که به خارج از کشور پناهنده شده است می گوید که در سال 2009 به آنها دستور داده شده بود که مطمئن شوند محمود احمدی نژاد پیروز انتخابات است.
نزاع خانوادگی
احمدی نژاد در یکی از آخرین سخنرانی هایش قبل از پایان دوران ریاست جمهوری اش گفت:« برخی افراد نباید جوری حرف بزنند و عمل کنند که حربه ای به دست دشمنان ملت ایران بدهند.»
هنوز هم نخبگان سیاسی ایران معتقدند این همان کاری است که رئیس جمهور سال هاست به آن مشغول است. باوجود اینکه چند ماه است خامنه ای خواستار اتحاد شده ، احمدی نژاد بارها با دیگران و ازجمله خانواده لاریجانی، یکی از قدرتمند ترین افراد حکومت، درگیر شده است.
این نبرد هفته گذشته در مجلس تکرار شد و او ویدئویی از برادر لاریجانی، فاضل، نشان داد. برادران فاضل، علی لاریجانی، رئیس مجلس و صادق، رئیس قوه قضائیه است.
این نزاع به بیرون از مجلس هم کشیده شد و درحالیکه احمدی نژاد در روز 10 ژانویه در اجتماع مردم تهران سخن می گفت، سخنرانی علی لاریجانی در قم با پرتاب مهر و کفش به پایان رسید.
اسکات لوکاس تحلیلگر سیاسی می گوید: “احمدی نژاد اعلام جنگ سیاسی داده است.”
لوکاس می گوید: “احمدی نژاد کسی است که انتخاب شدن مجددش با تقلب و دستکاری آرا صورت گرفته است و رهبر ایران ماه گذشته اعلام کرد که ایران آزادترین کشور جهان است.”
روی لبه
اتفاقاتی که در سالگرد انقلاب ایران افتاد یکی از اتفاقاتی است که تا قبل از انتخابات شاهد اش خواهیم بود.
دستگیری ده ها روزنامه نگار به جرم همکاری با رسانه های غربی، برای روزنامه نگاران دیگر هشداری بود که مراقب ارتباطاتشان با خارج از کشور باشند. دستگیری های پیشگیرانه نگرانی حکومت را از “توطئه ” نشان می دهد. این بار قصد حکومت این است که انتخابات را با دقت زیاد اداره کند.
یک تحلیلگر ایرانی می گوید: “مسلم است که احمدی نژاد هم کار خودش را می کند و به نصحیت هیچیک از بالا دستانش که توصیه می کنند آرام و هماهنگ باشد، گوش نمی کند. شایع شده است که احمدی نژاد استیضاح خواهد شد و نمی تواند دوران ریاست جمهوری اش را به پایان ببرد. من فکر می کنم این کار برای حکومت هزینه زیادی دارد”.
جنگ بین جناح ها درحالی صورت می گیرد که روز 15 فوریه دومین سالگرد حصر خانگی میرحسین موسوی و مهمدی کروبی، دو وزنه سنگین حکومت که در سال 2009 پیروزی احمدی نژاد را به چالش کشیده بودند، می گذرد.
بعد از آن انتخابات، هفته ها اعتراض خشونت آمیز ادامه داشت. در یک روز حدود سه میلیون نفر از مردم تهران به خیابان ها آمدند. بسیاری پلاکارد هایی در دست داشتند که روی آن نوشته شده بود: “رای من کجاست؟”
این اعتراض ماه ها ادامه داشت. بعد از اینکه اعتراض ها به شکلی وحشیانه سرکوب شد، روزی نبود که یکی از مقامات ایران به کلمه “فتنه” اشاره نکند و نگوید که چنین اتفاقی هرگز تکرار نخواهد شد.
شاید به دلیل نزدیک شدن به سالگرد حصر رهبران مخالفان، مقامات ایران روز 11 فوریه دختران موسوی و پسر کروبی را دستگیر و خانه هایشان را تفتیش کردند.
محمد تقی، پسر دیگر کروبی به باربارا سالیوان از المونیتور در لندن گفت: “ببینید حکومت چقدر در مورد مسائل کوچک حساس شده است.”
او گفت که دلیل این دستگیری نامه سرگشاده خانواده هایشان بوده و اینکه پدرش در چهار ماه گذشته آفتاب را ندیده و هوای آزاد را تنفس نکرده ، به غیر از سه باری که با ماموران امنیتی به بیمارستان رفته است.
محمد تقی کروبی، می گوید: “ترس آنها از این است که موسوی و کروبی از حصر آزاد شوند و بازهم از نظام انتقاد کنند و حکومت اعتماد بنفس کافی برای مقابله با این روند را ندارد”.
محمد تقی کروبی معتقد است که مشکل تنها از یک طریق حل می شود مهندسی کردن انتخابات و تغییر در نتایج آرا.
کریستین سانیس مونیتور، 12 فوریه