تیم ملی فوتبال ایران در اولین گام از جام ملتهای آسیا، امیدوار کننده و قدرتمند ظاهر شد و با دو گل، حریف را از پیش رو برداشت. ضمن اینکه ایران سه بار دیگر هم توپ را وارد دروازه کرد که از سوی داور مردود اعلام شد. به اعتقاد تعدادی از کارشناسان، حداقل یکی از این سه مورد اشتباه داور استرالیایی بوده است.
تیم ملی، پرمشکل و پرامید
مسابقه ایران و بحرین ظهر روز یکشنبه به وقت تهران برگزار میشد؛ ساعتی که در یک روز غیرتعطیل ایران چندان برای تماشای مسابقه مناسب نیست اما ورزشگاه ملبورن مملو از تماشاگران ایرانی بود و بخش عمدهای از جمعیت ۱۷ هزار نفری حاضر در ورزشگاه را ایرانیها تشکیل میدادند. این موضوع مورد توجه ویژه خبرنگاران خارجی هم قرار گرفت و از جمله گزارشگر سایت رسمی کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC) ورزشگاه رکتنگولار ملبورن را ورزشگاه آزادی نامید. ملبورن برای ایرانیهای اهل فوتبال، یادآور راهیابی تاریخی تیم ملی به جام جهانی ۱۹۹۸ است و به همین دلیل رسانهها در روزهای گذشته از القابی مانند شهر خاطرهها و یا شهر خوششانسی برای توصیف محل برگزاری اولین مسابقه ایران استفاده کردند.
این نخستین بازی ایران در شانزدهمین دوره مسابقات جام ملتهای آسیا بود و تیم ملی با تدارکی بسیار ضعیف پا به آن گذاشته است و مشکلات مالی و مدیریتی فدراسیون فوتبال در آستانه این مسابقات به اوج رسیده و کارلوس کیروش، سرمربی تیم ملی ایران، انتقاداتی تند و صریح در این زمینه عنوان کرده بود: “ ما آماده سازی ای که باید را نداشتیم. وقتی روی یک آماده سازی بد قمار می کنید، شانس چندانی نخواهید داشت. تیم من اصلا مطابق آنچه می خواستم، آماده نشد. ما مشکلات زیادی داشتیم؛ مشکلات مالی و همچنین از نظر حمایت ها. ما انتظار داشتیم با اردوها وبازی های بیشتر، به استرالیا بیاییم.”
این صحبتها به اضافه مصدومیت دو مدافع تاثیرگذار تیم ملی، شاید خیلیها را نسبت به نتایج ایران ناامید و نگران کرده بود. اما حالا با دو گل احسان حاجصفی و مسعود شجاعی، هم کیروش و هم فوتبالدوستان ایرانی با اعتماد به نفس بیشتری از آینده تیم ملی در این مسابقات سخن میگویند.
سرمربی تیم ملی ایران پس از این پیروزی، از بازی بازیکنانش تمجید کرد و “تداوم تیمی” ایران را ستود. او به طور مشخص به حضور مرتضی پورعلی گنجی و وریا غفوری، دو بازیکن جوان تیم ملی اشاره کرد که نمایش قابل قبولی داشتند و نیمکتنشینی علیرضا جهانبخش، بازیکن شاغل در اروپا را مساله خاصی ندانست.
در سوی مقابل، مرجان عید، سرمربی تیم ملی بحرین هم معتقد بود که کمبود تجربه و مسائل روحی باعث شکست شاگردانش شده و این تیم نتوانسته از فرصتهایش استفاده کند.
بازی تدافعی یا تهاجمی؟
در جام جهانی اخیر، سبک بازی تیم ملی باعث انتقاداتی شده بود که کیروش را بیش از حد محافظهکار میدانست که تنها به دنبال بازی دفاعی و کم گل خوردن است. تداوم پیروزیهای یک پله ایران در بازیهای تدارکاتی هم این تصور را به وجود آورده بود که در بر همان پاشنه خواهد چرخید اما تیم ملی در جام ملتها، با وجود داشتن همان سیستم دفاعی، موقعیتهای بسیاری روی دروازه حریف ایجاد کرد و اگر بیدقتی بازیکنان و سه گل مردود از سوی داور نبود، شاید ایران با بردی خیرهکننده، شگفتیساز دور نخست مسابقات میشد.
این برد دو بر صفر بازی اول هم در نوع خود کمسابقه محسوب میشود. چرا که مرور سوابق جام ملتهای آسیا نشان میدهد اساسا ایران مدتهاست شروعی قاطع و با تفاضل گل بالا نداشته است. آخرین باری که ایران در نخستین بازیاش در جام ملتهای آسیا با اختلاف بیش از یک گل پیروز شده بود در جام ملتهای ۲۰۰۴ بود. در آن مسابقه ایران با سه گل رضا عنایتی، جواد نکونام و علی دایی حریف را شکست داد که از آن جمع، حالا جواد نکونام کاپیتان تیم ملی است. در مسابقات سال ۲۰۰۷ هم ایران در مسابقه اول ۲ بر یک ازبکستان را شکست داد. دوره قبل جام ملتها را هم با برد ۲ بر یک مقابل عراق آغاز کردیم.
فراموشی خاطرات تلخ با بحرین
بحرین، یادآور یک خاطره تلخ فوتبالی است. در دور مقدماتی جام جهانی ۲۰۰۲ ایران با عربستان، بحرین، عراق و تایلند همگروه بود و سرمربیگری ایران را میروسلاو بلاژویچ برعهده داشت. در آخرین بازی گروه، ایران در منامه به دیدار بحرین رفت و با نتیجه دور از انتظار سه بر یک شکست خورد. بحرینیها حتی با این برد هم شانسی برای صعود نداشتند اما با پرچم عربستان جشن و شادی برپا کردند تا کینهای فوتبالی بین دو کشور شکل بگیرد. چرا که پس از این باخت، راه صعود ایران به جامجهانی با حضور در دور پلیآف، ابتدا سخت و سپس غیرممکن شد.
تیم ملی ایران سالها بعد و با حضور کارلوس کیروش روی نیمکت تیم ملی، انتقام سختی از بحرین گرفت و این تیم را در جریان بازیهای مقدماتی جام جهانی، ۶ بر صفر شکست داد. اما هنوز بحرین، از سوی رسانههای ورزشی ایران، “گربه سیاه”(نماد بدشانسی) نامیده میشد. حالا ولی کیروش راه بردن بحرین را به یادمان آورده است.
خط و نشان امارات برای ایران
ایران در این دوره از مسابقات با امارات، بحرین و قطر همگروه است و در مسابقه بعدی، روز پنجشنبه باید به دیدار قطر برود. کیروش مسابقه با قطر را یک “فینال زودرس” توصیف کرده و گفته که برای برد، کار سختی در پیش تیم ملی خواهد بود. او یادآوری کرده که در ۴ بازی گذشته با این تیم، فقط یک بار قطر را بردهایم.
اما ساعاتی قبل از بازی ایران و بحرین، امارات شکستی دور از انتظار را به قطر تحمیل کرد و تیمی را که قرار بود پدیده مسابقات باشد ۴ بر یک شکست داد. با این نتیجه امارات مدعی اول صعود از این گروه است و هم امتیاز با ایران، اما با تفاضل گل بهتر در رتبه نخست جدول گروهی قرار گرفته است.
نمایه مسابقه
ایران ۲ – بحرین ۰
ورزشگاه: رکتنگولار ملبورن / تعداد تماشاگر: ۱۷۷۱۲ نفر
داور: بنجامین ویلیامز از استرالیا
کارت زرد: احسان حاج صفی ۲۲ از ایران؛ عبدالله عمر ۴۳ از بحرین
گلها: حاج صفی ۴۵ (لینک فیلم گل) و شجاعی ۷۰ (لینک فیلم گل) برای ایران
ترکیب ایران: علیرضا حقیقی، احسان حاجصفی، مهرداد پولادی، مرتضی پورعلی گنجی، سیدجلال حسینی، جواد نکونام، مسعود شجاعی (۷۸ علیرضا جهانبخش)، آندرانیک تیموریان، وریا غفوری، اشکان دژاگه (۸۹ سروش رفیعی) و رضا قوچاننژاد (۷۵ سردار آزمون) - سرمربی: کارلوس کیروش
ترکیب بحرین: سید جعفر، محمد حسین، عبدالله عمر، فوزی عیش، ولید الهیام، حسین علی بابا، سید ضیا، عبدالوهاب علی، اسماعیل عبداللطیف، جیس اوکوونوان، سامی الحسینی - سرمربی: مرجان عید
بهترین بازیکن میدان: احسان حاج صفی