آیلین پراشر
جرج بوش روز چهارشنبه به منظور پیشبرد فرآیند صلح اسرائیل و فلسطین عازم اورشلیم می شود. اما بنظر می رسد رهبران اسرائیل بیشتر علاقه مندند بر روی برنامه هسته ای ایران تمرکز کنند. تنی چند از مقامات بلندپایۀ اسرائیل، تحلیلگران و کارشناسان نظامی این کشور، بیش از پیش ابراز نگرانی کرده اند که ارزیابی اخیر سازمان ملی اطلاعات آمریکا (نای) در خصوص توقف برنامه تسلیحات اتمی ایران در سال 2003، فشار را از روی ایران برداشته و ایرانیان را به سوی قابلیت نظامی اتمی سوق خواهد داد.
به گفته برخی از تحلیلگران اسرائیل، گزارش نای باعث شده اسرائیل حالت تدافعی به خود بگیرد و احساس کند که در ارزیابی تهدید ایران، تنها مانده است. این گزارش می تواند باعث تحریک اقدام یکجانبه اسرائیل بر علیه ایران شود، اقدامی که قطعا ً با مخالفت واشنگتن روبرو خواهد شد. با این وجود، بوش اشاره کرده که ایران موضوع اصلی سفر او به خاورمیانه است.
سفر بوش در حالی صورت می گیرد که ایران یک بار دیگر مورد توجه محافل سیاسی قرار گرفته است. روز سه شنبه، دو موشک کاتیوشا، که به اعتقاد اسرائیل توسط ایران تأمین می شوند، از لبنان به اسرائیل شلیک شد. با این وجود، اگرچه موشک های کاتیوشا سلاح انتخابی حزب الله بر علیه اسرائیل بشمار می روند، اما مشخص نیست موشک ها توسط چه کسانی شلیک شده اند.
علاوه بر این، بن بست ایجاد شده میان شناورهای ایران و ناوهای جنگی آمریکا در تنگه هرمز، بار دیگر بر تنش های میان تهران و واشنگتن افزوده است. به گفته مارک رگو سخنگوی ایهود اولمرت نخست وزیر اسرائیل، این کشور قصد دارد موضوع ایران را نیز درست مانند فرآیند صلح اسرائیل و فلسطین در برنامه سفر بوش بگنجاند. او می گوید:” ما نگرانیم که برنامه هسته ای ایران ادامه داشته باشد. ما نگرانیم که عناوین منتشر شده از گزارش نای به رژیم ایران آرامش بدهد.“
در همین حال، در جلسه توجیهی هفته گذشته که با حضور مقامات نظامی بازنشسته اسرائیل تشکیل شد، تنی چند از مقامات خاطر نشان کردند که با انتشار گزارش نای، زنگ خطر ایران به صدا درآمده است. سرلشکر بازنشسته جیکوب امیدرور می گوید:” کاملا ً واضح است که این گزارش، اسرائیل را در تنگنا قرار داده است و تصمیم گیرندگان ناگزیر خواهند بود تصمیمات بسیار مهمی را اتخاذ کنند، چرا که در گذشته ما فکر می کردیم که یک نفر دیگر هم مراقب است و دنیا به این مسأله اهمیت می دهد. من می خواهم قاطعانه عرض کنم که ایران در حال ساخت قابلیت نظامی اتمی است. تصور ما این است که گزارش سازمان اطلاعات آمریکا یک اشتباه بزرگ است.“
اما لحن مارک رگو متفاوت بود و خاطر نشان کرد که سیاست های اسرائیل و آمریکا اساسا ً یکسانند، اما اسرائیل نگران است که یافته های واقعی این گزارش، اشتباها ً توسط رسانه ها تعبیر شده باشند. رگو می گوید:” عناوین این گزارش با خلاصۀ آن متفاوت است. در این ارزیابی آمده است، برنامه تسلیحاتی ایران تا سال 2003 وجود داشته است، اما از آن زمان به بعد، هیچ دلیل و مدرکی وجود ندارد. اما آیا ممکن نیست که این فعالیت به صورت مخفیانه انجام گیرد؟” بنظر می رسد که این موضوع، نتیجه گیری اکثر مقامات اطلاعاتی اسرائیل باشد.
سرلشکر آهارون زیوی فرکاش، رئیس سازمان اطلاعات نظامی اسرائیل بین سال های 2001 و 2006، یکی از آن کسانی است که علنا ً دربارۀ گزارش نای ابراز نومیدی کرده است. او می گوید، موضوع غنی سازی دائمی اورانیوم و ساخت موشک های دوربرد به وضوح نشان می دهد که ایران همچنان بدنبال ساخت سلاح اتمی است. زیوی فرکاش می افزاید، مقابله با تهدید ایران نیازمند یک تلاش گروهی است.
زیوی فرکاش می گوید:” اگر این موضوع اتفاق بیافتد و ایران به قابلیت نظامی هسته ای دست پیدا کند، آنوقت اسرائیل و آمریکا مشکل را حل خواهند کرد. اما گزارش نای این پیام را برای ایران فرستاده که خطر تحریم های خارجی پایان یافته است. این گزارش ترکیه و کشورهای سنی میانه روی منطقه را که تلاش کرده اند یک ائتلاف هسته ای بر علیه ایران تشکیل دهند، تضعیف کرده است. گزارش نای، دست ایران را برای دنبال کردن اهداف هسته ای بدون هیچ مانعی باز خواهد گذاشت. این ارزیابی یک گزارش سیاسی است و هدف آن این است که بوش را از هرگونه توجیه مداخله نظامی بازدارد.“
منبع: کریستین ساینس مانیتور، 9 ژانویه