رضا درخشی
ایران، روز سه شنبه نامه ای به دیپلمات های جهان فرستاد تا مسائل اتمی اش را با غرب مطرح کند. منوچهر متکی در این مورد گفت: ”من می خواهم تاکید کنم که برنامه های اتمی ایران کاملا صلح آمیز است. این برنامه تهدیدی برای هیچ کشوری نیست”.
آژانس های خبری می گویند که این نامه به وزرای امور خارجه جهان نوشته شده است، اما مشخص نشده است که این نامه به آمریکا و دشمنان ایران، که بیم آن دارند که برنامه های اتمی کشور، منجر به ساخت سلاح اتمی می شود، هم فرستاده شده باشد یا نه.
ایران می گوید که قصدش از برنامه های اتمی، تولید برق است تا بتواند برق و گاز بیشتری صادر کند، و این درحالی است که ایران چهارمین تولید کننده بزرگ نفت است.
متکی گفت که ایران حسن نیتش را ورای تعهدات قانونی اش را نشان داده است تا همه ابهامات نسبت فعالیت های اتمی از بین ببرد و با آزانس بین المللی انرژی اتمی سازمان ملل، همکاری کرده است. همه فعالیت های اتمی ایران در چارچوب برنامه در نظر گرفته شده در معاهده منع تولید سلاح اتمی و تحت نظارت دائمی کارشناسان آژانس است.
اما آژانس بین المللی که مقر آن در وین است می گوید که سووالات کلیدی هنوز بی پاسخ مانده است و ایران غنی سازی اورانیوم را که روند تولید سوخت اتمی است که در ساخت بمب اتمی بکار می رود، افزایش داده است.
ایران می گوید که این گزارش نشان می دهد که ایران درباره برنامه های اتمی اش، حقیقت را گفته است.
اما مقامات آمریکایی گفتند که این نشان می دهد که تهران هنوز قصد مبارزه طلبی با جامعه بین المللی را دارد و آمریکا و متحدانش در حال تنظیم قطعنامه ای برای تحریم شدیدتر ایران برای ارائه به سازمان ملل هستند. ایران از ماه دسامبر تا کنون دو بار تحریم شده است.
متکی در نامه اش نوشته است: “متاسفانه، به سیاست های سازنده ایران، پاسخ های نامناسب و غیر منصفانه داده شده است. واقعا جای سوال و ابهام دارد که چرا در حالیکه تمامی کشورها بصورت بسیار شفاف از طریق آژانس از برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران و ماهیت صلح آمیز آن مطلع هستند، برخی کشورهای خاص، هنوز بر پیگیری موضوع از مسیرهای غیرقانونی و غیر حقوقی اصرار میورزند؟”
چین روز سه شنبه ایران را تشویق کرد تا به قطعنامه های شورای امنیت عمل کند و فعالیت های اتمی اش را متوقف کند، اما در عین حال چین معتقد است که هنوز راه برای مذاکرات، باز است.
غربی ها بارها از چین درخواست کرده اند تا از قطعنامه جدید علیه ایران حمایت کند، اما این کشور می خواهد روابطش را با یکی از بزرگترین تولید کنندگان نفت، حفظ کند. چین به عنوان یک عضو دارای حق وتو می تواند مانع از تصویب سومین قطعنامه تحریم علیه ایران بشود.
منبع: رویترز 20 نوامبر